2024. április 27. - Zita

Kuncze: helyesen döntöttek a választók ’98-ban

Kedd este "Ha én ezt a klubban elmesélem..." címmel beszélgettek liberális fiatalok Kuncze Gáborral. Előkerültek anekdoták az első parlamenti ciklusból, aktuálpolitikai kérdések és a ’98-as választási vereség is.
2008. február 13. szerda 15:29 - Pálfi Rita
Visszavonulás és emlékezés

A beszélgetés elején Kuncze Gábort arról faggatták, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy visszatérjen aktívan a politikai életbe? Az egykori pártelnök nemmel válaszolt. Felidézte azt az esetet, amikor Demszky Gábor rövid pártelnöksége után 2001-ben lemondott a szabad demokraták irányításáról, és akkor a párt „egy emberként” Kunczéra mutatott, hogy térjen vissza a párt élére. Akkoriban az SZDSZ szinte teljesen felkészületlenül állt a 2002-es választások előtt, amolyan pártpolitikai szükségállapot állt elő. Kuncze hozzátette, ilyen helyzet most nem alakulhat ki.

Ezek után pályafutása legjobb és legrosszabb pillanatainak felidézésével folytatódott a beszélgetés. Legszebb pillanatként a politikus azt emelte ki, amikor először ment be a Parlamentbe, mint megválasztott képviselő. Úgy érezte akkor, hogy aki az Országgyűlés tagja lehet, már „nem élt hiába”. Az este folyamán még többször előkerült a rendszerváltás utáni első ciklus, szemmel láthatóan szép, nosztalgikus emlékeket ébresztve a politikusban.

Kuncze legrosszabb momentumként az 1998-as választási vereség éjszakáját emelte ki („akkor is én voltam az SZDSZ elnöke”) és azt a rossz érzést, ami az SZDSZ székház üres udvarára tekintve elfogta. Hozzátette, hogy egyfajta megkönnyebbüléssel is társult a vereség utáni szomorúság, hiszen letette a belügyminiszterséget. Ez azt jelentette, hogy nem őt hívták a továbbiakban már hajnali kettőkor, vagy bármilyen időpontban, hogy valahol robbantottak, hiszen akkor „ez volt a divat”.

Emlékezzünk csak vissza, a ’98-as választások előtt sem volt idilli békés hangulat az országban.

Szabad demokrata történelem

A választásoknál maradva Kuncze felhívta a figyelmet, hogy mennyire furcsán működik az SZDSZ választási eredményeinek értékelése a párton belül is. 1990-ben a 22 százalékot vereségként élték meg, ugyanígy az 1994-ben elért 20 százalékot is. A már említett 98-as 7,9 százalékot súlyos vereségként könyvelték el. És itt jön a meglepetés: 2002-ben az 5,5 százalékos eredményt – óriási – győzelemként ünnepelték, ahogy 2006-ban a 6,5 százalékot is. A 2002-es választások kapcsán elmesélte még azt az érdekes élményt, hogy az 5 százalékos küszöb átlépése után jelentősen megnőtt tömeg üdvrivalgásban tört ki, mikor az MSZP megelőzte a Fideszt. Ezt nem gondolta volna.

Arra a kérdésre, hogy miért az SZDSZ-be lépett be, hiszen a liberális eszméket akkor még egy másik párt is képviselte Kuncze röviden, ironikusan azt válaszolta, hogy a másik pártban akkor még volt korhatár, a „nyugdíjas klubot még nem lehetett oda beléptetni”. Hosszabban és komolyabban kifejtette, hogy akkoriban – munkatársai révén – még inkább az MDF felé tartott. Azonban az este 10 után a tévében látható vitákban egyre meggyőzőbb volt számára az SZDSZ, úgy látszott nekik voltak leginkább elképzeléseik. (Kuncze csak később, 1992-ben lépett be az SZDSZ-be, ’90-ben nem párttagként indult.)

„Amatőr politikusok”

Rákérdeztek politikai pályafutásának legviccesebb pillanataira, ami valóságos anekdota lavinát indított el, a történetek jórészt az első parlamenti ciklus idejéből származnak (a történeteket a politikai korrektség jegyében név nélkül közöljük, találgatni szabad). Hallhattunk olyan képviselőről, aki hivatalos látogatásai során is magával vitte kameráját, a fogadóbizottságukat is rögzítve a család számra. Mesélt olyan politikusról is, aki egy „black tie” (férfiaknak kötelező a fekete szmoking) öltözködési előírásos fogadásra fehér szmokingba ment el. A képviselő megkoronázta még e tettét azzal, hogy büszkélkedett, hogy őt mennyien ismerik külföldön is, hisz mindenkinek volt hozzá egy jó szava. Az nem tűnt fel neki, hogy rajta kívül csak a pincérek öltöztek fehérbe, és valószínűleg rendelési célzattal fordultak hozzá. A harmadik szórakoztató történet egy angliai fogadáson esett meg, ahol egy magyar politikus piros Tisza cipőben jelent meg, mert fájt a lába. Ez nem adott okot neki a csendes rejtőzködő magatartása, főleg, hogy aznap volt a születésnapja, és egy pezsgősüveggel és pohárral körbejárt és mindenkivel ivott (itatott) az egészségére.

Név szerint említett történetünk az 1994-98-as parlamenti ciklusból való. Ekkoriban Torgyán József volt a legtöbbet felszólaló képviselő és Kuncze Gábor állt a második helyen, mivel Torgyán felszólalásainak nagy részét hozzá, mint belügyminiszterhez intézte. Kuncze - amellett, hogy Torgyánt okos, jó humorú képviselőként említette – emlékeztetett rá, hogy a volt kisgazda pártvezér előszeretettel esett túlzásokba a politikai csatározások terén, azonban a folyosón már nem folytatta az ellenségeskedést. A történet is erre példa: egy felszólalásában Torgyán közölte Kunczéval, hogy „Soha többet nem állok szóba magával!” Ezt rövid időn belül megcáfolta az üléstermen kívül. Majd mikor egy újságíró rákérdezett nála, hogy mit beszélt a belügyminiszterrel, annyit válaszolt: bocsánatot kért tőlem a viselkedéséért.

Háttal a liftben

A mosolyt fakasztó történettől eljutottunk a mai kiábrándító helyzethez, mely szerint a nagy ellenzéki párt képviselőivel a köszönőviszony már kifejezetten pozitívnak minősíthető. Van olyan Fideszes politikus, aki köszönés helyett elfordítja a fejét, ha kormánypárt politikust lát.

Kuncze úgy látja, hogy tudatos döntés volt a Fidesz részéről, hogy az első ciklus során még sokszor pártállástól is függetlenül összejáró politikusok „elhidegüljenek” egymástól. Erre hozta fel példánként Orbán Viktor esetét is, akivel még egy ’96-os beszélgetés során megbeszélték, hogy elmennek vacsorázni, azonban ez nem valósult meg, mivel fél évvel később Orbán közölte vele, hogy neki meg kell kérdeznie erről a Fidesz elnökségét.

(Ezt a gyakorlatot nem kizárólag politikustársaikra alkalmazzák, többnyire „felső engedély” szükséges a nekünk való nyilatkozáshoz is a Fidesz képviselőinek)

Kuncze kárhoztatta a Fidesz „nincs egyeztetés, nincs közös rendezvény, és nem szavazunk meg semmit” taktikáját, mire jött a kérdés, hogy várható-e változás ezen a téren. Kuncze szerint mivel ez a jelenlegi Fideszes vezetés taktikája, csak nélkülük képzelhető el változás.



Politikai feszültség és kultúra

Innen már egyenes út vezetett a nosztalgikus hangulattól a feszült aktuálpolitikai helyzethez, és a népszavazás kérdéséhez, ami – Kuncze megfogalmazása szerint – nagy hazugság. Eszköz a Fidesznek arra, hogy a 2006-os „puskaporos hangulatú” beszéd, és az utána következő fokozott „izgalmi állapot” eredményező szerepléseikből ki tudjanak menekülni. A változtatást igénylő emberek megnyugodhattak: lesz népszavazás. (És a békét szeretők is: nem lett forradalom) A politikus kiemelte, hogy a március 9-ei kérdéseknek érdemi tartalmi mondanivalója nincs, önmagukban lényegtelenek. Hisz, mi történik három igen esetén? Kiesik a vizitdíj az orvosi jövedelemből, a kórházi napi díj a kórházakéból és a tandíj az egyetemek költségvetéséből.

Kuncze visszatért még a feszültség jelenlétére a mai politikai életben, meglátása szerint, ha a Fidesz 2010-ben megnyeri a választásokat, alaposan meg szenvedni a mostani tüntetések hangadóival (pl. Toroczkay vagy Gonda), akiknek valószínűleg egy jobboldali kormánnyal is lennének problémáik, és ezt - a manapság megszokott módon – továbbra is az utcán hirdetnék.

Visszatért a politikai kultúra változására irányuló kérdés, Kuncze ebben a tekintetben kissé borúlátó. Szerinte a fiatalok (következő generáció) is átveszik a jelenlegi stílust, például a Fideszben Szijjártó Péter az, aki a „legkeményebb” dolgokat kimondja, így nehezen alakulhatna ki jobb politikai kultúra. Kuncze utalt a választó bölcsességére. Értékelése szerint 1990 óta helyesen döntenek a választók, ez igaz 1998-ra is, amikor az MSZP-SZDSZ kormányt váltották le. Kuncze hozzáteszi, az akkor kialakult helyzet, stílus és egyes ügyek indokolták a váltást, ahogy jogos volt a 2002-es újabb kormányváltás is.

Molotov-koktél és Gárda

A beszélgetés ezután ideológiai síkon folytatódott. A liberális eszmék kapcsán Kuncze rávilágított arra, hogy alapkérdések nem jutottak még nyugvópontra az országban. Kiemelte az emberi jogok védelmét, ezzel megnyitotta a közönség soraiban a „Gárda-szelepet”. Összegezve az elhangzottakat: hiányzik a jobboldali egyértelmű elhatárolódás, a sumákolás egyfajta biztatást jelent a szélsőségek felé. Emlékeztetett arra, hogy a 90-es évek elején még óriási felháborodás követett egy-egy szélsőséges megmozdulást (például amikor ’92-ben nem hagyták Göncz Árpádot elmondani a beszédét). Sajnos a Molotov-koktélos támadások kapcsán sem mulasztották el egyes Fideszes képviselők a szokásos oldalvágásaikat (például Balsai nyilatkozata), pedig ezen a fronton is közös fellépés szükséges az öt parlamenti párttól.

A Gárda kapcsán felmerült a média felelőssége is a politika mellett. Ezzel kapcsolatban az igazi kérdés az, hogy vajon rosszul teszi-e a média, hogy kiszolgálja fogyasztó „balhéigényét”, ezzel nagyobb jelentősséget adva a szélsőséges szervezeteknek. Kuncze Gárdához való hozzáállásának summázása szerint az emberi méltóság bizonyos esetekben fontosabb lehet a szólásszabadságnál is.

Miniszterelnökök, választási ígéretek, pártfinanszírozás

Szóba került a jelenlegi és a volt miniszterelnök is. Orbán kapcsán azon ment a gondolkodás, hogy hatalomra jutása után vajon tettekben is megjelenne-e verbális bankár- és tőkeellenessége. Gyurcsány kapcsán Kuncze kijelentette, hogy ő nem fogja elmondani élete legjobb beszédét, mert abba úgy látszik bele lehet bukni. Komolyabbra fordítva a szót hozzátette, hogy az igazi hiba abban volt, hogy az őszödi beszéd tartalmát nem a nagy nyilvánosság előtt mondta el, természetesen nyomdafestéket tűrő stílusban.

A választási ígéretek és megtartásuk is szóba került, ennek kapcsán Kuncze úgy vélekedett, hogy szükséges lehet egyfajta kontroll a kormányok felett, hogy ne vihessék túlzásba a népszerűségért folytatott küzdelmükben az osztogatást. Ezt a szerepet akár az Állami Számvevőszék is betölthetné, szerinte nincs szükség bizottságra, ami a parlament felett áll és megköti a kezét.

Szorosan ehhez kapcsolódva merült fel a pártfinanszírozás kérdése. Kuncze szerint a lehető legszigorúbb pártfinanszírozási törvényre lenne szükség. Nem elég a pártok részére adható pénzeket felügyelni, hanem a kiskapukra is oda kell figyelni. Egy szigorú, ellenőrizhető rendszer segíthetne a korrupció ellen. Tiszta politikai élet szükséges ahhoz, hogy a korrupció ellen hitelesen felléphessenek az élet más területein is. Még mielőtt túlzott reményeket táplálnánk: 2/3-os törvényről van szó és a politikus is kiemelte, hogy ellenérdekelt feleknek kellene meghoznia egy ilyen törvényt.
Zárszóként Kuncze így fogalmazott: „Ez az ország nem olyan, mint amit most mutat magáról. És nem is lesz ilyen”

Így legyen!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását