2024. május 3. - Tímea, Irma

Dávid Ibolya: "Azt hittük jobb lesz a világ!"

A Dávid Ibolyával készült portréinterjú második részében az MDF elmúlt 18 évéről beszélgettünk, megkérdeztük az elnök asszonytól, hogy mi lenne a párttal Dávid Ibolya nélkül, és arra is rákérdezünk, hogy nem érez-e felelősséget a minisztersége alatt törté
2008. február 4. hétfő 14:02 - Pór Károly

De, amikor egy MDF-es képviselő egy város polgármestere szeretne lenni, akkor miért Dávid Ibolya szerepel a plakátokon?

Aki ebbe a piramisba beletartozik, azzal vállalja, hogy azt az értékrendet képviseli, aminek az első számú megtestesítője az elnök, legyen az Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, vagy bárki más.

A Fidesz és az MSZP esetében mégsem találkoztam ilyen plakátokkal.

Egy olyan pártnál, ahol új jelöltek vannak, ott szükség van azokra a politikusokra, akiknek az értékrendjét már ismerik az emberek. Ezért vállaltam például az EP-választásokon a listavezető szerepét –annak ellenére, hogy nem akartam Brüsszelbe menni -, hogy általam beazonosítható legyen az értékrend, amit jelöltjeink képviselnek. De nem csak én szerepeltem ilyen, említett plakátokon, hanem Pest megyében például Boross Péter is, mert hozzá lehet kötni az MDF társadalom- és gazdaságpolitikáját. Emiatt még nem lesz egyszemélyes a párt. Arról már nem is beszélek, hogy a jó Isten azzal ajándékozott meg, hogy az elmúlt 10 évben a népszerűségi lista valamely dobogós helyén állhatok. Nagy volt az emberek bizalma irányomba, így az engem megillető bizalomból szeretnék átadni azoknak az embereknek is, akikkel egy csapatban vagyok, és akiket úgy hívnak: Magyar Demokrata Fórum.

Az MDF élharcosává vált a „tiszta kezek” politikájának, mégis mikor ön volt az igazságügy-miniszter, akkor a kormány lehet hogy a törvények szellemében, de az állam pénzéből milliárdokat játszott át a Happy End Kft –nek és az Ezüsthajónk, olyan megbízatásokért, mint például Orbán kolbásztöltésének megörökítése a Csabai-kolbászfesztiválon. És akkor az olajügyeket, vagy a Gripen-ügyet nem is említettem.

Gondolja, hogy én ott álltam egy nagyítóval és mentem a Happy End után? Egy kormányzati munka nem abból áll, hogy hol az egyik, hol a másik miniszter ügyeibe nézek bele. Örül az ember, ha a saját feladatait ellátja. A kormány egészéért a miniszterelnök felel. Én igazságügy-miniszterként nem voltam nyomozóhatóság, annak a feltárása, hogy mit csinált a Happy End, mi történt a Gripen-ügyben, vagy az olajügyekben a szakminiszter vagy később a nyomozó hatóságok feladata.

Igen, de amíg ma bizonyos ügyekben, mint amilyen például a Centrum Parkoló ügye volt felhívják a nyilvánosság figyelmét, addig korábban talán ez elmaradt.

Én a saját feladataimért mindenkor, így ma is, bátran vállaltam és vállalom a felelősséget. Egy kormányban közel 4000 ember dolgozik, és mindenkiért nem vállalhat felelősséget egy miniszter, elég, ha a saját tárcájáért helyt áll. Korábban nem ismertem például a Centrum-ügyet, korábban más problémákat láttunk, orvosoltunk.

Nem érezte úgy soha, főleg a 2006-os választásokkor, amikor durván belekeverték a fiát a kampányharcokba, hogy ez az egész, nem ér ennyit? Hogy a család egy nő számára még a hazánál is fontosabb?

Egyértek: számomra is a családom mindenek felett áll. Szerencsémre a családom nehéz időkben sem állított válaszút elé, segítenek, hogy mindkét területen – otthon és a politikában – megálljam a helyem. A 2006-os kampányban történt nemtelen és ízléstelen támadások valóban célba vették gyerekeimet és a férjemet is, hogy a politikában gyengíteni tudjanak, meghátrálásra kényszerítsenek. S noha a gyalázatos koholmányok kiötlőinek célja nyilvánvalóan ez volt, a visszavonulás komoly gondolata egy másodpercre sem merült fel bennem. Sőt, abban erősített meg, hogy az MDF politikájának be kell bizonyítania: lehet a politikát másként csinálni, felelősen, korrekt párbeszédre építve, s hogy „a cél nem szentesíti az eszközt.” A durva támadásokkal kapcsolatban megszülettek a bírói ítéletek is már, amelyekben családom pert nyert a rágalmazókkal szemben.

Dávid Ibolya (Baja, 1954. augusztus 12.) ügyvéd, politikus, az MDF elnöke.
Tanulmányai

Tóth Kálmán Gimnázium, Baja (1968-1972)
Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara (Pécs) – ügyvéd (1975-1981)

Egyetemi tanulmányai előtt bedolgozóként tevékenykedett. Diplomázása után, 1985-től a tamási ügyvédi munkaközösség tagja lett.

Politikai tevékenysége

1989-ben lépett be az MDF hőgyészi szervezetébe. 1990 és 1994 között a Tolna megyei Közgyűlés tagja, 1993 és 1997 között a párt Tolna megyei elnöke volt. 1996 óta az elnökség tagja, 1999 óta a párt elnöke.

1990-ben, 1998-ban és 2002-ben egyéni választókerületéből, 1994-ben és 2006-ban pártja országos listájáról jutott be az Országgyűlésbe. 1992 és 1994 között az ügyrendi bizottság elnöke, 1995 és 1998 között pedig az MDF frakcióvezető-helyettese volt.

Az Orbán és Medgyessy-kormány idején

Orbán Viktor kormányában igazságügy-miniszterként ő volt az egyetlen MDF-es, illetve női miniszter. 2002-ben az Országgyűlés alelnökévé, illetve pártja frakcióvezető-helyettesévé is megválasztották. 2004-ben az európai parlamenti választásokon az MDF-lista vezetője volt, megszerzett mandátumát azonban átengedte képviselőtársának.

2006-2007

Pártja mindkét nagy párttól távolságtartó politikával próbált eredményes lenni. A párt átlépte az 5%-os parlamenti küszöböt és ezzel 1994 óta képes volt egyedül bekerülni az Országgyűlésbe. Központi eleme volt a kampányuknak, hogy sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem segítik kormányra. Ez a két forduló között főleg utóbbi irányában mutatkozott meg, amikor elutasította a Fidesz közeledését (Bod Péter Ákos miniszterelnök-jelöltsége stb.). Ennek hatására a baloldali szavazótáborban nőtt, a jobboldali szavazótáborban viszont csökkent népszerűsége. Dávid Ibolya a párt országos listájáról jutott be az Országgyűlésbe. 2007. március 11-én az MDF kongresszusa ötödször választotta pártelnöknek.

Forrás: www.wikipedia.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását