2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ne maszatoljunk Gripen-ügyben!

Keserű következményei lesznek, ha a kormány megpróbálja elkenni a Gripen-ügyet; az MDF továbbra is várja a pártelnökök nyilatkozatát a kérdésben - mondta Herényi Károly, a párt frakcióvezetője hétfőn. A legfőbb ügyész szerint egyelőre nincs okuk vizsgálód
2007. december 3. hétfő 17:36 - Hírextra
"Nem szakmai kérdésről, hanem korrupciós ügyről van szó. Ha a kormány sokáig ezt a gyakorlatot folytatja, hogy megpróbálja ezt elkenni, annak nagyon keserű következményei lesznek, hiszen most nem magyar hatóságok vizsgálják ezt az ügyet" - mondta a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője sajtótájékoztatóján. Hozzátette: nem arról van szó, hogy ki, milyen szakmai döntést hozott, hanem hogy ki az, aki csúszópénzt kapott.

Az MDF továbbra is várja a pártelnökök nyilatkozatát arról, hogy pártjuk kapott-e csúszópénzt a vadászgép-beszerzéskor. A Fidesz reakciója akkor lesz elfogadható, ha Orbán Viktor nyilatkozik majd, az SZDSZ eddig nem a lényegről beszélt, az MSZP válasza pedig cinikus - értékelte a párt pénteki kezdeményezésére érkezett eddigi reagálásokat Herényi Károly.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető elmondta: az MDF-nek nincsenek konkrét információi arról, hogy valóban történt-e korrupció, csak azt ismerik, ami a nemzetközi sajtóban megjelent.
Herényi Károly szerint a Gripen-vizsgálóbizottság felállításának a végére is pontot kell tenni. Az is kérdés, hogy a magyar legfőbb ügyészség mikor kezdi el az ügy felderítését.

Kovács Tamás legfőbb ügyész - az MDF azonnali kérdésére válaszolva - az Országgyűlésben elmondta: a feltételezéseken túl eddig senki, semmilyen bűncselekményre utaló adatot, bizonyítékot nem bocsátott az ügyészség rendelkezésére. Más országból sem érkezett semmilyen irat, Magyarország sem adott át semmilyen dokumentumot - tette hozzá.

"Amennyiben rendelkezésünkre bocsátanak olyan, tényeken alapuló információkat, amelyek bűncselekmény gyanúját keltik, az ügyészség természetesen meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket. (...) Amint okunk lesz rá, természetesen el fogjuk rendelni a nyomozást, pillanatnyilag nincs rá okunk" - mondta Kovács Tamás.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken jelentette be: az MDF azt szeretné, hogy a parlamenti pártok elnökei politikai tanúvallomás aláírásával személyesen vállaljanak garanciát arra: pártjuk érintetlen a Gripen vadászrepülőgépek beszerzésével kapcsolatos korrupciós gyanúban.
Az MSZP szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy nem kívánnak beszállni abba a cirkuszba, amit Dávid Ibolya kezdeményezésével próbált elindítani. Pokorni Zoltán, a Fidesz akkori elnökeként, politikai tanúvallomásban igazolta, hogy nem kaptak illegális pénzügyi támogatást a Gripen-vadászgépek beszerzése kapcsán. Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője közleményében azt írta: pártja már hat éve is minden fórumon ellenezte a Gripenek beszerzését.

Vadai Ágnes, a honvédelmi minisztérium államtitkára november elején jelentette be, hogy elkészült a kormány Gripen-bizottságának a jelentése, amely egyebek között megállapította: közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte.

A testület sem korrupciót, sem politikai felelősséget nem vizsgált - közölte akkor Vadai Ágnes.
Amerikai lapértesülés szerint több millió dollárt fizetett a BAE Systems brit hadiipari csoport hat évvel ezelőtt magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.

A The New York Times múlt hét végi számában megjelent cikkben közelebbről nem megnevezett amerikai illetékesekre hivatkozva írt a brit cég szaúd-arábiai és közép-európai megvesztegetés-gyanús ügyeiről.

Amerikai tisztségviselők azt mondták: úgy vélik, a magyar és a cseh kormányt befolyásolták a pénzösszegek. A CIA egyik tájékoztatóján elhangzottakat idézték, amelyek szerint a BAE Systems dollármilliókat fizetett a magyarországi fő politikai pártoknak a szerződések elnyerése érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását