2024. május 3. - Tímea, Irma

Dávid Ibolya: "Azt hittük jobb lesz a világ!"

A Dávid Ibolyával készült portréinterjú második részében az MDF elmúlt 18 évéről beszélgettünk, megkérdeztük az elnök asszonytól, hogy mi lenne a párttal Dávid Ibolya nélkül, és arra is rákérdezünk, hogy nem érez-e felelősséget a minisztersége alatt törté
2008. február 4. hétfő 14:02 - Pór Károly

A mostani MDF-et el tudná képzelni Dávid Ibolya nélkül? Ha ön nincs, akkor most hol lenne az MDF? Nem érzi egyszemélyes csapatnak a pártját?

Melyik pártra nem igaz ez? Megkérdezhetem, mi lett volna az MSZP-vel Gyurcsány Ferenc nélkül, vagy mi lett volna a Fidesz-szel Orbán Viktor nélkül? Normális dolog az, hogy, amikor egy pártelnök vezeti a pártot, és viseli a pártjáért a felelősséget, akkor ő azért még is csak meghatározó, ez minden pártra jellemző.

Jó, de az MSZP mindig tudott váltani, hiszen a harmadik kormányzati ciklusukat töltik, a harmadik miniszterelnökkel. Míg a Fidesz lehet, hogy éppen azért nem tud nyerni, mert túlságosan is ragaszkodik Orbánhoz. És itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, hogy van-e olyan szinten szervezett utánpótlásbázisa az MDF-nek, mint a Fidesznek, vagy az MSZP-nek, mert a nyilvánosság kevésbé ismeri pártjának ezt az oldalát.

Azért nem ismeri őket a nyilvánosság, mert az MDF-nek nincs olyan médiabirodalma, mint amilyen a két nagy pártnak. De sorolhatom a neveket: Almássy Kornél, Pettkó András, az Antall József Alapítvány elnöke Kiss Gábor, az MDF pártigazgatója Varga Zsolt, a frakcióigazgatónk Székely-Gyökössy Szabolcs, az MDF szóvivője, külügyi kabinetjének vezetője Kerék-Bárczy Szabolcs... Ezek után azt nem lehet mondani, hogy a párt vezetésében nincsenek ott a fiatalok, maximum azt lehet mondani, hogy még nem elég ismertek, ez a jövőben azonban változni fog.

Éppen erre utaltam, hogy nem elég ismertek a párt fiatal képviselői. Mintha a 90-es évek során fokozatosan veszítette volna el a párt az országosan ismert arcokat.

Igen, ez a sors furcsa fintora, hogy elveszítettünk sok jellemző arcot, miközben megdupláztuk a támogatottságunkat. Szóval nem biztos, hogy ők alkalmasak voltak az MDF korszerű konzervatív politikájának a megvalósítására, és nem jöttek be azok a jóslatok, hogy nélkülük megszűnik a párt. De így sem gondolom, hogy ne lennének országosan ismert politikusaink, hiszen Herényi Károly, Boross Péter, Csapody Miklós vagy éppen Katona Kálmán igen is ismert.

Az önkormányzati választások idején találkoztam olyan plakáttal, melyen az Ön fényképe nagyobb volt, mint azé a polgármesterjelölté, akiről kampány elvileg szólt. Először mikor megláttam, azt hittem Dávid Ibolya akar polgármester lenni. Az MDF honlapján pedig az ön fényképe háromszor akkora, mint a többi elnökségi tagé. Szerintem ezek az elemek keltik azt a látszatot, hogy ez egy egyszemélyes párt.

Én nem így látom. Egy párt piramisszerűen épül fel minden téren, így a döntéshozatalban, felelősségvállalásban.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását