2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az évtized legjobb magyar filmje

Tízéves fennállása alkalmából az évtized legjobb magyar filmjének díját is odaítéli az éves elismerés, a hagyományos Zöld Holló díj mellett az Országos Diákzsűri a 39. Magyar Filmszemlén - tájékoztatta Teszler Tamás zsűrielnök csütörtökön az MTI-t.
2008. január 31. csütörtök 15:17 - Hírextra
Az "Évtized legjobb magyar filmje" titulusra öt alkotást - öt nagyjátékfilmet - nomináltak: a Werckmeister harmóniák (Tarr Béla, 2001), a Hukkle (Pálfi György, 2002), a Dealer (Fliegauf Benedek, 2004), a Tamara (Hajdú Szabolcs, 2004), és az Iszka utazása (Bollók Csaba, 2007) közül kerül majd ki a diákzsűri díjazottja.

Teszler Tamás elmondta, hogy a jelölt filmek listáját az egyesület jelenlegi és egykori szervezőiből álló 7 fős grémium állította össze, az Országos Diákzsűri alapítója, Szilágyi Erzsébet koordinálásával.

Kiemelte: azok közül az alkotások közül válogattak, amelyeket a diákzsűri az elmúlt tíz évben díjazott. Figyelembe vették a nagyjátékfilmeket, a dokumentumfilmeket, a kísérleti és kisjátékfilmeket is, mivel azonban a "legnagyobb kedvencek" a nagyjátékfilmek, a választás öt ilyen alkotásra esett - tette hozzá.

A szervezet tagsága - mintegy 80 jelenlegi és egykori film- és médiaszakos hallgató az ország minden részéről - az elkövetkező napokban szavazás útján dönt arról, szerinte melyik volt az utóbbi évtized legjobb magyar filmje.

Teszler Tamás kitért arra, hogy a díj egy márványlapra elhelyezett üvegalkotás, amelybe belegravírozva a rendező neve és a film címe olvasható majd. Az elismerést - a négy kategóriában adományozott Zöld Holló díjjal együtt - február 9-én este adják át a budapesti Toldi moziban.
A diákzsűri elnöke a dátum kapcsán jelezte, hogy éves díjuk odaítélését az idén sem befolyásolhatja a 39. Magyar Filmszemle végeredménye, hiszen testületük már a február 5-ei díjátadó előtti napon meghozza döntését.

Az Országos Diákzsűri Szilágyi Erzsébet filmszociológus és Kozma Ilona filmforgalmazási üzletágvezető közös kezdeményezéseként jött létre 1999-ben, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem keretein belül. Az elkövetkező években egyre több - főként budapesti - intézményből érkeztek a delegáltak. 2003-tól már a tagok által alapított Zöld Holló Egyesület szervezésében folyt a munka, egy évvel később a diákzsűri országos szervezetté vált. Tevékenységi köre 2005-től folyamatosan bővül: a Magyar Filmszemle mellett a hallgatók részt vesznek nemzetközi játékfilmes fesztiválokon (ARIFF, BuSho, Cinefest, Pécsi Filmünnep) valamint tematikus amatőr- és dokumentumfilmes mustrákon (Faludi Akadémia - Amatőrfilm-szemle, 13 nap remény - '56-os dokumentumfilm fesztivál).

Az Országos Diákzsűri legfőbb célja, hogy a filmszakos egyetemi és főiskolai hallgatók filmről alkotott véleményét hitelesen képviselje. Az évek során folyamosan bővítette a delegáló intézmények számát, igyekezve megtalálni a helyes arányt főváros és vidék között. Mára a tizenkét tagú zsűribe tizenkét intézmény küld delegáltat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását