2024. április 28. - Valéria

Munkalehetőség a fogyatékkal élőknek

Az állam lehetőségeihez mérten minden segítséget megad ahhoz, hogy a megváltozott munkavégző képességű fogyatékkal élők mihamarabb visszakerüljenek a munkaerőpiacra - mondta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter szerdán Budapesten.
2008. január 30. szerda 15:04 - Hírextra

A munkaügyi rehabilitáció terén szakemberekre és újabb szolgáltató intézményekre van szükség. Utóbbiak kialakítására a tárca 2008-ban 150 millió forintot szán, a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 2009-ben európai uniós forrásból szolgáltatásfejlesztésre és további működtetésre pedig további 3,1 milliárd forint érkezik majd Magyarországra - hangsúlyozta a felnőttkorukban látásukat vesztett személyek elemi rehabilitációjáról rendezett szakmai nap megnyitó beszédében a miniszter.

Ennek felhasználásával kapcsolatban megjegyezte: "jó színvonalú és azonos eséllyel elérhető szolgáltatás" kialakítása a tárca célja. Szükség van ezen túlmenően arra, hogy a feltételek adottak legyenek a rászorultak számára az önálló élet folytatásához. Ehhez életvitelük teljes átalakítására van szükség, hiszen az az édesanya, aki felnőttkorában vesztette el látását, nyilvánvalóan nem tudja korábbi munkáját teljes körűen ellátni - mutatott rá.

Ezenkívül a mentálhigiénés rehabilitáció ugyancsak fontos, mert el kell fogadtatni az újonnan megsérült embert saját magával és társaival is. A társadalom és a kormány felelőssége, hogy ebben mekkora segítséget nyújt, ezért erről "értelmes párbeszédet" kell folytatnia a kormányzatnak a civil szervezetekkel - közölte.

Elmondása szerint a fogyatékkal élők 67 százaléka felnőtt korában szerezte betegségét, akiknek élethosszig tartó, pusztán ellátásra szorítkozó gondozása helyett arra van szükség, hogy lehetőség szerint megtanuljanak újra - könnyített formában - munkát végezni. Az újratanulás időszakára az állam járadékot biztosít, amíg a sérült személy újra munkába tud állni.

Lamperth Mónika kijelentette: a kormányzat célja, hogy önálló életvezetésre képes embereket képezzenek ki. A tárca támogatást nyújt a gyengénlátó centrumok kialakításához, és ahhoz is, hogy ebbe a rendszerbe újabb szolgáltatókat be tudjanak vonni.

Ehhez kapcsolódóan az egészségügyi rehabilitációs intézmények hálózatát tovább kell fejleszteni. A kormányzat célja, hogy ezek "ne csak bentlakásos, hanem bejárásos" alapon is működhessenek - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását