2024. április 19. - Emma

A bombák külseje segít

A földben talált bombákat formájukról, kidolgozottságukról és az esetleg rajtuk lévő feliratokból lehet azonosítani - mondta el egy tűzszerész a távirati irodának szerdán.
2008. július 30. szerda 16:25 - Hírextra
A neve elhallgatását kérő mestertűzszerészt a hétfőn este Ferencvárosban talált bomba apropóján arról kérdezte a távirati iroda, hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a több száz típusú robbanószerkezetet.

Azt, hogy egy földben talált bomba milyen típusú, az alakjáról, a hegesztésekről, a függesztőszemről lehet megállapítani, de csak akkor, ha "kibontották" a földből - mondta el a tűzszerész.

Az, hogy húzott vagy öntött-e a bombatest, hogy a hegesztés varrata milyen kidolgozottságú, segít a tűzszerészeknek azonosítani a bombát. Fontos információkat szolgáltat a bombatest oldalára hegesztett függesztőszem (amellyel a bombát rögzítették a repülőgépben) is.

Ismernie kell a bomba gyártásának technológiáját a tűzszerésznek a hatástalanításhoz, ehhez viszonylag pontos rajzok állnak rendelkezésükre - tette hozzá.

A bombatesteken emellett színek és feliratok adnak tájékoztatást típusáról, de ezek jellemzően már lekoptak a földben évtizedek óta rozsdásodó szerkezetekről. Eredetileg a bomba típusának betűjelei és a bomba súlya volt jelölve a szerkezeteken, illetve szín is segítette megkülönböztetni egymástól a típusokat.

Arról, hogy az első híradások szerint angolszász volt a Ferencvárosban talált bomba, de miután kedden sikerült kiásni a betonból, kiderült, hogy német típusú, a mestertűzszerész elmondta: nagyon hasonlít egymásra a két típus "orra". Ez a hasonlóság okozhatta azt is, hogy eleinte angolszásznak gondolták a szerkezetet.

A mestertűzszerész szerint Budapestre két módon kerülhetett a német bomba. Egyrészt, a háborúban előfordult, hogy a szovjet csapatok a hadizsákmányként szerzett német bombákba beszerelték a saját gyújtószerkezetüket, és úgy "dobták vissza".

Ezt egyedül a szovjet katonák merték megcsinálni, az angolszász katonák saját biztonságuk érdekében nem tettek ilyet. Ez ugyanis igen veszélyes művelet, hiszen idegen típusú a bomba, másképp repül vele a gép, más a gyújtószerkezet is - tette hozzá a szakértő.

Emellett német bombázókból is kihullhatott a bomba. Mint mondta, a háború végén, 1944-45 fordulóján egy ellentámadás során a német csapatok is bombázták a szovjetek támaszpontjait, így Budapestet is.

A második világháborúban ledobott, német gyártmányú robbanószerkezetet hétfőn találták meg egy építkezésen. A bomba függőlegesen helyezkedett el, egy része betonba ágyazódott. A tűzszerészeknek másfél méter mélyre kellett leásniuk, hogy kiemelhessék a szerkezetet, ekkor derült ki, hogy a bombatestben nincs benne a gyújtószerkezet.

A művelet előtt azonban biztonsági okokból ki kellett költöztetni a IX. kerület lakóinak egyharmadát. A Mester utca, a Vágóhíd utca, a Haller utca, a Fehérholló utca és az Üllői út által határolt terület evakuálásban több mint négyszáz rendőr vett részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását