2024. április 20. - Tivadar

Nehéz leleplezni a kapacitásokkal "kereskedő" kórházakat

Nehéz leleplezni a kapacitásokkal "kereskedő" kórházakat, de az egészségbiztosítási pénztár már vizsgálja az esetleges "csalókat" - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter egy kérdés kapcsán csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. szeptember 18. csütörtök 18:12 - Hírextra
Kórházi feketepiac vagy legális cserebere az intézményi kapacitások árusítása? - tette fel a kérdést csütörtöki cikkében a Népszabadság, bemutatva a Fidesz szakpolitikusa által "az egészségügy zavaros ügyeskedésének" nevezett jelenséget. A lap emlékeztetett arra, hogy Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke a napokban arról beszélt: feketén adják-veszik egymás közt a kórházak a gyógyítási kapacitásokat.

A teljesítményvolumen-korláttal (tvk) való "kereskedés" alapvetően kétféle lehet - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás, hozzátéve, hogy ezek egyike jogilag rendezett. Ilyenkor feladat átadás-átvételről van szó két intézmény között, ebben az esetben az intézményfenntartók megegyeznek abban, hogy a betegek egy részét egy másik kórházban látják el.

A másik esetben egy intézmény kihasználatlan tvk-ját egy másik kórház jelenti le, mintha az látta volna el a beteget. "Ez egyértelmű csalás, és nehéz leleplezni" - közölte a miniszter.

Mint elmondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) már vizsgálják, melyek azok a kórházak, amelyekben eddig nem volt kihasználva a kapacitás és most esetleg "csúcsra járatás" van. Megnézik, hogy az adott kórházban ellátott betegek területi eloszlása módosult-e a kihasználtság változásához képest.

Székely Tamás hozzátette: az OEP-nek háromhavonta kötelezően át kell tekintenie az intézmények tvk-felhasználását, és egy szakmai bizottság javaslatot tesz a kapacitások módosítására, elvonására, átadására.

A teljesítményvolumen-korlát intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el. Ha egy intézmény átlépi az adott évre meghatározott betegellátási számot, az a fölötti gyógyításra nem kap pénzt a biztosítótól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását