2024. május 14. - Bonifác

Az ombudsman-jelöltek állnak a szavazás elébe

Az államfő ombudsman jelöltjei megtiszteltetésnek tartják, hogy Sólyom László őket javasolta a jövő nemzedékek ombudsmanja, illetve az adatvédelmi biztosi posztra, és állnak a parlamenti szavazás elébe. Fülöp Sándor és Zombor Ferenc erről újságíróknak nyi
2008. január 16. szerda 13:41 - Hírextra

Zombor Ferenc kérdésre válaszolva azt mondta, ha úgy dönt a parlament, hogy az előző jelölthöz, az eddigi ombudsmanhoz, Péterfalvi Attilához hasonlóan nem választja meg, azt sem éli meg kudarcként, mert a jelölés elvállalásakor számolt ezzel a veszéllyel, de ennek tudatában vállalta a jelöltséget.

Fülöp Sándor, akit a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt az államfő, ugyanerről közölte: Zombor Ferenccel egyetértenek abban, hogy számunkra már a jelöltség is nagy büszkeség. Szakmai terveiről azt mondta: ha megválasztanák a jövő nemzedékek ombudmanjának, akkor időről-időre felvetne fontos problémákat és arra kérné a tudományos műhelyeket, az Országos Környezetvédelmi Tanácsot, a környezetvédő ügyészeket, hatóságokat és zöld szervezeteket, hogy alakítsanak ki közös javaslatokat.

Az ügyvéd nagy szakmai lehetőségnek tartja jelölését a jövő nemzedékek ombudsmani posztjára, mert a környezetvédelmi jog tovább erősödhet Magyarországon, és az ombudsmani hivatal talán a környezetjog egységesítéséhez is hozzájárulhat. Fülöp Sándor hozzátette: az ombudsman jogkörét elegendőnek tartja ahhoz, hogy hatékonyan tudjon segíteni az embereknek.

Zombor Ferenc tervei kapcsán arról beszélt, hogy az előző két adatvédelmi ombudsman "feladta a leckét", hiszen az információszabadság, a közérdekű adatok megismerése és az adatvédelem terén is nagyon komoly szakmai stábot építettek ki.

A jelölt fontosnak nevezte a civilekkel való együttműködést, valamint azt a nemzetközi kihívást, hogy az információs technikák fejlődése veszélyt jelent a magánszemélyek számára, már nemcsak a "nagy testvér", az állam, hanem a mellé felsorakozó kis testvérek, a magáncégek által is. Szerinte ugyanakkor a magyar jogalkotás és jogalkalmazás számára megtisztelő, hogy egy friss felmérés Magyarországot 47 ország közül holtversenyben a 2.-5. helyre sorolta az adatvédelem helyzete szempontjából.

A köztársasági elnöknek azért kellett újra ombudsmanjelölteket állítania, mert tavaly december 17-én az Országgyűlés nem támogatta Nagy Boldizsár megválasztását a jövő nemzedékek ombudsmani posztjára, Péterfalvi Attilát pedig az adatvédelmi biztosi posztra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását