2024. május 14. - Bonifác

Nem lehet áthárítani az energetikai különadót

Megtiltja a törvény az energetikai cégekre kivetett különadók továbbhárítását a fogyasztókra, meghosszabbítják a távhővel termelt áram kötelező átvételét és a kőolaj világpiaci árának emelkedésével nő a bányajáradék egy csütörtökön elfogadott törvényjavaslat szerint.
2010. december 23. csütörtök 14:10 - HírExtra
A Kósa Lajos és Schmidt Csaba fideszes képviselők által a parlament elé terjesztett javaslat elfogadásával a bányatörvény hatálya alá helyezik a bányászati hulladék - így a vörösiszap - kezelését, míg a bányászati hulladéktárolókat az épített környezet alakításáról és védelméről szóló jogszabály hatálya alá vonják. Mindkét döntés szigorúbb hatósági felügyeletet tesz lehetővé.

A javaslatot a kormánypártok támogatták, az MSZP és a Jobbik elutasította, az LMP képviselői tartózkodtak.

A távhőárak "kordában tartására" a törvényjavaslat 2012 végéig lehetővé teszi a távhőtermelőknek, hogy a kötelező átvételi körben maradjanak, ha bizonyos feltételeket teljesítenek. (A kötelező átvételi körben a hővel kapcsoltan termelt áramot szabályozott, a piaci átlagárnál drágábban kötelező átvenni, azaz a fogyasztókhoz eljuttatni.)

A módosítás szerint a bányajáradék 3-3 százalékponttal emelkedik, ha a Brent kőolaj tőzsdei jegyzésára havi átlagban eléri vagy meghaladja a 80 dollárt hordónként és további 3-3 százalékponttal akkor, ha eléri vagy meghaladja a hordónkénti 90 dolláros árfolyamot (jelenleg 93,70 dollár). Az emelést a földgáz nagykereskedő által vásárolt földgáz bizonyos átlagára esetén kell érvényesíteni.

Jelenleg a bányajáradék a 2008 előtt üzembe állított kitermelés esetén 12 százalék, de az 1998 előtt termelésbe állított bányáknál - a törvényben leírt - bonyolult képlet alapján határozzák meg.
A törvénnyel módosították a gáztörvényt is, amely az energetikai cégekre kirótt különadó áthárításáról így rendelkezett: "az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló 2010. évi XCIV. törvény szerinti különadót sem az egyetemes szolgáltatók sem a földgázkereskedők nem háríthatják át a fogyasztókra".

A most jóváhagyott módosítás úgy fogalmaz: "az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló (...) törvény szerint különadó fizetésére kötelezett engedélyesek, valamint a termelő a különadót nem háríthatják át a velük szerződésben álló engedélyesekre vagy felhasználókra. Ebből következően a különadó az engedélyes által nyújtott termék vagy szolgáltatás árába közvetlenül vagy közvetve semmilyen formában nem számítható be, illetve külön nem számlázható ki. Az adókötelezettség terhét a különadó törvény szerinti adóalanyok önállóan viselik."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását