2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Javítani kell Budapest légszennyezettségi mutatóin

A Budapesten és a nagyvárosokban mért magas porszennyezettség elsősorban szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. A Levegő Munkacsoport szerint csak hosszú távú intézkedésekkel lehet hatékonyan csökkenteni a szennyezést. A KDNP a Fővárosi Védelmi Bi
2007. december 29. szombat 18:01 - Hírextra
Nem csak Budapesten, hanem az ország többi nagyvárosában is rendszeresen túllépi a megengedett határértéket a levegő szennyezettsége - mondta a Független Hírügynökségnek a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője. Lenkei Péter szerint a helyzet a finom por tekintetében a legrosszabb. Az EU irányelvei alapján ugyanis ez utóbbi egy évben legfeljebb 35 napig lépheti át az egészségügyi határt, ezzel szemben 2006-ban Budapesten 163 napig volt a megengedettnél magasabb ez az érték. A Levegő Munkacsoport szerint csak olyan intézkedésekkel lehet ez ellen hatékonyan küzdeni, amelyek hosszú távon csökkentik a levegő szennyezettségét. Elsősorban a tömegközlekedés fejlesztése és a reális jegyárak jelenthetnek megoldást.

A jelenlegi tartósan magas légszennyezettség sok ember megbetegedéséhez és idő előtti halálához vezet. A magas porkoncentráció szív- és érrendszeri betegségeket, valamint különféle légzéssel kapcsolatos megbetegedéseket okoz, de bizonyos anyagok a szemet is irritálják. Az egyéb szennyező anyagok azonban rákkeltőek, a genetikai állományt módosítják vagy az idegrendszerre hatnak - tette hozzá Lenkei Péter.

A KDNP eközben azt javasolta Demszky Gábor főpolgármesternek, hogy hívja össze a Fővárosi Védelmi Bizottságot. Az ellenzéki párt szerint még ebben az évben értékelni kell a szmoghelyzetet, amely szilveszter éjszakáján akár egészségügyi kockázatot is jelenthet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását