2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Csoda született

Ha egy igazán szívszorító mesét akarsz hallani az örök szerelemről, akkor Aida és Radamesz történetét kell elővenni. Mi lehet abból, ha egy etióp rabszolgalány és egy egyiptomi hadvezér egymásba szeret, miközben népeik harcban állnak egymással?
2007. december 25. kedd 19:39 - Malina Adrienn
A régi egyiptomi időkben játszódik, mikor még fáraók uralkodtak, papok döntöttek háború és béke kérdésében, s mikor a legyőzöttekre halál vagy rabszolgaság várt. Ezekben az időkben élt Aida, aki az etióp király leánya volt, de egy háború során fogságba esett, és a fáraó lányának rabszolganőjévé vált. Királyi származása azonban ismeretlen maradt mindenki előtt. Aida azonban nagyon szép volt, s beleszeretett Radamesz, az egyiptomi seregek vezére.

Szerelmüket titokban kellett tartaniuk, hiszen ki hallott már olyat, hogy egy magas rangú, az egész nép által tisztelt hadvezér egy rabszolgát válasszon párjául? Átrakva a mai életünkbe, erre csak annyit írna a bulvársajtó, hogy botrány! Nem elég, hogy nem egymáshoz valóak, de ráadásul Radameszt a fáraó lányának, Amnerisznek szánták. Nem is csoda, hogy Amnerisz a lelke mélyéből gyűlöli Aidát, a rabszolgáját, akiről gyanítja, hogy viszonya van az ő Radameszével...



A lebilincselő és tragikus történet a szerelmesek sorsát mutatja be és kíséri el a végkifejletig. A szenvedéllyel átszőtt, örök szerelmi történet mindenki számára ismerős lehet Verdi Operájából. Az afrikai rabszolgahercegnő története egyesek szerint, olyan régi, mint a szfinx. Bár a szerelmesek históriája nem jutott el Európába 1871-ig, Guiseppe Verdi operájának bemutatójáig, de ezután meghódította a világot. A történetből írt musicalt 2000. március 23.-án mutatták be az Egyesült Államokban, a New York-i Broadway-n hatalmas sikerrel. A musical szövegét Tim Rice írta, zenéjét, Elton John szerezte.

Aida, a musical
Öt "Tony Awards" jelölést kapott és négy kategóriában nyert.
Legjobb szöveg: Tim Rice
Legjobb dal kategóriában: Elton John
Legjobb musical színésznő kategóriában: Heather Headley
Legjobb fénytervezésben: Natasha Katz
Az Aida a Broadway-n eddig 1852 előadást élt meg. A produkciót közel 2,5 millió ember látta már és 150 millió dollárt hozott. A Broadway-n szerepet kaptak nagyobb popsztárok is, mint például Toni Braxton, Michelle T. Williams és Deborah Cox. A darab zenei anyagából készült cd-ből több, mint egymillió példány fogyott világszerte. 2001-ben Grammy díjat nyert a legjobb Musical Show Album kategóriában.

A produkció nemzetközi turnéra indult 2000 nyarán és ezután színpadra állították Amsterdamban, Észtországban, Kanadában, Japánban. Jelenleg Európában, a Stage-Entertainment bemutatásában játsszák Németországban.

2007. júliusában Magyarországon is bemutatták a Margitszigeten a darabot. Szomor Györggyel, - aki nem csak rendezője, de dalszövegírója és az egyik szereplője is az előadásnak – beszélgettem a produkcióról.

Hét év eltelt, a Broadway-en való bemutatós óta, miért csak idén nyáron jutott el hozzánk az előadás?

Én magam is meglepődtem azon, hogy nálunk ezt a darabot még nem mutatták be, persze örültem neki, mert így nekünk volt rá lehetőségünk, hogy színpadra vigyük. Egy fantasztikus darabról van szó. Elton John írt egy elképesztően dramatikus zenét. Popzenészként úgy nyúlt ehhez a műfajhoz, ahogy csak a legnagyobbak képesek. Persze volt neki ebben egy nagyszerű segítőtársa, Tim Rice személyében. Az ő neve kapcsán elég, ha annyit mondok, hogy Evita, vagy Jézus Krisztus szupersztár. Az Aidában a nagyszerű zene mellé, egy olyan szövegkönyv született, ami bár nem hosszú, mégis minden információ benne van.

Milyen volt a színészek első találkozása a darabbal?

Szereplők
Oláh Ibolya, Debreczeni Márta, Szomor György, Feke Pál, Xantus Barbara, Fésűs Nelly, Kálloy Molnár Péter, Gerner Csaba, Szrapkó Nándor, Gulyás Hermann Sándor, Baranyi László, Matus György, Quintus Konrád, Juhász Illés, Csizmadia Ildikó, Madák Zsuzsanna
Az első tapasztalatunk az volt, hogy olyan szinten megmozdítja az embereket, amire kevés mű képes. Amikor írtam a magyar dalszövegeket, már akkor felfedeztem, hogy mennyire megindító a történet. Többször azt vettem észre, hogy annyira magával ragad, hogy nem veszem észre a körülöttem lévő világot. Később, az olvasópróbán, mikor mindenki kezébe fogta a szövegkönyvet, és elolvastuk, ugyanezt éreztem a kollégákon is. A próbák során már mindenki érezte, hogy itt valami különleges dolog van kialakulóban.



És a közönség?

Na igen, nekünk ők a megméretetés mindig. Beülnek, tapsolnak vagy nem, tetszik nekik, vagy sem. Az első alkalommal, amikor találkozott a publikum és a darab azt éreztük, hogy rájuk is ugyanúgy hat, ahogy ránk. Volt olyan kolléga, aki a próba során énekelt fent a színpadon és nem tudta végig énekelni a dalt, mert elkezdett sírni. Megpróbálta még egyszer, és még egyszer de mindig sírásba torkollott. Végül összeszedte minden erejét és megcsinálta, de ilyen esetek többször is előfordultak.

A székesfehérvári színház társulata alkotja az előadást?

Igen. Ez a West End Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciója. Minden egyes színész, aki benne van, a táncosok, a csoportos szereplők, mindenki beleteszi a szívét, lelkét. Ez érződik az előadáson, és ezért van ez a nagy siker Székesfehérváron és a Margitszigeten is. Nyugodtan mondhatom, hogy egy csoda született.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását