2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ötvös Csöpi igazgat

Bujtor István a Sándor Mátyás című olasz-magyar koprodukcióban lett a nők bálványa, majd Bud Spencer és Burt Reynolds karakteréből összegyúrt Ötvös Csöpiként lett az ország kedvence. Bujtor Január elsejétől a veszprémi Petőfi Színház igazgatója - így dönt
2007. december 15. szombat 15:26 - Malina Adrienn
Szeptember 21-től lehetett pályázni a színház igazgatói posztjára. Az új vezetőnek megfelelő iskolai végzettséggel és legalább 5 éves szakmai tapasztalattal kellett rendelkeznie. További elvárás volt a leendő igazgatóval szemben, hogy vegye figyelembe a költségvetés adta kereteket, képes legyen támogatókat szerezni az intézmény részére, valamint aktívan vegyen részt Veszprém közéletében. A korábbi igazgatótól Rácz Attilától június 30-án vált meg a színház közös megegyezéssel. Akkor a megyei közgyűlés úgy döntött, hogy a szervezeti és működési szabályzat értelmében az akkori marketingvezetőt Majzik Tímeát bízza meg az intézmény ideiglenes irányításával, egészen az új igazgató kinevezéséig.

A Petőfi Színház igazgatói posztjára kiírt pályázaton Bujtor Istvánon kívül elindult még Hídvégi Miklós színész, rendező, egy magánszínház vezetője. A teátrum jelenlegi megbízott vezetője, Majzik Tímea, Pozsgai Zsolt író, rendező, dramaturggal együtt szállt harcba az igazgatói posztért, valamint Salamon Suba László rendező is nyújtott be pályázatot.



A képviselők, döntésüket a független szakmai grémium és a kulturális bizottság javaslata alapján hozták meg. A frissiben színházigazgatóvá vált színészt kérdeztem a terveiről.

Hogy fogadta a kinevezést?

Névjegy
1942-ben született Budapesten. Színész, rendező, producer, és forgatókönyv író. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1965-ben. Színi pályája 1966-ban a győri Kisfaludy Színháznál kezdődött. 1968-ban a József Attila Színházban játszott, 1971-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződtették, 1976-ban a Vígszínház tagja lett. 1978-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társaságának tagja. 1989-től a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszik és rendez. Színpadi alakításai mellett jelentős filmszerepeiből ismeri a nagyközönség. Balázs Béla-díjas.
Meglehetősen vegyes érzelmekkel.

Nem tudta mi vár önre?

Amikor elindultunk a pályázattal, és elkezdtem írni, körbejártam a színházat majd rájöttem, hogy nagyon rossz állapotban van fizikailag és anyagilag is.

A korábbi igazgató 70 milliós adósságot halmozott fel, ezek szerint ezzel ön is szembesült.

Igen így mondták nekem is, hogy 70 millió forint körül van, de állítólag ez már kevesebb lett, viszont a színháznak a forrása és kiadása szinte ugyanaz az összeg. A színészház, a műhelyház és a színház rezsije, fenntartási költsége, a több mint száz közalkalmazott bérei, plusz a járulékok, együttesen annyit tesznek ki, mint amennyi forráshoz összesen jut a színház. Amikor minden működik, megy a fűtés, ég a villany, de akkor még nem tudtunk színházat csinálni, azaz darabot színpadra állítani. Ezért történt az eladósodás, hogy hiteleket kellett felvenni és pótköltségvetést csináltak. Ezt a helyzetet kell nekünk megoldani, ami nem lesz egyszerű feladat. Csökkenteni kell a kiadást, növelni a forrásokat.

Vannak már tervei, hogy tud majd segíteni?

Vannak természetesen. Nem az, hogy Mikulás jelmezeket készítünk, és bérbe adjuk, mert nem hiszem, hogy ez beválna. Konkrét tervekről nem akarok mondani addig semmit, amíg az érintettekkel nem beszéltem meg.

A művészeti tanácsadója Eperjes Károly lesz. Miért pont rá esett a választás?

Ő keresett meg ezzel az ötlettel. Nagyon szeretem, és Közép-Európa egyik legnagyobb színészének tartom így elfogadtam ezt a lehetőséget.

Az igazgatói poszt egyébként nem idegen öntől?

Filmek, amikben játszott…
Zsaruvér és Csigavér, Hamis a baba, Az elvarázsolt dollár, Sortűz egy fekete bivalyért, Legyél te is Bonca!, Szegény Dzsoni és Árnika, Gyertek el a névnapomra, Mennyei seregek, Csak semmi pánik!, Villám, A Pogány Madonna, Ripacsok, Sándor Mátyás, Magyar Rapszódia, Apám néhány boldog éve, Talpuk alatt fütyül a szél, Fekete gyémántok, Vivát Benyovszky!, Barátom, Bonca!, A dunai hajós, Nápolyt látni, és…, Égi bárány, Én vagyok Jeromos, Szép leányok, ne sírjatok! Az oroszlán ugrani készül, Téli sirokkó, Szemüvegesek, Bors, Viharban, Hideg napok, A kőszívű ember fiai
Voltak már az utóbbi időkben ilyen ambícióim, szeretek csapatot vezetni. Jutott már nekem mindenből, úgy gondoltam most megpróbálom a kollégáim alá tenni a széket. Amilyen színházat, színházvezetést szeretnék magamnak, azt megpróbálom megteremteni. Nem tudtam, hogy ennyire nehéz feladatba vágok bele, de megtörtént. Egy dolog miatt érdemes volt, és ezt már most látom. 38 ember szavazott a megyegyűlésen, ők mindenféle párt tagjai. A 38 emberből 37-en igennel szavaztak rám, és azaz egy esküszik, hogy véletlenül nyomta meg a tartózkodó gombot. Ezt nagyon nagy dolognak tartom mostanában Magyarországon.

A társulattal találkozott már?

Még nem. Amíg nem neveztek ki, úgy éreztem nincs értelme megismerkedni a társulattal, mert ha történetesen nem én kaptam volna a posztot, akkor milyen alapon vagyok ott. A kinevezésem január 1-én lép hatályba, 2-ára tervezzük, hogy találkozunk velük.

A repertoárral kapcsolatban vannak tervek, hogy milyen darabokat szeretnének bemutatni?

Ez tipikusan Eperjes feladata lesz. Terveink vannak, de egyeztetünk még. Úgy néz ki, hogy az Indul a bakterházzal nyitunk, amit Eperjes Károly játszana és a Bereményi Géza rendezne. A próbákat január elejétől tervezzük. A továbbiakról még folynak a tárgyalások, erről sem szívesen mondanék előre semmit. Várjuk meg, míg biztosak lesznek a dolgok, én bízok a legjobbakban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását