2024. március 29. - Auguszta

Csillagok, akik nem fognak hullani

A sportvilágban évtizedek óta az esztendő csattanója, illetőleg ünnepélyes lezárása az Év sportolója választás. Idén ötvenedik alkalommal választják meg az év legjobbjait. Polyák Imre, Kárpáti Rudolf, Balczó András, Darnyi Tamás, Csollány Szilveszter, Cse
2007. december 14. péntek 07:32 - Malina Adrienn
Csomor Erika, Szávay Ágnes, Horváth Viktor, Kulcsár Krisztián és Talmácsi Gábor még nem, ám most minden esélyük megvan. Nem volt könnyű dolguk idén sem a sporttal foglalkozó szakíróknak, amikor mérlegre kellett tenniük, ki legyen az Év sportolója. A magyar sport ebben az évben is számos nagyszerű sikert könyvelhetett el.

A magyar sportújságírók 1958-ban csatlakoztak azokhoz az országokhoz, amelyekben már korábban tisztelegtek bajnokaik előtt. Az első díjátadó ünnepséget 1959. március 22-én rendezték meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Andrássy úti székházában. A kezdetektől 26 alkalommal, vagyis 1984-el bezárólag csak a legjobb 3-3 női és férfi sportolót, illetve csapatot díjazták. 1985-től már a legjobb edzőkre is szavaztak. A szövetségi kapitányok legjobbjait csak 1995-től választják meg évről, évre.

A legelső Év sportolója választáson Körmöczi Zsuzsa teniszező, Polyák Imre birkózó és a vízilabda válogatott győzött. Hosszú ideig az öttusa és a vívás volt a legsikeresebb. Az úszás 1992-től áll a sportágankénti örökranglista élén. Széchy Tamás és Kiss László tanítványai sorra érdemelték ki a megtisztelő kitüntetést. Az úszók és a vívók a kajak-kenusok sem sokkal maradnak le.

A fogyatékosok sportolókat már díjazták
férfiak:
1. Holdosi Károly (speciális olimpia, torna)
2. Jánka Sándor (szervátültetett, atlétika)
3. Szekeres Pál (mozgáskorlátozott, vívás)

nők:
1. Hódos Éva (speciális olimpia, tollaslabda)
2. Szalamanov Georginé (szervátültetett, úszás)
3. Dani Gyöngyi (mozgáskorlátozott, vívás)

csapat:
1. Nagy István, Csuti János (szervátültetett, asztalitenisz)
2. Nőitőr- és -párbajtőr-csapat (mozgáskorlátozottak)
3. Magyar Speciális Olimpia Szövetség kosárlabda-válogatott

edző:
1. Miklósné Malek Erzsébet (speciális olimpia, görkorcsolya)
2. Pécsi Annamária (szervátültetettek, úszás)
3. Feczer Viktor (mozgáskorlátozottak, vívás)
1962. decemberében közvetítette először a nyertesek köszöntését a televízió. Az ezt követő 25 díjátadó ünnepség a megszokott forgatókönyv szerint zajlott: díjátadás a tévé stúdióban, majd fogadás a MÚOSZ székházában. A nyolcvanas évek derekán már egyre többször felmerült, hogy nagyszerű sportolóink az eddigi ünnepségeknél jobbat, szebbet, elegánsabbat érdemelnek. Novotny Zoltán elnök és Boskovics Jenő titkár 1987-ben merész ötlettel állt elő: legyen a díjátadó gála a Budapest Sportcsarnokban, közönségvonzó nagy műsorral egybekötve, több ezres nézősereg előtt. Ehhez persze pénzre volt szükség, de sikerült támogatót találni és 1987 legjobb magyar sportolói 1988. január 9-én a BS-ben kapták meg díjaikat.

A Sportcsillagok Gálaestje mára olyan társadalmi esemény lett, amelyet már előre beírnak naptárukba a miniszterek, az üzleti, művészi élet, s természetesen a sportvilág legjelesebb képviselői.

Az idei év jelöltjei már megvannak. A férfiaknál az öttusázó Horváth Viktor, a vívó Kulcsár Krisztián és a gyorsasági motoros Talmácsi Gábor közül kerülhet ki az 50. Év sportolója. A nőknél a triatlonos Csomor Erika, a kajakos Kovács Katalin és a teniszező Szávay Ágnes került az első háromba. A csapatoknál a Kozmann György, Kolonics György kenupáros, a női asztalitenisz-válogatott és a férfi kardcsapat van harcban az első helyért. A szövetségi kapitányoknál Angyal Zoltán (kajak-kenu), Kemény Dénes (vízilabda) és Nébald György (vívás), míg az edzőknél Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu), Kuharszky Zoltán (tenisz) és Kulcsár Győző (vívás) dobogós. Hogy kik lesznek a legjobbak december 19-én este, kiderül.

A szavazás idén ismét kétlépcsős, a beérkezett szavazatokat december 17-ig lehet módosítani az úszók rövidpályás Európa-bajnoksága és a női kézilabda-vb miatt. Öt olyan sportújságíró van, aki már az első, 1958-as szavazáson is részt vett: Boskovics Jenő, Csőke József, Szepesi György, Vad Dezső és Vándor Kálmán.

Akik követi a sportot évről, évre akár borítékolhatja is az eredményeket. Minden évben mikor megszületik a jelöltek névsora, magamban megállapítom, hogy ki lesz a győztes. Többnyire el is találom, jó játék ez nekem is. Idén Szávay Ági és Talmácsi Gábor nevétől volt hangos, nem csak a magyar, de a nemzetközi sportsajtó is. Fiatal sportolóink sikereire mindenki felkapta a fejét. A kajak-kenusok zsákszámra hozzák minden évben az érmeket, a vízilabda csapatunk idén „csak” ezüstérmet nyert a világbajnokságon így az első háromba sem kerültek be. Mutatja ez a többi csapatsportunk erősségét. Illetve a sportágak jelentőségét. Vajon, ha a futball válogatottunk egy Európa -, vagy egy világbajnokságon második helyet szerezne bárki megkérdőjelezné, hogy ők az év csapat? A kérdés persze költői. Ismerve a honi labdarúgás állapotát, egy ilyen eredménytől még fényévekre, vagy attól is messzebb vagyunk.

Teniszező, Temesvári Andrea óta nem volt az év sportolója. Kimondani is sok, de ennek már 24 éve. Szávay tavaly második lett a szavazáson. Triatlonos és motoros versenyző még soha nem nyert, noha Talmácsi Gábor 2006-os teljesítménye tavaly a harmadik helyre volt elegendő.

A gálaestre meghívót kaptak az elmúlt 50 év díjazottjai, így ott lesz az első férfi győztes, Polyák Imre birkózó, valamint a legtöbbször élen végzett Egerszegi Krisztina úszó és Balczó András öttusázó is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását