2024. április 26. - Ervin

Szégyellni kell?

Az MSZP az örökbefogadási szabályok egyszerűsítését és gyorsítását szeretné kezdeményezni, jelentette be Török Zsolt, a párt népesedéspolitikai és ifjúsági szakcsoportjának vezetője. A változtatások célja, hogy a ma hazánkban örökbefogadásra váró 2400 gye
2007. november 30. péntek 07:35 - Malina Adrienn
2004-ben 49 gyermek örökbefogadása zárult le fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál (ez a szám 2003-ban 58, 2002-ben 54, 2001-ben 65, 2000-ben 75 volt). Az örökbefogadott gyermekek 73 %-a a 0-3 év közötti korosztályból került ki.

Elsőként az örökbefogadáshoz szükséges engedélyek kiadását szeretnék gyorsítani. További változás lenne, hogy a szülők kérésére az örökbefogadásra készülő pároknak nem 21, hanem legalább 35-40 órás tanfolyamon kellene részt venniük, ugyanakkor a kormányrendelet módosításával gyorsítanák a hatástanulmányok és az alkalmassági bizonyítványok elkészítését.

Dr. Vincze Krisztinát, az Ágacska Alapítvány projektvezetőjét arról kérdeztem, hogy miként is működik ma Magyarországon az örökbefogadás.

Kezdjük talán az elejéről. Hogy fogjon hozzá az a házaspár, akik úgy döntenek, hogy örökbe szeretnének fogadni egy gyereket?

Az első lépés, hogy a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál (TEGYESZ) kell jelentkezni, és ott kell benyújtani egy kérelmet, hogy a házaspár, vagy az egyedülálló szülő örökbe szeretne fogadni. Van egy megbeszélés, ahol elmondják, hogy milyen gyerekre gondol, felveszik a személyes adatokat, illetve a vágyott gyermek adatait. Környezettanulmányt végeznek szintén a TEGYESZ-től, valamint pszichológiai beszélgetésre kell menni. Ezen kívül kötelező egy 21 órás tanfolyamot elvégezni, amit vagy a TEGYESZ, vagy az Ágacska Alapítvány szervez. Orvosi igazolást kell vinni a körzeti orvostól, hogy nem szenved olyan súlyos betegségben, ami akadálya lenne az örökbefogadásnak. Ha mindez megvan, a TEGYESZ javaslatot tesz a gyámnak. Ez egy szakvélemény. A gyám, mint hatóság hozza meg az alkalmassági határozatot. Ilyenkor előfordul, hogy újra kimennek környezettanulmányra. Ha mindenki úgy gondolja, hogy a jelentkező vagy jelentkezők - ha házaspárról van szó - alkalmasak, akkor kiadják az alkalmassági határozatot. Amikor ez jogerőssé válik, akkortól kezdődhet igazából a várakozás.

Melyek azok a betegségek melyek megakadályozhatják az örökbefogadást?

Nevelőszülő csak az lehet, aki:
· magyar állampolgár, illetve bevándorolt vagy menekültként elismert személy
· cselekvőképes, büntetlen előéletű
· nem áll fenn vele szemben a Gyvt. 15. paragrafus (8) bekezdésében meghatározott kizáró ok
· 24. életévét betöltötte
· a gondozott gyermek és közte legalább 18, legfeljebb 45 év korkülönbség van
· a nevelőszülői felkészítő tanfolyamon részt vett
· fizikailag és pszichésen alkalmas a
· otthona, környezete alkalmas a gyermeknevelésre (a gondozott gyermek számára nemenként külön szobát tud biztosítani, ahol az egy gyermekre jutó élettér legalább 6 m2)
· házastársa illetve élettársa elhatározásához hozzájárul
Az alkoholizmus, a drog használat, elsősorban pszichotikus betegségeket tekintenek kizáró oknak.
 
A várakozás mennyi időt jelent?

Erre a kérdésre nem tudok, mert nem lehet jól válaszolni. A szórás nagyon nagy. Pár hónap és három év között lehet meghatározni.

Mitől függ az, hogy ki, mennyit vár a sikeres adoptálásra?

Nagyon sok mindentől. Függ, hogy melyik megyében áll sorba az ember, hogy ott mennyi gyerek van, és milyen korúak. Függ attól is, hogy újszülöttet vagy nagyobb gyereket szeretnének, hogy elfogadnak-e kisebb betegséggel gyereket, esetleg lehet roma is, vagy kifejezetten azt szeretnének.

Melyik megyében legjobb az arány?

Erről a TEGYESZ pontos statisztikát vezet, én úgy tudom, hogy Zala megyében a legjobb. Mindenki csak a saját megyéjében, vagy a fővárosban állhat sorban. Átjelentkezni nem lehet, vagyis lehet, de csak lakással együtt.

Említette a felkészítő tanfolyamot. Az MSZP többek között ezen is változtatni szeretne. Ezt hogy kell elképzelni: miből állnak ezek az órák?

A törvény előírja, hogy mik azok a témák, amit fel kell dolgozni ezeken a tanfolyamokon. Az Ágacska Alapítványnál én magam is tartok ilyet. Téma a veszteség feldolgozásának módjai, a család, az állandóság szerepe, a konfliktuskezelés, az örökbefogadás jogi rendszere Magyarországon, a barátkozás, vagy a titok szerepe a családban. Rövid előadások vannak, és sok esetfeldolgozás, csoportos beszélgetések akár konkrét, megtörtént dolgokról is.



Milyen szervezetek vannak, amelyek az örökbefogadással foglalkoznak?

Van egy országos lista, illetve három nagy civil szervezet. Ilyen a Bölcső Alapítvány, vagy az Alfa Szövetség. Ők nem alapvetően közvetítéssel foglalkoznak, hanem a krízisben lévő anyák megsegítésével. Nekik végső megoldás - ha nem tudja már semmiképpen hazavinni - hogy a szülőanya örökbe adja a szervezet segítségével. Mindez nyíltan történik, ez azt jelenti, hogy személyesen találkozik az örökbefogadó pár. Itt házaspárokról van szó, mert ezeknél a civil szervezeteknél csak így lehet. Találkoznak minimum egyszer, megismerkednek, van módjuk kérdezni egymástól. Amennyiben elfogadják egymást, akkor lehet szó az adoptálásról. Ismerik egymás adatait és ettől nyílt.

A valódi szülőnek meddig vannak jogai a gyermekével szemben?

A vérszerinti szülő jogai megszűnnek abban a pillanatban, amikor a jegyzőkönyvet aláírja a gyámnál. Ekkor születik egy újabb határozat magáról az örökbefogadásról. Ezt aláírásukkal szentesítik, és ez nem vonható vissza soha többé. A vérszerinti szülők nem kezdeményezhetik a kapcsolattartást. Ha az örökbefogadók akarják, és az igazi is szeretne valamilyen módon kapcsolatban maradni, akkor lehetséges. Persze ez nem kötelező, de a szervezeten keresztül biztosítani lehet.

A szülők mennyire vannak tisztában azzal, hogy miként induljanak neki az örökbefogadás folyamatának?

Szerencsére ma már az internet ebben is nagy segítség. Jó pár oldalra rá lehet keresni, ami ezzel foglalkozik, például az orokbefogadas.lap.hu, de ezen kívül is nagyon sok információ van fent. Minden érintett szervről, szervezetről van fent adat, link. Ezeken az oldalakon leírják, hogy mi a folyamata, hogy milyen lépéseket kell tenni. Tíz évvel ezelőtt nehezebb volt, de ma már elégé átlátható. Talán ennek köszönhető, hogy ma már egyre többen, nyíltan is felvállalják.

Sok amerikai film témája, hogy a gyerek tízen-, húszonévesen megtudja, örökbe fogadták, és ezt nehezen, vagy egyáltalán nem tudja feldolgozni. Mi a tapasztalata, hogy szerencsésebb ez?

Erre egy jó válasz van: nagyon fontos, hogy mindig tudja az igazat, ebbe nőjön bele a gyerek, ez legyen a természetes. Már csecsemő korától mindig legyen jelen a család életében, beszéljenek róla, hogy ő befogadott. Amennyiben ez később derül ki, óriási trauma lehet számára. A valóságból nem lehet baj.



Vida Magdolna és férje pár évvel ezelőtt egy fiút és egy lányt fogadott örökbe. Úgy gondolja, hogy természetesen kell kezelni, és mindig a gyerek érdekeit kell nézni.

A fiunkat, 2000. április 20-án vihettük haza a korházból - kezdte Magdolna. Február 17-én született koraszülöttként, 5 hétig élet és halál között volt, majd kapott egy légúti fertőzést. Így, ha én vagyok a biológiai anyja, akkor sem vihettem volna hamarabb haza. A lányunk 2005. július 2-án született és őt három naposan már haza vihettük.

Ezek szerint önök nyílt örökbefogadók voltak és nem kényszerültek több éves várakozásra.

Igen, minket ez nem érintet. A nyílt örökbefogadással egyszerűbb dolgunk volt.

Találkoztak a környezetükben olyan megkülönböztetéssel, ami rosszul esett, és nem voltak rá felkészülve?

Azaz érzésem, hogy az emberek a mai napig nem tudnak ezzel a dologgal mit kezdeni. Három, négyfélét tudnék mondani, hogy ki hogyan reagál. Az egyik így fogadja el a gyereket, ahogy van, nem tud róla semmit, de amikor megtudja, akkor is megy tovább, és nem tartja ettől csodabogárnak. Van olyan, aki megtudja, hogy örökbefogadott és rögtön elkezdi megmagyarázni a gyereknek a viselkedését. Ha bajt csinál, akkor arra fogja, hogy „mert ki tudja milyen vér folyik az ereiben”. A harmadik pont ennek a fordítottja, hogy baj esetén, inkább elfogadó lesz.

Elmondják majd a gyerekeknek, hogy önök nem a vérszerinti szüleik?

Mi az első másodperctől kezdve úgy neveljük őket, hogy tudják az igazat. Az elsőnél így gondoltuk, a másodiknál már nem is lehetett máshogy dönteni. Akkor a fiam 5 és fél éves volt, és már értett annyit, hogy ne lehessen őt becsapni, és ezt nem is akartuk.

A fiuk már iskolás. Nem érte őt emiatt egyszer sem negatív támadás az osztálytársai felől?

Igen már első osztályos. Az óvodát még máshol járta, mint az iskolát, és ott nagyon sokan tudták. Az iskolából nem igazán tudják, de ez nem szándékos. Amennyiben szóba kerül, akkor kiállok az osztály elé, és szívesen beszélgetek velük erről. Az óvodába mikor beiratkoztunk, ki kellett tölteni egy kérdőívet, és én egyenesen megmondtam, hogy nem tudom kitölteni, mert nem én szültem a gyereket. Nem gondolom, hogy ez egy olyan dolog, amit titkolni vagy szégyellni kellene. Sajnos nagyon sokan - iskolai végzettségtől, nemtől, kortól függetlenül – teljesen átfordulnak, ha ezt megtudják. Ennek persze van jó és rossz oldala is.

Tervezik még, hogy harmadik gyereket is örökbe fogadnak?

Nem. Kettőt szerettünk volna, és mi így most nagyon boldogok vagyunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását