2024. április 18. - Andrea, Ilma

Esély mindenkinek kell

Mintegy 150 hátrányos helyzetű, az ország különböző településeiről érkezett gyermeknek adtak koncertet pénteken Budapesten, a Művészetek Palotájában. Az úgynevezett esélykoncertet Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter nyitotta meg.
2007. december 16. vasárnap 07:40 - Malina Adrienn
A hátrányos helyzetű gyermekek azok, akik a tanulóközösségük átlagánál rosszabb családi vagy társadalmi helyzetből származnak, de a testi fogyatékosság is e kategóriába sorolja őket.

A családok stabilitása igen fontos szempont. Rengeteg gyermek nő föl csonka családban, egyedülálló szülővel, általában az anyával. Sok olyan család van, ahol valamelyik szülő deviáns letvitelt folytat – alkoholista vagy bűnöző -, ebben az esetben is hátrányos helyzetben nő föl a gyermek. Ma Magyarországon a cigánysághoz tartozni, különböző történelmi és társadalmi okok miatt szintén hátrányos helyzetet jelent. Nehéz megállapítani pontosan, hány gyermekre igaz a hátrányos helyzet. A megkülönböztetést senki nem vállalja szívesen.



A hátrányos helyzetű gyerekek aránya attól is függ, milyen településen élnek. Ahol sok a szegény család, nagy a munkanélküliség, megnő a hátrányos helyzetű gyerekek száma, és néhol a cigány népesség aránya is. A hátrányos családi helyzet általában kulturálisan ingerszegény családi környezettel jár együtt, ráadásul hiányoznak a tárgyi feltételek is, amik más gyerekeknek megszokottak. Számítógép, mp3 lejátszó, ruhák avagy a „menő” dolgok.

A gyerekek őszinték, és sokszor rosszindulatúak is. Nem egyszer találkoznak előítéletes magatartással, ami rögtön agressziót szül. Jön a karácsony, és az iskolában a „Na mit hozott a Jézuska?” kérdésre sokaknak azt kell válaszolni, hogy semmit. Miközben végighallgatják társaik élményeit az ünnepi ajándékokról. Ha másra nem is, de élményszerzésre tökéletes volt a péntek délután a Művészetek Palotájában. A gyerekek kaptak valami olyat, aminek értéke van, még akkor is, ha nem anyagi szempontból. Ezekből az élményekből nem vehetnek új biciklit, focilabdát vagy könyvet, de érezhették a törődést és a szeretet.

2007 - Egyenlő esélyek mindenki számára európai év zárása és a karácsony jegyében, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szervezte a programot. Lamperth Mónika miniszter köszöntötte a gyerekeket a téli délutánon. Valóban, hatalmas pelyhekben szakadt a hó a kicsik örömére.

A színes műsorok előtt már a játszóházban összebarátkozhattak a gyerekek, Keleti Andrea, Csonka András, na és a bohócok gondoskodtak a jó hangulatról.

Rajzolás közben megkérdezte tőlem az egyik kislány, hogy miért hívtuk őket ide. Azt válaszoltam, hogy szeretnénk, ha ez a nap egy szép emlék maradna számukra. A miniszter asszony pedig arról beszélt, hogy ennek a programnak van egy nagyon fontos üzenete. "A 2007-es év az Európai Unió esélyéve, kampányéve volt, és ez elég nagy felelősséget rótt mindenkire. Ha megkérdeznénk a gyerekeket arról, hogy szerintük, mi az az esély, nem biztos, hogy ugyanazokkal a szavakkal, de nagyon hasonlóképpen mondanák el. Az esély lehetőség arra, hogy olyan életet éljenek, amit elképzeltek maguknak. Azt gondolom, hogy minden magyar kisgyereknek lehetőséget kell adni arra, hogy a lehető legjobb életet élje, ahogy ő szeretné. Őszintén kell beszélnünk arról, hogy sajnos nem egyformák az esélyek. Azok, akik valamilyen fogyatékossággal születtek, vagy olyan családban élnek, ahol a szülők küszködnek a megélhetésért, ott sokkal nehezebb. Ők az esélyek tekintetében hátrányosabb helyzetben vannak. Nekünk és a kormánynak, de az összes magyar embernek is közös felelősségünk, hogy miként tudunk szolidaritással, türelemmel, megértéssel esélyt teremteni valamennyi gyermek számára. Szeretnénk a társadalom figyelmét felhívni, hogy itt az egyszemélyes erőfeszítések kevésnek bizonyulnak, összefogás kell és türelem. De így, karácsony előtt a szeretet, és egymás segítése is nagyon fontos."



A gyermekotthonban élő, valamint nehéz helyzetű gyermekeket Érdi Tamás zongoraművész kezdte szórakoztatni. Tamás vak, így játékával, na és Kodály csodás dallamaival még inkább elvarázsolt mindenkit. Halász Judit örökzöld slágereit már mindenki fújta, az igazán aktuális Micimackó dalt már gyerekek és felnőttek közösen énekelték. Csonka András az Iskolatáska után a Ding-Donggal pörgette fel a hangulatot, majd Ungár Anikó varázslatos trükkökkel ejtette ámulatba a közönséget. Az Operettszínház három sztárja, Bereczki Zoltán, Dolhai Attila és Mészáros Árpád Zsolt a Rómeó és Júlia nagysikerű slágerével, a Lehetsz királlyal táncoltatta meg a gyerekeket. Végül Palya Bea énekes szórakoztatta a kitartó közönséget, akik ezt a délutánt valóban szép emlékként őrzik meg a szívükben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását