2024. április 27. - Zita

Bécs jelene és múltja

Az egyik internetes fórumon azt olvastam, hogy Bécs kulturális élete pezseg, de inkább az idősebb korosztály számára. Nem érzem magam öregnek, úgyhogy ez nem tartott vissza attól, hogy egy napra a Jókai tér vagy a Vörösmarty tér karácsonyi forgatagát a bé
2007. december 22. szombat 17:35 - Malina Adrienn
Bécs a zene és a művészetek városa, ahol Haydn és Mozart művei éppoly elevenen élnek, mint a Strauss család melódiái, vagy a sramlizene. A császárváros látnivalói közül kiemelkedik a Hofburg, Schönbrunn és a Belvedere, de nem hagyhatjuk ki a Városházát a Stephansdomot és a Kunsthistorisches Múzeumot sem. A Práter óriáskereke, Hundertwasser épületei és a Duna-torony a város modern arcát mutatják. Egy bécsi kirándulás mit sem érne egy belvárosi fiakker út és egy grinzingi borozás nélkül. A hideg téli napok elől menedéket nyújtanak a hangulatos kávéházak, ahol a híres Sacher-tortát feltétlenül meg kell kóstolni.

Már gyerekkorom óta különös rokonszenvet érzek Sissy iránt. Mint a legtöbb kislány, én is szerettem volna, nagy palotában, óriási, habos ruhában egy igazi császár oldalán élni. Így Schönbrunnban tartózkodni, mindig egészen különös érzés. Erzsébet élete senki számára nem ismeretlen, ha máshonnan nem, a Romy Scheider által megformált filmből. A bajorországi hercegnő alig múlott 16 éves, amikor az arának kiszemelt nővére helyett az ő kezét kérte meg az ifjú, jövendő császár. A monarchiákban kötött házasságok történetében egyedülálló szerencsének számított, hogy a fellobbanó szerelem egybeesett a sokoldalú megfontolással, és az előírt politikai feltételeknek is megfelelt a kis kuzin. A szokásos arisztokrata nevelésben részesült, de nyilvános egyetemre járt, kicsit vadóc ifjú hölgy volt, szabad eszmékkel. Az anyós, Zsófia főhercegnő - aki a fáma szerint az egyetlen férfi volt a Habsburgok közt -, azonnal hozzálátott műveltségének az udvar elvárásai szerinti hiányosságait kiegészíteni. Az első perctől börtönnek érezte az udvart elviselhetetlennek a protokollt. A politika nem érdekelte, nem is értett belőle semmit. Három év alatt három gyermeket szült, Zsófia, Gizella és Rudolf. Anyósa leányai nevelésébe kevés beleszólást engedtek, a trónörökösébe aztán végképp semmit.



Még Bécs
Több mint 20 000 különféle stílusú, eltérő ízléseket kiszolgáló üzlet van. 2008 januárjában és februárjában a vásárlás örömén túl mega-nyeremenyjáték is lesz, ahol a főnyeremény kétszemélyes bécsi luxusutazás 10 000 eurós költőpénzzel. A Városháza előtti tér óriási jégpálya lesz 2008. január 24. és március 9. között. A Múzeumi Negyed télen is szolgál meglepetéssel. A jégpalotában a legjobb zenéket és a leghidegebb italokat élvezhetik a vendégek 2007. december 23-ig. Élénk művészeti kapcsolatot mutatja be a „Bécs és Párizs között” című kiállítás a Belvedere-ben. Cézanne, Van Gogh, Rodin, Gauguin, Léger, Picasso, Klimt és Kokoschka, Boeckl és Hundertwasser művei tekinthetők meg 2008. január 13-ig. A Szépművészeti Múzeum a „Tiziano késői munkássága és a festészet érzékisége” c. kiállításával a reneszánsz festőfejedelemnek szentel kiállítást, amelyen a velencei művész kései alkotásai láthatók 2008. január 6-ig.
Erzsébet egyénisége gyorsan meghódította a magyar szíveket, nem véletlenül lett a „magyarok királynője”. Az első magyarországi látogatást tragédia szakította meg. Lefidősebb gyermeke, a kis Zsófia meghalt. Ezek után elege lett a házaséletből, teljesen eltávolodott férjétől, akinek nőügyeiről már hozzá is eljutottak a hírek. Betegségről panaszkodott, és hosszú időre Madeira, majd Korfu szigetére költözött.

Sissy volt az akkori anorxia és fitnesz sport megtestesítője. Alig evett, önsanyargató diétát folytatott. Az arisztokrata körökben nem kis megbotránkozást okozott akrobatikus lovaglásaival. Rendkívüli fizikai állóképessége legendás volt, ha sétált, kísérői alig bírtak lépést tartani vele. Folyton mozgásban volt, testben is, de lélekben is. Szertornával edzette magát, kerékpározott, úszott, vívott, és mindezt az udvar és a kor elvárásaival szembehelyezkedve cselekedte.

Az udvar szerint uralkodói teendőit elhanyagolta, csak végveszély esetén állt császári férje mellé. Ferenc József hiába szerette volna maga mellett tudni a feleségét. Kárpótlásul Schratt Katalin személyében társalkodónőt talált, aki a császár haláláig volt az uralkodónak hűséges barátnője. Rudolf halála rendkívül megviselte a császárnét. Az idősödő Erzsébet fátyol nélkül már nem állt a nyilvánosság elé és nem hagyta fotózni magát.

1898. július 3-án a császár kénytelen volt a sajtó előtt kimenteni a nagyvilágban utazgató feleségét, aki nem tudott részt venni a trónra lépés ötvenedik évfordulójára rendezett ünnepségeken. Három nap múlva Erzsébet merénylet áldozata lett és meghalt.

Ausztria elsősorban a történelméből él, de ilyen múlttal nem is csoda. Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori császári rezidenciája a mai napig megőrizte pompáját és egyedülálló hangulatát. Rengeteg a látnivaló: a gótikus Szent István dómtól a császári Hofburgon keresztül a Szecesszió Házáig, a pompás barokk Schönbrunni kastélytól a Szépművészeti Múzeumon át egészen a Múzeumi Negyed kortárs építészetéig. A keringő, az operett, és a bécsi musicalek is gyorsan meghódították a nemzetközi publikumot.

A schönbrunn-i karácsonyfa előtt állva, jól esett egy bögre, forró puncs. A bódékban édességek, helyi specialitások, gyertyák, apró ajándéktárgyak sokasága várta a turistákat. Kicsit úgy tűnt, idén ellepték Bécs utcáit a magyarok. Amerre fordultam magyar beszéd ütötte meg a fülemet. Advent Bécsben, romantikus hóesés, karácsonyi fények, csak a zene hiányzott. Kezemben a kastélyról szóló tájékoztató magyar és japán nyelven, hiába akikből a legtöbb van…

A kastélyban Ferenc József lakó- és dolgozószobája szolid és egyszerű. A vendégszobák annál fényűzőbbek. A Tükörteremben valaha Mozart zenélt, mint hatéves csodagyerek. A kör alakú Kínai kabinetben tartotta titkos megbeszéléseit Mária Terézia és kancellárja, Kaunitz. A Vieux-laque-szobában Napóleon tanácskozott. A Kék kínai szalonban írta alá Károly császár és király azt a dokumentumot, amelyben lemondott a kormányzásról, és amely a monarchia végét is jelentette. A legszebb rokokó belsők egyike a Milliós szoba. A Nagy Galériában táncolt az 1814-15-ös évben a bécsi kongresszus.

Még tart az advent, most jön csak az igazi roham. 24-éig van pár napja azoknak, akik a Bécs-Budapest 250 kilométeres távolságot megtéve, az osztrák őrületbe szeretnék lebonyolítani a karácsonyi nagybevásárlást. Csak a fehércsokis puncsot ne kóstolják meg…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását