2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szívbajos gyógyszer

Egy friss tanulmány eredményei szerint a cukorbetegségben használatos egyik gyógyszercsoport tagjai, a kémiai nevükből nyert betűszó szerint TZD-készítmények jelentősen fokozhatják a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
2007. december 15. szombat 10:36 - Hírextra
Az adatok az amerikai orvosszövetség hetilapja, a JAMA legújabb számában olvashatók. Kanadai kutatók Lorraine Lipscombe vezetésével hatalmas betegcsoport, 159 026 cukorbeteg adatait dolgozták fel. Ezek a cukorbetegek mind 65 évesnél idősebbek voltak és vércukorszintjüket tablettás kezeléssel igyekeztek beállítani.

A kutatók arra voltak kiváncsiak, hogy az így kezelt betegek között a csaknem négyéves vizsgálati időszak végéig gyakoribb lett-e a szívbetegbetegség okozta események - szívinfarktus, hirtelen szívhalál, szívelégtelenség - előfordulása. A TZD-gyógyszercsoporttal kezelt betegek eredményeit azokéval hasonlították össze, akik egyéb vércukorcsökkentőket szedtek.

Mint kiderült, a TZD-gyógyszerrel kezelt cukorbetegek között szívelégtelenség, szívinfarktus vagy szívhalál gyakrabban következett be, mint a másik csoportban. Lipscombe megállapította, hogy négyesztendei kezelés végére annak kockázata, hogy egy betegnek infarktusa lesz, 26 beteg TZD-gyógyszerelése során lehetséges, hirtelen szívhalál bekövetkezése pedig már 22 cukorbajos kezelése közben bekövetkezhet. Egy szívelégtelenség kialakulásának esélye 34 betegre jut.
A kutatók is hangsúlyozzák, hogy minden gyógyszer adásakor mérlegelni kell: milyen a várható eredmény valószinűsége, és ezzel szembeállítva mekkora az esetleges mellékhatás veszélye. Véleményük szerint a vizsgált, idős és nagy kockázatú betegek csoportjában a tabletta alkalmazásának rizikója sajnálatosan meghaladja a remélt eredményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását