2024. április 30. - Katalin, Kitti

Mégse öl a gyógyszer

Nem vezet a szív- és érrendszeri katasztrófák - szívinfarktus, hirtelen szívhalál - veszélyének fokozódásához a gyomorégés, a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozta panaszok kezelésére sok millió ember által szedett gyógyszer, a Nexium - állapította meg a
2007. december 13. csütörtök 08:47 - Hírextra
A gyomor felső részéből a nyelőcsőbe néha szinte minden embernek átjut egy kis gyomorsava, de vannak, akiknél ez szinte állandósul, a nyelőcső alsó szakaszát a sav fölmarja és fájdalmat, sőt vérzést okozhat. A Nexium, amely ezeket a panaszokat hatékonyan javítja, ezért nem indokolatlanul a világ jelenleg második legnagyobb forgalmú gyógyszere.

A közelmúltban két, kis betegszámon végzett vizsgálat fölvetette annak gyanúját, hogy a szinte folyamatosan szedett gyógyszer szerepet játszhat súlyos szívpanaszok - infarktus, szívelégtelenség, hirtelen szívhalál - bekövetkezésében, ezért az FDA kiterjedt ellenőrző tanulmányokat végzett.
A három hónapon keresztül végzett biztonsági ellenőrzés során mindkét tanulmány minden adatát részletesen átvizsgálták, valamint 14 másik Nexium-vizsgálat tapasztalatait is átnézték. A vizsgálatok között volt olyan is, amely 14 év jól dokumentált adatait összegezte.

Paul Seligman, az FDA szakértője hangsúlyozta, hogy "a vizsgálatot befejezték és véleményük szerint a gyógyszer nem okoz szívrohamot, vagy szívvel kapcsolatos gondokat". - "Az FDA azt javasolja, hogy a gyakorló orvosok ugyanúgy folytassák a készítmény fölírását, mint eddig, a betegek továbbra is szedjék gyógyszerüket, mint eddig, természetesen ugyanúgy betartva a szer használatára vonatkozó előírásokat, mint eddig" - mondta.

A Nexium gyártója, az AstraZeneca nemzetközi gyógyszercég egyetértett az FDA döntésével és ugyancsak közölte, hogy az eddigi tudományos adatok alapján bizonyosak: a készítmény biztonságosan szedhető. Ez igen sok, gyomorpanasz miatt kezelt beteget érint, mert becslések szerint világszerte egymilliárd ember részesül ilyen kezelésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását