2024. április 20. - Tivadar

Daganatellenes gyógyszer mellékhatásokkal

A múlt év elején az amerikai gyógyszer- és élelmiszer-engedélyező és -ellenőrző hivatal, az FDA hozzájárult egy új rákellenes gyógyszer forgalomba hozatalához. Az angol orvosi hetilap, a Lancet pénteken megjelent számában arról számol be, hogy ennek a sze
2007. december 14. péntek 17:50 - Hírextra
A Sutent tabletta a klinikai tanulmányok tanúsága szerint kétféle, nem gyakori, de igen súlyos vese-, illetve gyomor-bélrendszeri daganatos betegség ellen bizonyult hatékonynak. A készítmény egy új gyógyszercsoport tagja. Ezek a szerek gátolják a viharosan növekedő daganatok ereinek kifejlődését és ennek eredményeként azok mérete fokozatosan csökken. Használatukat mind az FDA, mind az Európai Unió gyógyszerhatósága engedélyezte.

Tavaly már voltak olyan megfigyelések, hogy a Sutent kezelésben részesülő betegek túlélése kifejezetten javul, de különféle szíveltérések jelenhetnek meg: ezért most egy amerikai munkacsoport igyekezett ezt a fontos kérdést megvizsgálni.

Gondosan elemezték 75 beteg adatait, igen részletes kórtörténetét és állapotának alakulását. Ezek valamennyien Sutent tablettát szedtek és a kutatók azt vizsgálták, hogyan változott a betegek vérnyomása és szívének teljesítménye, megjelent-e valamiféle szívritmus-zavar vagy szívelégtelenség, hányan kaptak szívinfarktust.

A betegek csaknem felének - 47 százalék - megemelkedett a vérnyomása, szívelégtelenség a betegcsoport nyolc százalékában jelent meg és két betegnek lett szívinfarktusa. Az ultrahangos vizsgálatok tanúsága szerint a daganatellenes szerrel kezeltek csaknem egyharmadában volt kimutatható a szív teljesítményének csökkenése.

A nagy figyelmet keltő tanulmányt húsz szerző jegyezte, hangsúlyozva, hogy a gyógyszer adásának szüneteltetése, a megfelelő szívgyógyászati kezelés bevezetése általában gyors javulást hozott. Tammy F. Chu és munkatársai úgy gondolják: eredményeik legfőbb tanulsága az, hogy ha a rosszindulatú daganatban szenvedő beteg szív- és érrendszeri szempontból is nagy kockázatúnak minősül, Sutent szedése esetén vérnyomásának, szívének fokozott, folyamatos megfigyelése feltétlenül szükséges.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását