2024. április 24. - György

Sírás sés simogatás a legjobb gyógyszer

"Csak sírd ki magad, jobb lesz utána!" - ha könnyezünk, százszor halljuk és százszor mondjuk a hüppögőknek. Mint minden régi bölcsesség, ez is százszorosan igaznak bizonyult: fizikai egészségünknek szintén a záloga.
2007. december 15. szombat 09:35 - Hírextra
Kevés dolog tesz olyan jót testünknek, mint egy kiadós sírás: ellazítja az izmokat, csökkenti az infarktus veszélyét. Az Ohiói Állami Egyetem kutatócsoportja részletesen górcső alá vette azokat a hangulati reakciókat, amelyek fizikai állapotunkra is hatnak.

Íme a mindennapi élet érzelmi ABC-je, amelyet az olasz La Repubblica című napilap állított össze a Journal of Psychophysiology című amerikai folyóiratban megjelent tanulmány alapján.
Vita és veszekedés: az amerikai kutatók házaspárok megkarcolt bőrére érzékelőket helyeztek. Amikor a pár tagjai között fennálló ellentétekről beszéltették az alanyokat, a sebgyógyulás folyamata negyven százalékkal lelassult.

A kellemetlen emlék felidézése növelte a vérben a citokin nevű gyulladásokat stimuláló anyag mennyiségét. Akinek a vérében folyamatosan magas a citokin - például a krónikusan rossz hangulatú és a könnyen "begerjedő" emberekében -, annak sokkal nagyobb az esélye az ízületi gyulladás, a cukorbetegség, az infarktus vagy a rák kialakulására.

Essünk szerelembe! A Páviai Egyetem fiziológusai szerint az egész idegrendszerre gyógyerővel bír a szerelem. Sajnos azonban rossz hír, hogy az áldásos hatások nagyjából 12 hónap után lassan csökkenni kezdenek.

Teher alatt nő a pálma? Valószínűleg nem. A stressz okozta fizikai tüneteket mindannyian ismerjük a karikás szemektől az idegösszeroppanásig. A Stanford Egyetemen végzett kutatás bebizonyította: minden idegesség a mellékvese által termelt kortizon szintjét növeli. Ez a hormon növeli a vér zsír- és cukorszintjét, vagyis két lábon járó szív- és érrendszeri kockázattá válunk.
Sírjunk - tanácsolják a Kaliforniai Egyetem orvosai. Kimutatták, hogy a zokogás izomlazító, csökkenti a stresszkeltő hormonok termelését, leviszi a vérnyomást és növeli a vörösvérsejtek oxigénfelvelvő-képességét. A marylandi orvosok szerint a sírás egyenesen infarktusmegelőző: a nagy bőgések negyedórás szobabiciklizéssel egyenértékű fizikai változást idéznek elő. Előre hát a könnyfakasztó filmek kölcsönzésével! Azonban figyelem! Gyógyhatással csak a természetes, érzelmi úton feltörő zokogás bír. Nem csalhatunk tehát hagymapucolással vagy műkönnyekkel.
A harag nem csak tanácsadónak rossz - mondják michigani kutatók. Az amerikai egyetemen kimutatták: a düh akkor sem egészséges, ha kiadjuk magunkból és akkor sem, ha visszafojtjuk. A magukban fortyogók infarktus- és rákkockázata megduplázódik és a depresszióra is sokkal hajlamosabbak.

A féltékenység, minden kontrollálhatatlan negatív érzelem királynője a Londoni Egyetem tudósai szerint vérnyomásnövelő, megemeli az adrenalinszintet és gyengíti a védekezőrendszert. Álmatlanságot, szorongást, szívritmuszavart okoz - egyebek között. Szintén e londoni csoport bizonyította be, hogy ha minden érzelmünket hajlamosak vagyunk túlságosan is kordában tartani, az a depresszió útját kövezi ki: csökkenti az agyi dopamin- és szerotoninmennyiséget, emiatt pedig még a szextől is elmegy a kedvünk.

Immár bizonyított tény: heverni a kanapén, miközben kedvesünk simogat, nem csak kellemes, de nagyon egészséges tevékenység is. A kényeztetés növeli a DHEA - teljes nevén dehydroepiandoszterin - nevű boldogsághormon szintjét, vagyis szervezetünk szembeszáll a stresszel és a hormon még az öregedés folyamatait is lassítja.

Ha a "helyünkön érezzük magunkat" vagy csak egyszerűen jól érezzük magunkat a bőrünkben, az az Amerikai Kardiológiai Társaság véleménye szerint az oxitocintermelésre fejt ki jó hatást. Az oxitocint a köztiagy (hipotalamusz) termeli, feladata - egyebek között - a szorongás- és stresszoldás, de javítja az agysejtek működését és erősíti az életfontosságú szerveket is.
Összegzésképpen tehát a "hangulati öngyógyítás kiskátéja": fékezzük a negatív érzelmeket, tartsuk távol magunkat a szomorúságtól és negatív gondolatoktól, vezessük le a dühünket és fordítsuk optimizmusba. Csökkentsük a stresszt, ha rossz időket élünk át, akkor lazítsuk el magunkat némi testmozgással. Kezdetnek egy kiadós légzőgyakorlat is megteszi. Ha közeleg a baj, gondoljunk vicces dolgokra. Ne feledjük: nincs az a dilibogyó, amelynél ne lenne jobb az önirónia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását