2024. április 27. - Zita

Hullatárlat

Testek (Bodies) címmel kiállítás nyílt Barcelonában 17 emberi testből és 200 különböző szervből, testrészből. A kiállítás szervezőjének, a Premier Exhibitionsnek jelenleg 10 ilyen kiállítása van szerte a világon, ezekben 250 testet szerepeltetnek.
2007. december 13. csütörtök 09:18 - Hírextra
Mielőtt a kiállítások tárgyaivá váltak volna, a testeket hosszú, két évig is eltartó vegyi eljárásokkal kezelték. Először a vizet vonták ki belőlük, majd folyékony szilikon gumival töltötték fel, ami egy idő után megszilárdult és gumiszerű anyaggá változtatta őket, anélkül, hogy szemmel látható elváltozások következtek volna be akár a bőrben, akár a csontokban vagy belső szervekben - írta az El País spanyol napilap.

A testek Kínából származnak - mondta L. Roy Glover, a kiállítás igazgatója, aki tagadta, hogy mint annak idején a német Von Hagen plasztifikált holttesteinél felmerült, kivégzett emberekéi lettek volna. Állítása szerint a felhasznált személyek mind természetes halállal haltak meg, Kína pedig nem azért került érdeklődési körükbe, mert ott olcsóbb a munkaerő, hanem azért, mert ott vannak a legfelkészültebb anatómusok, legalábbis, ami a plasztifikálást illeti.

A kiállítás célja megmutatni az embereknek, milyen a test felépítése, és főként iskolásoknak, fiataloknak szól. Az érdeklődés minden ilyen kiállításon nagy, és véleménye szerint a rendezvény ahhoz is hozzájárul, hogy az emberek megtanuljanak jobban vigyázni az egészségükre.
Kínából egyébként már jó ideje szállítanak ilyen preparátumokat egyetemekre, laboratóriumokba, mivel szemléltetőbb, mint egy reprodukció. Egy teljes preparált holttest kb. 30 ezer dollárba kerül.
A kiállítás Barcelonában, úgy tűnik, nem okoz botrányt. A katolikus egyháznak nincs ezzel kapcsolatban hivatalos álláspontja. A megszólaltatott Joan Boda történész pap szerint viszonylag új dologgal állnak szemben, de a holttesteknek mindenképpen meg kell adni a tiszteletet, még ha elszállt is belőle a lélek, az ilyesfajta közszemlére állítás csak tudományos vagy oktató célú lehet, nem szolgálhat morbid kíváncsiságot.

Két éven belül a barcelonai egyetemen is elkezdi munkáját egy plasztifikálólaboratórium, ahol különböző szerveket preparálnak az orvostanhallgatók számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását