2024. április 30. - Katalin, Kitti

Exkluzív interjú Ungár Klárával

November végén nevezték ki Ungár Klárát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általános főigazgató-helyettesi posztjára. Akkor ez a tény nagy vihart kavart, sokan aggályosnak tartották, hogy a kisebbik koalíciós párt tagja került ilyen fontos pozí
2007. december 13. csütörtök 07:33 - Pálfi Rita

Kinevezése kisebb vihart kavart, most például az OEP szakszervezete tiltakozik.

A szakszervezet alapproblémája az, hogy a kinevezésnél nem kérdezték meg a véleményüket, és ez a sérelmük nem múlt el, mert valóban nem lettek megkérdezve.

Ön pályázat útján került ebbe a pozícióba.

Igen, de volt már rá precedens, amikor kikérték a véleményüket. Most nem szólhattak bele a döntésbe, de a véleménynyilvánítási jogukkal szeretnének utólag élni.

Nem tartja szerencsétlen dolognak, hogy az ön személyében pont egy SZDSZ-es politikus került az OEP élére?

Ha az ember abba akarja hagyni a politizálást, és köztisztviselő akar lenni, akkor joga van hozzá. Alkotmány adta jog, hogy az ember pályát módosítson, még annak is megengedett, aki politikával foglalkozott, már csak a jogegyenlőség miatt is.

Elszomorít, hogy nem azt kérdezik, hogy milyen diplomáim vannak, és hogy nem az a kérdés, hogy értek-e az egészségügyhöz. A politikai aktivitásom eddig abból állt, hogy kerületi képviselő voltam. Értelemszerűen, a köztisztviselői törvényből következően, erről azonnal lemondtam, és természetesen minden másról is lemondtam, ami a törvényből következik: a saját bt-m beltagságáról, és az SZDSZ Országos Tanács tagságomról is. Az embernek vannak funkciói, feladatai, állásai. Amikor egy új feladatra jelentkezik, és ott nyertesnek hirdetik ki, akkor be kell tartani a törvényt és kész.

Amennyiben itt befejezi a munkáját, tervezi, hogy visszatérjen aktívan az SZDSZ-be, illetve a politikai porondra?

Ebben a pillanatban nem, nem tervezem. Ez a mandátum azért 2010-ig biztos, hogy ki fog tartani, talán még tovább is. Ameddig előrelátok - 2010-ig - nem tervezek változást. Most idekerültem az OEP általános főigazgató-helyettesi posztjára, és ez egy elég komoly szakmai kihívás ahhoz, hogy ennek szenteljem a következő három évet.

Én 2010 utánra gondoltam.

Még egyáltalán nem látom, hogy mi lesz utána, de én szakmai karrierben gondolkozom.

Politikamentes munka?

Nekem szívügyem az egészségügy, erre elég tudatosan készülök 8-9 éve. Az élet egyik legfontosabb területének tartom. Társadalmi szinten is fontosnak találom. Folyamatosan olvasok, tanulok róla. Mikro és makroszinten is dolgoztam a területen. Közgazdász és egészségügyi menedzser vagyok, aki egészségpolitikával foglalkozik most már hosszú évek óta.

Említette, hogy 2010-ig ezen a poszton marad.

Saját terveim szerint.

Lenne olyan esemény - akár a törvényben olyan módosítás  vagy hogy nem fogadják el –, ami miatt lemondana?

Biztos, lehetne modellezni, hogy mi az az esemény, amitől az embernek elmegy a kedve. De ahogy Horváth Ágnes nem gondolkodik vészforgatókönyvben, úgy én sem gondolkodom saját magammal kapcsolatban sem más feladatban. Biztosra nem lehet soha igent vagy nemet válaszolni egy ilyen kérdésre, de nem gondolkodtam el, nagyon őszintén mondom.

Nincs olyan módosítás a pénztárakról szóló törvénytervezetben például? Vagy bármi más?

A mai nappal ezen túlvagyunk. Ez az én álláspontom szerint egy működő modell. Hozhat sok mindent az élet, polgárháború is kitörhet, vagy valami ismeretlen cunami elöntheti az országot, persze nem akarok ironizálni, de sok minden történhet. Nagyon kiszámíthatatlan és váratlan események előfordulhatnak, de azt nem tudom kiszámítani, hiszen engem is váratlanul fog érni.

Mennyiben befolyásolja az egészségügyi reform menetét egy esetleges igen a népszavazáson a vizitdíj és a kórházi napi díj eltörléséről?

Nem befolyásolja, semmilyen szinten sem. Természetesen az egészségügyi kassza állapotát befolyásolhatja, de magát a reformot és a pénztárakról szóló törvénynek a végrehajtását nem fogja befolyásolni.

Elképzelhető, hogy a december 17-én elfogadott törvény akár az átmeneti időszakban, akár a működés megkezdésekor alakuljon, illetve, hogy módosítsák?

Nem tartom életidegennek ezt a felvetést. Amikor megkezdődik a működés, akkor kiderülhet, hogy valami - az elképzelők hiába próbáltak minden eshetőséget végiggondolni - mégsem úgy működik, ahogy megtervezték. Természetesen el tudom képzelni, hogy akár 2008-ban, akár 2009-ben a törvény még újra az asztalra kerül. De nem nagyon tudok olyan törvényt mondani Magyarországon, amivel ne történt volna ugyanez. Illetve ott vannak a kétharmados törvények, amikről egyébként tudjuk, hogy kellene, hogy módosuljanak, csak nem tudnak megállapodni: konszenzushiány van. Ilyen például a Parlament létszáma. Mindig mindenki elmondja, hogy kellene rajta változtatni, és még sincs meg a megoldás. De az önkormányzati törvénnyel kapcsolatban is úgy van, hogy tulajdonképpen mindenki valamilyen ponton változtatná, csak nincs konszenzus.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását