2024. április 29. - Péter

Rendeződött jogviszonyok

Az idén áprilisban indult ellenőrzés során 600 ezer ember egészségügyi ellátásra jogosító jogviszonya rendeződött - közölte Farkasinszki Ildikó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője hétfőn, sajtótájékoztatón. Jövőre szigorú elle
2007. december 10. hétfő 15:59 - Hírextra

Tájékoztatása szerint az OEP eddig 700 ezer levelet küldött ki azoknak, akiknek - a pénztár nyilvántartása szerint - rendezetlennek tűnt a jogviszonya, és ebből 247 ezer visszaérkező választ dolgoztak fel.

A jogviszony-ellenőrzés célja, hogy kiderüljön: ki milyen jogon veszi igénybe az egészségügyi ellátást. A kiküldött értesítő levélhez csatolt válasznyomtatvány kitöltésével jelezheti az állampolgár, milyen státus alapján van jogosultsága, tehát például foglalkoztatott, tanuló, nyugdíjas, gyes-en, gyed-en lévő. (Az, hogy valakinek van érvényes taj-száma (társadalombiztosítási azonosító jele) nem azonos a jogosultsággal, nem jelenti egyúttal azt, hogy ő maga, vagy a munkáltatója fizet utána egészségügyi ellátásra jogosító járulékot. Továbbá a jogosultság nem feltétlenül jelent járulékfizetést, hiszen például a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden lévők, a kiskorúak, a tanulók vagy a fogvatartottak nem fizetnek járulékot, de jogosultak az ellátásra.)

A főosztályvezető elmondta: a 247 ezer nyilatkozat feldolgozása során 17 százalék (42.000) ismerte el, hogy nem rendelkezett jogviszonnyal, 83 százalék (205.000 ember) vitatta a rendezetlen jogviszonyt, és a válaszolók közül 146 ezer embernek (59 százalék) sikerült tisztázni jogosultságát.
Farkasinszki Ildikó nyomatékosította, az is megkapja az orvosi ellátást, akinek nem rendezett a jogviszonya, azt tisztázni azonban bármikor lehet. Azonban, ha ez nem történik meg, az egészségügyi szolgáltató jelzi a hiányt az APEH-nek, amely behatja az elmaradt egészségbiztosítási járulékot az elévülési időszakra visszamenőleg. A járulékot az adóhivatalnak kell befizetni, amely a minimálbér kilenc százaléka. A főosztályvezető hozzátette: ha a járulékbefizetést a munkáltató mulasztotta el, akkor rajta követeli az elmaradt hátralékot az APEH.

Az OEP főosztályvezetője a 2008-tól várható változásokról beszámolva elmondta: jövőre minden egészségügyi ellátóhely és szolgáltató köteles lesz ellenőrizni a jogosultságot, így a járó- és fekvőbeteg-intézeteken kívül a gyógyszertárak, gyógyfürdőknek és gyógyászati ellátást nyújtóknak is kell jogosultság-ellenőrzést végezniük. Közölte azt is: jövőre a házi orvosoknak is kötelező lesz ellenőrizni a jogosultságot. Ha ezt elmulasztják, akkor a finanszírozásuk 10 százalékát az OEP visszatartja, azonban felkészülési időt ők is kapnak: 2008. júliusig kell az ellenőrzésre alkalmas online rendszert kiépíteniük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását