2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Exkluzív interjú Ungár Klárával

November végén nevezték ki Ungár Klárát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általános főigazgató-helyettesi posztjára. Akkor ez a tény nagy vihart kavart, sokan aggályosnak tartották, hogy a kisebbik koalíciós párt tagja került ilyen fontos pozí
2007. december 13. csütörtök 07:33 - Pálfi Rita

December 17-én, ha minden a terv szerint alakul, a Parlament elfogadja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló javaslatot. Az interjú előtt pár órával az Országgyűlés elfogadta a kormány által támogatott módosításokat. A változásokról Ungár Klárát, az OEP általános főigazgató-helyettesét kérdeztük.

Milyen lesz az új pénztárak és az OEP (utódszervezetének) viszonya?

A rendszer 2009-től indulna, és a törvény nagyon pontosan szabályozza az OEP utódszervezetének - ami az OEP-ből fog kialakulni - a feladatait. Ráadásul lesz egy átmeneti időszak is, ez azt jelenti, hogy az első évben nem fog a jelenlegi feladatkör csökkeni. Inkább bővülni fog. Ez az utódszervezet a pénztárak pénztára lesz, egy elszámoló ház. Ez azt jelenti, hogy a taglétszámnak, a tagok életkorának, nemének megfelelően utalja majd a fejkvótát a pénztáraknak, és ugyanakkor egy ideig segít is a pénztáraknak az ellátókkal kapcsolatos teljesítmény-elszámolásban, illetve nyomon követi majd ezt is egy jó ideig.

Van egy-két pont, ami nem világos, hogy hogyan fog alakulni, mert a csatlakozó módosítások közül nem tudom, hogy minden átment-e, vagy sem (Ma délelőtt volt a szavazás a törvénytervezet módosításairól, ez kicsit befolyásolhatja még a végső törvényt). Például az uniós kártyát valószínűleg 2009-től a pénztárak adják ki és nem az OEP utódszervezete. Vannak ilyen apróbbnak látszó feladatok, de ezek azért fontos hatósági feladatok, amik változhatnak. De ami a fő tevékenysége ebben a pillanatban az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, az lassan, fokozatosan fog leépülni és átkerülni a pénztárakhoz: az egészségügyi ellátókkal a teljesítmény-elszámolások és a szerződések.


Ez egy lassú, finom átmenet lesz, hogy ne legyen a rendszerben zavar, és mindez 2009-2010-ben történik. 2008 a fölkészülés ideje. Ugyanazok a feladatok lesznek, csak föl kell készülni az újabbakra, olyanokra, amik a díjtétel bizottsága vagy a fejkvóta ügyek miatt felmerülnek. 2008-ban inkább csak plusz feladatok jönnek, és a régiek nem kerülnek el.

Mikor lesz az átmeneti állapot vége?

Ez a mai szavazástól is függ. Az eredeti törvénytervezet szerint 2009-2010 végéig tart az átmenet. De 2009-ben az OEP utódszervezete már a pénztárak pénztára lesz. A pénztárak lesznek a különböző szolgáltatókkal, a háziorvosokkal, a járóbeteg-ellátókkal, kórházakkal, szakintézményekkel és a klinikákkal szerződéses viszonyban.

Mennyiben változik a kórházak finanszírozása?

A törvénytervezet azt a lehetőséget biztosítja, hogy a fő finanszírozási technika, ami most Magyarországon például a kórházakkal van, kis változtatással maradjon. Ez a teljesítményfinanszírozás, amit úgy hívnak, hogy HBCS (Homogén Beteg Csoport ) szerinti finanszírozás, azaz a kórházak egy megadott kódrendszer szerint lejelentik, hogy milyen beavatkozást hajtottak végre, és ezután kapják az OEP-től a pénzüket. Szóval marad ez a finanszírozási technika, de ettől - a jelenlegi törvénytervezet szerint - plusz mínusz tíz százalékkal eltérhetnek a pénztárak a kórházakkal történő megállapodásban.

Még mindig törvénytervezetről beszélnünk, nem biztos, hogy megszavazzák. Nehezebb így dolgozni? Van több forgatókönyv?

Úgy kell előkészítenie minden érintettnek, különösen az államigazgatásban, hogy azt kell feltételezni, hogy ez a törvény meg fog születni. Hiszen, ha elfogadják, akkor január elsején hatályba lép. Maga a törvény számtalan kormányrendeletet és minisztériumi rendeletet, alsóbbrendű jogszabályt nevesít. Ezeket a minisztériumnak - és ebben az OEP szokott szakmai támogatást nyújtani - elő kell készítenie. Lényegében úgy kell viselkedni, mintha biztos lenne, hogy december 17-én megszületik a törvény. Ebben a ma délelőtti szavazás után már biztos vagyok. Viszont akkor lesz valamiből törvény, amikor a köztársasági elnök kihirdeti. A 17-ét is meg kell érni és a köztársasági elnök úrnak alá kell írnia a törvényt. Valóban van még egy bizonytalansági faktor, és közben dolgozni kell. Nagyon komoly átalakításoknál ez normális.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását