2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A kormány védi a cápákat

A Seychelle-szigetek kormánya bejelentette, hogy határozott lépéseket tesz rohamosan csökkenő cápaállománya megvédelmezésére.
2007. december 13. csütörtök 13:46 - Hírextra

A közleményt azt követően adták ki, hogy seychelle-i felségvizeken nagyobb rakomány cápauszonyt szállító tajvani halászhajót állítottak meg.

Az ázsiai országokban, különösen Kínában egyre népszerűbb eledel a cápauszonyleves, s a cápák ipari méretű halászata jelentősen megnövelte egyes cápafajták kihalásának kockázatát - figyelmeztettek a tengerkutatók.

Az Indiai-óceán 115 szigetből álló országának vizein az elmúlt héten a francia haditengerészet kutatóhajója tartóztatta fel azt a tajvani halászhajót, amelyen 650 kilogramm cápauszonyt találtak.
A hajó dokumentumai szerint ebből mindössze 15 kilogrammot fogtak ki a szigetek felségvizein, így csak ezért tudják felelősségre vonni az orvhalászokat. A 650 kilogrammnyi uszony egyébként mintegy 13 tonnányi cápához tartozhatott - becsülte az ország környezetvédelmi minisztériumának illetékese, aki a történtek nyomán az ellenőrzés megszigorítását helyezte kilátásba. A kormányhivatalnok, aki a szigeteken megrendezett, cápavédelemmel foglalkozó nemzetközi tanácskozáson szólalt fel, azt is elmondta, hogy akadnak olyan halászok, akik az uszony levágása után visszadobják a vízbe a még élő állatokat, így azok mind megfulladnak, mert többé nem képesek úszni.

A Seychelle-szigetek környékén augusztus és november között jelennek meg az akár 20 méter hosszúságot is elérő úgynevezett cetcápák, amelyek a vidék idegenforgalmának fontos attrakciói.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását