2024. május 4. - Mónika, Flórián

Intelligens háztartási robotok

Eddig főleg a padlót takarították fel, ma már azonban ennél többet tudnak a háztartási robotok az Egyesült Államokban: őrzik a házat és virtuális programokat is megszerveznek.
2007. október 15. hétfő 09:34 - Hírextra

Szakértők számára ez annak a jele, hogy a robotok már Amerikában is sokkal nagyobb szociális érzékenységgel bírnak, még ha kevésbé emlékeztetnek is emberekre vagy háziállatokra, mint a Japánban és Dél-Koreában oly nagyon kedvelt robotok.

"A dolgok mai állása mellett számíthatunk arra, hogy az elkövetkező években a robotok egyre bonyolultabbak lesznek, hogy megértenek mozdulatokat, fel tudnak venni dolgokat és talán az eddiginél jobban hasonlítanak is majd az emberre" - mondta James Kuffner, a Carnegie Mellon Egyetem Robot Intézetének tanársegéde.

Az iRobot cég egyik új készüléke ugyan még mindig a diszkosz alakú Roomba porszívó-robotra emlékeztet, de felső részére internetes vezérlő bütyköt szereltek be. Ezért aztán távol lévő gazdái szinte otthon érezhetik vele magukat. A robot például este felmehet a gyerekszobába, és az egyik szülő, aki éppen szolgálati úton van valahol, felolvashatja a gyerekeknek a "jó éjszakát" mesét.

A robot távvezérléssel irányítható, amely az interneten keresztül is működik. A ConnectR elnevezésű robot jelenleg még kísérleti stádiumban van és a tervek szerint jövőre kerül az üzletekbe 500 dollárnál alacsonyabb áron - közölte az iRobot cég. A Looj cég egy másik robotját külön ereszcsatornák tisztítására tervezték.

A New York-i "Digitális élet" elnevezésű konferencián a közelmúltban bemutatott másik robot a Meccano cég által gyártott Spykee (Kémlelő). A 300 dollárba kerülő robot lánctalpas, mint egy harckocsi, két formás karja és felső részén kamera van, amely kissé emberi fejre emlékeztet. Külsejét tekintve valahol "középúton" van gyerekjáték és háztartási robot között.

Az érdeklődőknek maguknak kell ezt a robotot 200 alkatrészből összeállítaniuk. Így azután három változat közt választhatnak: mint kis felvigyázó robot érzékelői segítségével
riasztásra is képes, digitális fényképfelvételeket készít és azokat e-mailen el is küldheti a háztulajdonosnak.

A robotoknak ezek a fajtái lehetővé teszik a tulajdonosoknak, hogy "virtuálisan ott legyenek" egy koncerten, amint ez már meg is valósult Baltimore egyik kórházában, ahol a 150 ezer dollárba kerülő robot odamegy az ágyban fekvő paciensekhez. Kuffner szerint a hardver és a szoftver terén bekövetkező haladás, amint az kameráknál, mikrofonoknál és szenzoroknál már megvalósult, rövidesen odavezet majd, hogy ugyanez magánszemélyeknél is lehetséges lesz.

Neena Buck robotelemző utalt rá, hogy az új háztartási robotok már szociálisan érzékenyebbek elődeiknél, de még messze vannak az Ázsiában annyira kedvelt, emberre hasonlító robotoktól. Japánban és Koreában barátoknak, és amolyan háziállatnak tekintik a robotokat, amelyek egyben családtagok is. Ha azonban tovább csökkennek az árak, akkor talán az amerikaiak is hozzászokhatnak a takaros kis robotokhoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását