2024. április 20. - Tivadar

Eredményes évet zárt a bank

870-880 milliárdos mérlegfőösszeg - 10 milliárdot meghaladó nyereség - Jövőre 100 milliárd új hitelkihelyezés - Három új finanszírozási program áprilisig.
2007. december 13. csütörtök 13:42 - Hírextra

A Magyar Fejlesztési Bank hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóján Erős János vezérigazgató arról számolt be, hogy a Bank 2007-ben is fokozta hitelezési aktivitását, új befektetési stratégiát dolgozott ki, miközben folytatta az MFB Bankcsoport átalakítását. A 2008-as fejlesztési tervek kapcsán bejelentette, hogy három új finanszírozási programot indítanak el áprilisig a gép- és beruházási lízing-, a forgóeszköz- és a devizarefinanszírozás területén. Az idei üzleti eredményeket ismertetve Czirják Sándor vezérigazgató kiemelte, hogy a Bank mérlegfőösszege az év végére elérheti a 870-880 milliárd forintot, várható 10,3 milliárdos nyeresége pedig kis mértékben meghaladja a tervezettet, miközben működési költségei csökkentek az előző évhez képest. December végére várhatóan a teljes autópálya-portfolió visszafizetésre kerül. Az éves 417 milliárdot elérő törlesztés lényegesen átalakítja az MFB mérlegszerkezetét. A Bank jövőre 100 milliárd forint új hitelkihelyezéssel, valamint 800 millió euró forrásbevonással számol. A sajtótájékoztatón Gál Péter, az MFB vezető közgazdásza a Bank 2008 évi várható gazdasági környezetét érintő legújabb makrogazdasági elemzések eredményeiről számolt be.

Az MFB aktívan hitelezett az év során, az Energiatakarékossági és a Pályamódosító Programmal kiterjesztette azt a lakosság felé is. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében a hitelcélok egyszerűsítése és összevonása mellett új hiteleket is meghirdettek, köztük a Forrás Áthidaló Hitelt, a Vidékfejlesztési Hitelprogramot, valamint a Kisvállalkozói Hitelt. A Bank továbbra is finanszírozást nyújt az Új Magyarország NFT programjaihoz a saját erő pótlására, és a kkv-k versenyképességének javítására. Az év során ugyancsak újabb hitelcélokkal egészültek ki az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési, valamint az Agrárfejlesztési Hitelprogram lehetőségei. Összességében a bank a kedvezőtlen beruházási környezet ellenére több mint 140 milliárd forint hitelt folyósított.

Erős János vezérigazgató megerősítette, hogy 2007-ben új, közvetlen tőkebefektetéseket az MFB már nem hajtott végre, ugyanakkor átstrukturálta tőkebefektetési politikáját. Ennek célja a költséghatékonyság javítása, valamint az üzleti folyamatok racionalizálása volt. Jelenleg az igénylők és a tőkeigény nagysága szerint szelektálják a kérelmeket: a kisvállalkozásokkal a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. foglalkozik, a közepes és nagyvállalkozások tőkeigényeit pedig az MFB Invest Zrt. bírálja el. A vezérigazgató hangsúlyozta: "a Bank fejlesztési tőkebefektetési stratégiája az EU szabályozással összhangban, a jövőben elsősorban a piaci befektetők bevonásával létrehozott kockázati tőkebefektetési alapokon keresztül fog megvalósulni."

A 2008-as fejlesztési tervek kapcsán Erős János bejelentette, hogy áprilisig az MFB három új finanszírozási programot indít el a gép- és beruházási lízingfinanszírozásra, a forgóeszköz finanszírozásra, valamint a devizarefinanszírozásra, ez utóbbit még február folyamán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását