2024. április 28. - Valéria

Tabányi Mihály díszpolgár

A tangóharmonikázás Magyarországon hat és fél évtizede jóformán egyet jelent Tabányi Mihállyal. A művészt és híres együttesét az ötvenes években szinte naponta hallhattuk a rádióban, előadóestjein, koncertjein pedig a nagyvilág élőben is gyakran megcsodál
2007. november 7. szerda 10:49 - Hírextra
A lovagkereszt mellé most újabb rangos kitüntetés érkezik: Budapest díszpolgára lesz az immár a kilencedik ikszhez közelítő mester.


Orgonistának indult, majd gitározni, hegedülni, zongorázni tanult. Királlyá azonban tangóharmonikásként koronázták meg. Ennek éppen hatvanöt esztendeje. Tabányi Mihály tangóharmonika művész a világ nyolcadik csodája.
A nyolcvannyolcadik életévében járó zenészen a jelek szerint nem fog az idő. Ugyanúgy és ugyanolyan gyakorisággal koncertezik, mint fiatal korában. Az idén többek között Hollywoodban, Los Angelesben, San Franciscoban, Santa Monicában, Zürichben adott szólókoncerteket. Rendszeres zsűritagja a harmonikaversenyeknek, s ma is több növendéke van, akiket beavat a szakma mesterfogásaiba. Talány, miként bírja a gyűrődést. Mi lehet páratlan energiájának a titka?
- Nem érzem magam fáradtnak, kimerültnek. A zenélés konzervál, az tart ilyen jó erőben. Meg talán az is, hogy mindig sportoltam valamit. Ifjúkoromban atletizáltam, rövid távokon jó eredményeket értem el. Soha nem voltam beteg, nem jártam orvosokhoz, esetleg ők jöttek hozzám, baráti látogatásra - szerénykedik az örökifjú mester.
Első nagy sikerét 1940-ben érte el, amikor megnyerte az országos harmonikaverseny első díját. Két évvel később a tangóharmonika királyának választották.
- Külön dicsőség, hogy Kodály Zoltán volt a verseny fővédnöke - teszi hozzá a történethez. S ezt nemcsak mondja, mutatja is. Szobájának falán oklevelek serege az emléke és bizonysága művészete számos kiemelkedően sikeres állomásának.
Tabányiról azonban nem mindenki tudja, hogy zenész pályafutását klasszikus muzsikával és Bartók, Kodály népzenei műveivel kezdte.
- Mai napig büszkén vallom, hogy Kodály tanítványa vagyok. Kezdetben nem érdekelte őt a harmonika, nem becsülte sokra ezt a hangszert. Ám amikor meghallotta, miként játszom egy részletet a Székelyfonóból, megváltozott a véleménye, s nagy boldogságomra ki is mondta, hogy mostantól számára a harmonika is a többiekkel egyenrangú hangszer! Hasonlóan felemelő érzés volt a neves karmester, Vásáry Tamás elismerése: "Misikém, sok kitűnő harmonikással találkoztam már, de művésszel közülük csak most először".
- Fogyóeszköz-e a harmonika? Hányat nyűtt el gazdag pályafutása alatt?
- Hatot vagy hetet. De máig megvan az a hangszerem, amelyet 44 évvel ezelőtt készített számomra Gola olasz mester, a Hohner-gyár egykori főmérnöke. Úgy vigyázok rá, mint a szemem világára, ezzel járom ma is a világot, koncertkörútjaimon.
- Az értéke is mesés lehet…
- Ma negyvenmilliót ér. A súlya sem csekélység: tizenöt kiló.
- A hangszer virtuózai időnként fel-feltűnnek a televízió képernyőjén. Sokszor úgy tetszik, mintha nem is ugyanazon a hangszeren játszanának, s nemcsak a hangzásuk, hanem a látvány is ezt támasztja alá. Hányféle harmonika létezik?
- Közel száz! A legjobb harmonikákat azonban mindmáig a németek, olaszok és franciák készítik, habár licencek alapján már a kínaiak is gyártják.
Az idei különösen sikeres éve volt a tangóharmonika királyának. Augusztus 20-án Sólyom László köztársasági elnöktől átvehette a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.
- Az elnök úrtól tudtam meg, hogy a doktorrá avatási ceremónián én zenéltem neki és a friss diplomásoknak.
Novemberben pedig Budapest díszpolgárává avatják.
- Bár egy kicsit késői ez az elismerés, a közmondással vallom: jobb későn, mint soha. Ez lesz a harmadik díszpolgárságom, hiszen ezt a kitüntetést megkaptam Pilisen is, ahol születtem, és Albertirsán, ahol gyermekkorom nagy részét töltöttem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását