2024. április 27. - Zita

Jazz lengyel módra

Minőségi "termést" ígér a Lengyel Jazz Szüret szerdán kezdődő, kétnapos programja a Művészetek Palotájában: a mustrán világhírű lengyel és amerikai dzsesszmuzsikusok közös produkcióit hallhatja a közönség - mondta Retkes Attila szerkesztő az MTI-nek hétf
2007. november 12. hétfő 21:16 - Hírextra
A szerkesztő közlése szerint szerdán az izgalmas és nyughatatlan egyéniségű lengyel szaxofonos, Piotr Baron lép színpadra a Fesztivál Színházban.

A muzsikus tizenhét éves kora óta számos fesztivál díját nyerte el: kétszer is sikerrel szerepelt a wroclawi Jazz on the Odra Fesztiválon, ő kapta 1983-ban a San Sebastian Jazz Aldia Fesztivál nagydíját, s kétszer jelölték a lengyel Grammyre, a Fryderyk-díjra.

Hazájában játszott többek között Zbigniew Namyslowski, Henryk Majewski és Tomasz Stanko különböző formációiban, majd külföldön is kipróbálta erejét. Huszonöt éves pályafutása alatt olyan sztárokkal szerepelt együtt, mint Ray Charles, Art Farmer, Eddie Henderson, David Murray, Victor Lewis, John Hicks, Kevin Mahogany, Bobby Watson és Billy Hart.

Játéka több mint hatvan albumon hallható, ezek közül hat szerzői lemez. A chicagói avantgárd dzsessz meghatározó trombitása, Ishmael Wadada Leo Smith, továbbá a wroclawi származású bőgős, Darek Oleszkiewicz és a német dobos, Mark Ferber lesz fellépő társa szerdán este. A kvartett Baron középkori keresztény liturgiai zenei gyökerekből merítő, Salve Regina című produkcióját mutatja be be.

A következő esten is sztárok muzsikálnak, ezúttal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: ismét Magyarországra látogat a világ egyik leghíresebb, stílusformáló lengyel dzsesszistája, Michal Urbaniak. A hegedűs, szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő és ifjú tehetségek felfedezője 1973 óta New Yorkban él. Az egész világon annak köszönhetően lett egy csapásra híres, hogy közreműködött a dzsesszlegenda, Miles Davis Tutu című albumán.

A hegedűs-szaxofonos-zeneszerző formációjában a fúziós dzsessz-rock megkerülhetetlen gitárosa, Larry Coryell és a basszusgitár-virtuóz Victor Bailey penget, az ütemet pedig a többek között a Chick Corea-féle Return To Forevert is megjárt dobos, Lenny White diktálja. Énekel Mika Urbaniak, a zenekarvezető lánya, akinek volt honnan ellesnie az előadói fortélyokat, ám ő még újabb világot képvisel, mint édesapja.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását