2024. április 28. - Valéria

Dee Dee Bridgewater a Művészetek Palotájában

Dee Dee Bridgewater, a jazz nagyköveteként emlegetett amerikai énekesnő vasárnap a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében ad koncertet. A Grammy-díjas művésznő nem először lép fel Magyaroszágon. Sok kitűnő albuma közül a legutóbbi néhány hóna
2007. november 19. hétfő 11:17 - Hírextra
Dee Dee Bridgewater a Jazzdívák a Palotában sorozat vendége lesz. A memphisi születésű énekesnő, aki évek óta Európában él, mindig arra törekedett, hogy saját tapasztalataiból és élményeiből alakítsa ki saját zenei stílusát, arculatát.

Az elmúlt évtizedekben Bridgwater fellépett Horace Silverrel, Thad Jones-szal, Dizzy Gillespie-vel, Sonny Rollinsszal, Dexter Gordonnal. Énekelt Montreux-ben, a Monterey Jazz Festivalon, a San Franciscó-i jazzfesztiválon, koncertezett Párizsban. Grammy-díját Dear Ella című, tíz évvel ezelőtt megjelent albumáért kapta, és több jelölése is volt a rangos zenei trófeára. A lemezei közül több szerepelt a Billboard listájának élvonalában, valamint más listákon is.

Példaképe Ella Fitzgerald mellett Lena Horne, Nancy Wilson, s főként az utóbbi időben az afrikai zene foglalkoztatja. Nemrégiben a nyugat-afrikai Maliban járt, ahol lemezfelvételt készített. Bridgewater Maliban a jazz és a blues gyökereit párosította a mandingo népek tradícionális zenéjével. Új lemezét Cheick Tidine Seck billentyűs, Bassékou Kouyaté n'gonis (négyhúros kislant) és vokalista felesége, Ami Sacko közreműködésével készítette, és San Francisbóban mutatták be először élőben.

A nők helyzetére érzékeny Bridgewater vallomása szerint új lemeze óda Afrikáért és a színesbőrű nőkért, akik végre tabuk és félelmek nélkül élhetnek, felvállalva saját kulturális és faji hovatartozásukat. Az énekesnő 1999-ben ENSZ-nagykövetként került először Maliba, ahol a szabadidejét töltötte a helyi zene gyűjtésével.

Red Earth című albumán, akárcsak a koncertjein, zenésztársaival jazzstandardeket a dolgozott fel a mali inspirációk felhasználásával. Repertoárján szerepel a Wayne Shorter Footprints című szerzeménye "afrikanizált" változatban, Long Time Ago címmel. Mongo Santamario Afro blue-ja és Les McCann Compared To What című dala az album két szép darabja.

Dee Dee Bridgewatert kilenctagú együttese kíséri a budapesti koncerten, Magyarországon alig ismert ütős és pengetős hangszerekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását