2024. március 29. - Auguszta

Neves fellépők

A dzsessz és a rock neves magyar és külföldi muzsikusai zenélnek szombaton és vasárnap a Szegedi Jazz Napokon; mások mellett fellép Bill Bruford dobos, a James Taylor Quartet és Maceo Parker szaxofonos - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2007. november 7. szerda 17:45 - Hírextra
A program a szegedi születésű tenorszaxofonos, Tűzkő Csaba koncertjével kezdődik a Belvárosi Filmszínházban - közölte a Private Music iroda vezetője, Drienyovszki András.

Ezután Bill Bruford, a világszerte elismert brit dobos és Michiel Borstlap holland zongorista duója lép fel. Bruford a progresszív rock olyan rangos csapatainak volt tagja, mint a Yes és a King Crimson, turnézott a Genesis együttessel, emellett hosszú szólókarrier áll mögötte. Megszervezte egyebek között a UK nevű együttest, Earthworks nevű saját zenekara pedig Anglia egyik legjobb dzsesszformációja.

Michiel Borstlap 1992-ben a European Jazz Contest, 1996-ban a Thelonious Monk Awards megnyerése után vált nemzetközileg ismertté. Ő a szerzője az Avicenna című első arab operának, amelyet 2003-ban mutattak be. A két virtuóz zenész először lép fel együtt Magyarországon - tudatta a szervezőiroda.

Szombaton ad koncertet a James Taylor Quartet is, amelynek névadója a Hammond orgona európai mestere. Az együttes a groove dzsessz követője, de a soul, a rhythm and blues és a funk elemei is megtalálhatók játékukban. James Taylor szerzeményeit játssza a U2, a The Pogues és Tom Jones is.

A szombati programot jam session zárja ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér, Lakatos Pecek Krisztián és mások közreműködésével.

A vasárnapi sztárvendég a Magyarországon jól ismert, a közelmúltban Budapesten fellépett Maceo Parker szaxofonos és kilenctagú, funkyzenészekből álló együttese lesz. A 65 esztendős zenész 1964-től játszott James Brownnal, majd az ezredforduló után megfordult Prince együttesében. Saját formációival is komoly elismerést szerzett a szakma és a közönség körében. Máig az egyik legjobb és legaktívabb koncertzenésznek tartják, fellép Keith Richards, Brian Ferry, a Red Hot Chili Peppers, a De La Soul és a Jane,s Addiction koncertjein.

A Szegedi Jazz Napok programja 27 éve indult olyan nevekkel mint Jan Garbarek, Joe Henderson vagy az Oregon együttes. A sorozat a nyolcvanas és a kilencvenes években is megszakadt, 2004-ben indította újra a zenei eseményt a városi önkormányzat, amely azóta is támogatja a fesztivált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását