2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Habis-kártyások Egerben

Forrongnak az indulatok Egerben. A hevesi megyeszékhelyen a török várostrom óta nem tapasztalt össztűz alatt tartja egymást a helyi Fidesz és az MSZP. A támadások az elvileg pártokon felül álló, civil polgármestert, Habis Lászlót is elérték. Mi a kampányi
2007. november 13. kedd 10:17 - Constantinovits Milán

Hogy tisztában lássunk a kérdésben, ki terjeszt elő a polgármesteren kívül?

Elő kell venni a közgyűlési szabályzatot, ami szabályozza a közgyűlés működését, és abban benne van.

Értem. A kérdésem úgy szól akkor, hogy a gyakorlatban kik terjesztenek elő. Ön ott ül a közgyűléseken, és gondolom, látja ezt.

A polgármesternek van egy kétszázhatvan fős apparátusa, ami előkészíti a döntéseket.

De feltételezem, ez az apparátus nem vesz részt a közgyűléseken, és a polgármester képviseli a hivatalát ott.

Vagy valaki. Van egy belső rendeletünk, az szabályozza, ki terjeszthet elő.

Ön hogy látja, hogyan lehet megoldani a helyzetet?

A közgyűlés működik továbbra is.

Nem remél változást a polgármester úr gyakorlatában?

Emlékszik a választási szlogenünkre? Változás. Egyelőre nincs változás.

Pesszimista akkor?

Nem látom pesszimistán, ugyanúgy látom, mint eddig: tudomásul veszem a helyzetet. Nem tudok érdemben változtatni, elsősorban a polgármesternek van erre lehetősége.

Mikor lesz új frakcióvezetőjük?

Úgy döntöttünk, hogy későbbre halasztjuk a döntést.

„Az érdekünk egy dinamikusan fejlődő Eger” - interjú dr. Nagy Imrével, az egri MSZP vezetőjével

Megkerestük a helyi MSZP-SZDSZ-es ellenzék vezetőjét, dr. Nagy Imrét, aki szocialista parlamenti képviselő is egyben. Őt az országgyűlés plenáris ülése idején sikerült telefonvégre kapnunk.

Képviselő úr, önök kiadtak egy Visszalépés című füzetet, amelyben kritizálták a városvezetést. Mi motiválta ezt? Miért volt erre szükség?

Egy év telt el az önkormányzati választások óta, az elmúlt egy év politikai értékelése az oka. Az MSZP városi szervezetének kiadásában jelent meg a Visszalépés.

Ebben kritikát fogalmaznak meg a jelenlegi városvezetésről.

Mi mást nem tettünk, mint az egri közvéleményt foglalkoztató kérdésekben fogalmaztunk meg észrevételeket, ezeket tartalmazza az újság. Ha így nézzük, lehet kritikus. Másrészt a címválasztásban az is benne van, hogy maga a visszalépés az, ami lehetővé tette a hatalomváltást egy évvel ezelőtt, ezért szimbolikus is a cím.

Az egri polgármester egy civil szervezet képviselőjeként került az önkormányzat élére. Mennyire elégedettek a munkájával?

A polgármester az Egri Lokálpatrióta Egylet támogatásával induló jelölt volt. Ugyanakkor mennyire lehet civil szervezetnek nevezni azt a szervezetet, amely másfél évtizede helyi politikai szervezet? A polgármester úr egy politikai alku eredményeként lett polgármester, és ez nagyon erősen meghatározza, hogyan tudja működtetni a közgyűlést, és hogyan irányítja a várost. Ennek kritikája benne van a kiadványban is.

Bodnár Pál fideszes képviselő említette, hogy velük nem egyeztet a polgármester úr.

Velünk végképp nincsen külön egyeztetés, mi ellenzéki szerepkörbe kényszerültünk, konstruktív ellenzékiséget próbálunk megvalósítani. Fél év türelmi időt kért a polgármester, mi ezt megadtuk. Sőt, június közepéig nem támadtuk őt. Az más dolog, hogy több kifogásunk is volt az előkészítések minőségére, a szavazások előkészítetlenségére.

A Fidesz kiadott egy közleményt a napokban, amelyben azt állítják, hogy tízmilliós nagyságrendű visszaélés történt az előző városvezetés idején. Mi lehet erről tudni?

Az újságunkban foglalkozunk azzal, hogy mit jelent a Demeter-effektus a városban, nevezetesen, azt, hogy gyanúsítgatás, mocskolódás, hírbehozás történik tartalom nélkül. A sajtótájékoztatón, aki ezt az ügyet előadta, azt sem tudta megmagyarázni, miről szól ez az egész. Hárman kerestek, de senki sem tudta, miről is szól ez a történet. Egy helyi képviselő gyakorlatilag támadja az egyik városi intézményt. Meggyőződésem, hogy szabályosan használták fel a pénzeket. A felhasználó egy városi kisegítőiskola volt.

Ezek szerint az ügyben nincs takargatnivalójuk?

A belső ellenőrzés tudomásom szerint megnézte, az Állami Számvevőszék ellenőrizte a pénzek felhasználását. Eleve nonszensz a felvetés. Kistérségi pályázat keretében, szerződés alapján a város kisegítőiskolájában használták fel ezt a normatív támogatást.

Végül hadd kérdezzem meg, mit vár el a Fidesztől, és a polgármestertől a ciklus hátralevő részében?

A Fidesz felé nem fogalmaznék meg elvárásokat. Ha a helyi értékeket értéknek tekintik, akkor ehhez megfelelő várospolitikát és stílust hoznak. Nem olyat, mint amilyet jelenleg tapasztalunk. A polgármester felé pedig egyértelműen az az elvárásunk, hogy ne lobbiérdekeknek, pártalkuknak akarjon megfelelni, hanem a város értékeit próbálja képviselni. Fel kell gyorsulnia a városirányító feladatnak, jelen pillanatban azt sem igen látjuk, hogy ki irányítja a várost. Az emberek többsége pedig annyit lát, hogy nem fejlődik a város. Nekünk az érdekünk egy dinamikusan fejlődő Eger.

A politikai kiegyensúlyozottság jegyében szerettük volna megszólaltatni a fideszes alpolgármestert, Szeleczki Jánost, vagy a Fidesz képviselőjét, aki a sajtótájékoztatót tartotta a vélt szocialista korrupciós ügyről, de egyiküket sem sikerült elérnünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását