2024. április 20. - Tivadar

Kortárs Drámafesztivál

Erdős Virág "Merénylet" című darabjának budapesti előadásával kezdődik november 23-án a 6. Kortárs Drámafesztivál; a december 3-ig tartó nemzetközi seregszemle nyitóelőadását a Merlin Színházban láthatja a közönség - közölte Szilágyi Mária fesztiválvezető
2007. október 30. kedd 17:22 - Hírextra

Mint mondta, a rendezvény 11 napja alatt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Keszég László rendezte produkciója mellett számos kortárs külföldi és magyar darabot ismerhetnek meg a nézők.
Hozzátette: a fesztivál díszvendége az idén Izrael lesz, meghívták Budapestre a Beit Lessin Színház Hadar Galron "Mikve" című darabjából készült előadását, Michail Lewensohn rendezésében.
A mai Izrael hétköznapjaiba bepillantást engedő darab két éve tartott bemutatója óta több mint 500 alkalommal tűzték műsorra - hangsúlyozta Szilágyi Mária, hozzátéve, hogy a produkciót november 26-án és 27-én láthatja a közönség a Vidám Színpadon.

Yahel Vilan, Izrael budapesti nagykövetségének tanácsosa kiemelte: örül annak, hogy a szervezők ezt a darabot választották, hiszen sokat elmond Izraelről, a meghívott színház pedig Izrael egyik legizgalmasabb csapata.

Szilágyi Mária kitért arra, hogy a vendégjáték mellett új izraeli darabokból rendeznek felolvasást, szemináriumot tartanak az izraeli színházról, valamint hebraisztika szakos hallgatók számára drámafordítói workshopot rendeznek.

Gabriele Gauler, a fesztivállal a kezdetektől együttműködő budapesti Goethe Intézet igazgatója elmondta: az idén két programot támogatnak. Az egyik a Schauspiel Stuttgart vendégjátéka, amelynek keretében René Pollesch "Mikor mehetek be végre egy szupermarketbe és vehetek meg pusztán jó megjelenésemmel mindent, amire szükségem van" című darabját mutatják be az Új Színházban december 2-án.

A darab fiatal írója kultikus szerzőnek számít Németországban. Ötvennél is több darabot írt, amelyekben elsősorban azt vizsgálja: milyen hatással van a globalizmus és a kapitalizmus az egyénre. Műveit Németország és Ausztria több színpadán is bemutatták - hangsúlyozta Gabriele Gauler, hozzátéve, hogy a Budapesten látható előadás a szegénységgel foglalkozik.
A Goethe Intézet által támogatott másik program keretében Hans-Thies Lehmann professzor, a Posztdramatikus színház című mű szerzője nemzetközi szeminárium keretében elemzi a fesztiválon látható magyar előadásokat.

Szilágyi Mária ennek kapcsán megjegyezte: a fesztivál magyar előadásai között csak néhány kortárs drámaíró műve szerepel. Inkább olyan produkciókat válogattak be a programba, amelyek egy-egy társulat kollektív alkotásaként, vagy különböző szövegek felhasználásával születtek, hiszen a rendezvény célja a magyarországi színházi élet legprogresszívebb alkotásainak bemutatása.
Erdős Virág darabja mellett a programban szerepel Tasnádi István "Finito" című alkotása, a Vajdai Vilmos rendezte "Keresők", a Szabó Réka rendezte "Alibi", a Mohácsi János rendezte "5606 / őrült lélek vert hadak", és a Pintér Béla rendezte "Anyám orra".

Kiss Csaba, a Drámaírói Kerekasztal képviselője a fesztivállal közösen szervezett programjaik közül kiemelte a Rivalda című drámaantológia legújabb kötetének bemutatóját, valamint Az iskola írója - Az író iskolája címmel szervezett iskolai beszélgetéssorozatot, amelynek keretében a társaság tagjai, kortárs írók budapesti iskolákban találkoznak egy-egy osztállyal.

Szilágyi Mária a további programokat ismertetve elmondta, hogy a kanadai koreográfus-rendező, Dave St-Pierre társulatával november 25-26-án ismerkedhetnek meg a nézők. "A lelkek pornográfiája" című előadásukat a Trafóban mutatják be.

A bukaresti Teatrul Mic "mady.baby.edu" című előadásával, amelyet a fiatal román alkotó, Gianina Carbunariu írt és rendezett, a Merlin Színházban vendégszerepel november 27-28-án.
A fesztivál programjában szerepel két moszkvai előadás is: a Vaszilij Szigarjev műve nyomán készült "Fantomfájdalom" a Theatre.doc, Jurij Klavgyiev "Én, a géppuskás című darabja" pedig a Kazancev Központ produkciója. Mindkét előadást Irina Kerucsenko rendezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását