2024. április 26. - Ervin

Dráma és kabaré egy napon ünnepel

Parti Nagy Lajos a színpadi beszéd megújításáért, Esterházy Péter pedig a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című drámájáért, a Színházi Dramaturgok Céhének a legjobb magyar drámájának járó díjat kapja. Az Örkény Színház a 100 éves magyar kabaréról emlék
2007. szeptember 21. péntek 13:16 - Hírextra

Közösen szervez programokat és díjátadókat a Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Színházi Dramaturgok Céhe és az Új Színház. Délután egy órától rendhagyó irodalomórával nyitnak, ahol Egressy Zoltán, a Portugál írójának szemével ismerhetjük meg a ma magyar színházi szövegeket. 17 órakor az Új Színház Stúdiószínpadán adják át a Szép Ernő-jutalmat Parti Nagy Lajosnak a színpadi beszéd megújításáért, életműdíjat kap Hubay Miklós, drámaíró, a Színházi Dramaturgok Céhének díját, a 2006/2007-es évad legjobb magyar drámájáért Esterházy Péter, író veheti át. Bálint Lajos-vándorgyűrűt kap Veress Anna, dramaturg, fordító, író.

Mindemellett bemutatják a Rivalda című drámaantológiát, valamint egy válogatást a 2006/2007-es évadban Örkény István-ösztöndíjjal jutalmazott, illetve a Nemzeti Kulturális Alap Színházi Kollégiuma által támogatott drámaírók műveiből.

A Szentendrei Új Kulturális Központ a Magyar Dráma Napja alkalmából pénteken 11 órakor adja át az újonnan alapított Teátrum-díjat Budapesten, a Nemzeti Színház előcsarnokában. A díjazottakat a 2007-es Szentendrei Teátrum palettájára tűzött darabok szereplői közül választották. Ugyanezen az eseményen Kriaszter Attila, a központ igazgatója egy különleges groteszk-abszurd drámaíróversenyt hirdet, és ez alkalommal hozza nyilvánosságra a 2008-ban aranyjubileumát ünneplő, 50. Szentendrei Nyár programsorozatának főbb eseményeit, valamint Szentendre kandidálását a 29. Költők Világkongresszusára.

A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

100 éves a magyar kabaré

Az Örkény Színház ezen a napon a magyar kabaré 100. évfordulójáról emlékszik meg. Kárpáti Péter: Búvárszínház - Nagy Endre kabaréja - című produkciójának nyílt próbáját nézhetik meg a teátrum pártoló tagjai.

Mint az a teátrum portáljáról kiderül, a magyar kabaré már kicsit több mint 100 éves. Hiszen amit ma kabarénak nevezünk, az meglehetősen eltávolodott a magyar kabaré kezdeteitől. Amit a nagyszerű Nagy Endre 1907-ben a Bonbonniere nevű szórakozóhelyen megteremtett, az sokkal inkább tekinthető performansznak vagy dumaszínháznak. A rendkívüli sikereket elért Nagy Endre neve a század első évtizedeiben összeforrt a kabaréval, a szórakozni vágyók esténként a „nagyendrébe” jártak. Kárpáti Péter új drámája ezt a világot és e világ megteremtőjét idézi meg. Nagy Endrét, aki sikerrel vette fel a küzdelmet az orfeumokkal és a német nyelvű, trágár brettli-színpadokkal. Aki új műfajt teremtett rögtönzésnek ható, de gondosan megírt konferanszaival. Aki az életét a magasművészet és a szórakoztatás mesterségesen szétválasztott kettősségében élte le, s aki ezt a kettősséget sikeresen értelmezte újra. És akit sikerei csúcsán fosztottak meg a színházától. Kárpáti elsősorban Nagy Endre önéletrajzi művéből, A kabaré regényéből [1935] dolgozott, de nem a nagy nevettető életét, s nem a korabeli kabaré jeleneteit írta át mai színpadra. A mű gerincét a személyes dráma, a tehetség és ambíció eltéréséből fakadó tragédia, és a színfalak mögötti intrikák, árulások azóta sem ismeretlen történetei alkotják.


A Magyar televízió tizennégy részes sorozattal hajt fejet a kabaré nagyjai előtt. Az M1-en 20.10-től Színházi esték a 100 éves magyar kabaré jegyében címmel láthatják a nézők visszatekintés első részét. Felsorolhatatlan az összes konferanszié, kabaré szerző neve, és azok a sommás megjegyzések, kritikák, amelyekkel a korabeli sajtó ítészei jellemezték a kabaré történetének nagyjait. Írásaiknak a monopolizált hangszórók: kereskedelmi rádiók, bulvár sajtótermékek, kereskedelmi televíziók világában ma már nincs mit keresnie? Vagy mégis?

Vannak kiváló komikusok; és vannak nézők, akiket nemcsak a profán viccek ingerelnek hahotázásra. Talán az utóbbi évtizedek politikai csavarjaira is jellemzőek azok az anomáliák, melyeket a Pesti Broadway cabaret-jeiben, varietéiben, revüiben már a múlt század elejétől folyamatosan pellengérre állítottak.

Szereplők:
Szacsvay László
Pindroch Csaba
Oroszlán Szonja
Nagy Cecília (Cili)
Magyar Attila
Kiss Mari
Hernádi Judit
Hajdú István
Bakai László
Benedek Miklós

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását