2024. május 2. - Zsigmond

Mától Budapesti Őszi Fesztivál

Kezdődik a 16. Budapesti Őszi Fesztivál: péntek estétől huszonhárom helyszínen több mint hetven, különböző műfajú kortárs művészeti produkció várja a közönséget.
2007. október 12. péntek 08:47 - Hírextra

Az október 21-ig tartó eseménysorozat programjában koncertek, színházi bemutatók, táncelőadások, kiállítások, filmvetítések egyaránt szerepelnek.

A pénteki nyitónapon a kortárs művészetről tartanak kerekasztal-beszélgetést a Műcsarnokban. Utazás önmagunkba - Belső tájakon címmel kiállítás nyílik az Ernst Múzeum Dorottya Galériájában. René Clair francia rendező némafilmjéhez (Paris qui dort) a francia Yan Maresz komponált zenét, amely a Millenáris Teátrumban hallható.

Szombaton tartják a 100 százalék Zappa című rendezvényt, amelyen magyar és külföldi előadókkal, köztük Frank Zappa (1940-1993) gitáros, zeneszerző egykori zenésztársaival idézik meg a rock "fenegyerekének" alakját a Millenáris Teátrumban.

Ezen a napon kezdődik az orosz filmnapok, a Russia Rulez programja is, amely konvenciókkal szakító, tabukat döntögető alkotásokból áll: a Cirko-Gejzír moziban és a Toldi moziban egy héten át kilenc nagyjátékfilmet és számos rövidfilmet vetítenek.

Ugyancsak szombaton mutatják be Kárpáti Péter Búvárszínház (Nagy Endre kabaréja) című darabját az Örkény Színházban, a performance műfajában pedig a Royal Bones and Orionteatern dán cirkuszi társulat mutatkozik be a Trafó - Kortárs Művészetek Házában.

Esterházy Péter szövegei alapján készült az Egy nő című előadás, amelyet a közönség vasárnap a Budapest Galériában láthat Gryllus Dorka és Henriette Müller szereplésével.
A továbbiakban a fesztivál vendége lesz a Berliner Ensemble híres Ibsen-előadása, a Peer Gynt, amely a Madách Színházban látható. A Katona József Színház a fesztivál keretében Az emberek veszedelmes közelségében című összeállítást mutatja be, a Radnóti Színház Térey János Asztalizenéjét játssza, a gyerekek pedig az Egy egér naplójából című mese bemutatóját nézhetik meg a Budapest Bábszínházban.

Fellép majd egy japán dzsesszegyüttes, a Soil and Pimp Sessions és a finn gitáros, Jarmo Saari Solu is. A táncművészek közül a közönség láthatja a tavaszi Fringe Fesztivál díjazottjait, az izraeli Yasmeen Goddert, s a japán Pappa Tarahumara csoportot.

EDIT 2007 címmel hétfőtől nemzetközi táncfilm-fesztivált tartanak a Művész moziban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását