2024. március 29. - Auguszta

Flepnisblokád

Reggel nyolc óra, Erzsébet híd. Tüntetők és újságírók vegyesen a híd közepe felé. Egyelőre nem látszik, mégis ki fogja lezárni az egyébként forgalmas hidat. Nyolc után pár perccel Novák Előd dobolva elindul az úttest közepére páran követik. Sajtósok, rend
2007. október 26. péntek 14:52 - Tálos Lőrinc
Elhalad egy ismert Kossuth tériekkel teli autó, nem áll le: bíztatják a tüntetőket és továbbhajtanak. A járdát kék ruhásokból álló sorminta szegélyezi. A déli oldalon lehúzódva egy nagyméretű rácsos rabomobil, elviszik a szervezőket. A híd lezárása meghiúsult.

Egyszerű kisrendőrök terelik a népet a híd pesti lábához. A tüntetők jól bevált taktikát alkalmaznak, épp csak annyira húzódnak vissza amennyire muszáj. Tili-toli. Megérkeznek a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat sisakos emberei, mindegyik szíjára gyors szorító kábelkötegelők vannak fűzve. A számukat megint csak a sisak hátulján látni. Követi őket a vízágyú, és a kutyás egységek. „Hol a cica?” hallatszik a tömegből. Felhangzik az ÁVH-ÁVH rigmus, és a füttykoncert. Őket már utálják rendesen. A mezei fakabátokat még megpróbálják meggyőzni „Magyar rendőr velünk tart!” illetve az „Éhbérért véded a Gyurcsány zsíros valagát!” tartalmú odakiabálásokkal. A rutinosabbak már arcról ismerik a Gergényi-huszárokat, „ez már megint be van szarva, az meg nagyon veszélyes, az fog ütni először”.

kuruc.info faq:
A legfontosabb: Mi a pontos forgatókönyv?

Reggel legkésőbb 8 órakor épp arra kell "sétálnia" mindenkinek. Az első percek a legfontosabbak, mert sokan késhetnek, s ha sikerül felállni, sokan csatlakoznak majd. Ha a híd közepén reménytelen a blokád kialakítása a rendőrök megszállása miatt, akkor a Ferenciek tere felé az első olyan helyen lépünk le az útra élőláncot alkotni, ahol lehet. Ha a rendőrség lezárná a helyszínt, köszönjük, akkor nincs is más dolgunk, csak kávézgatni a Ferenciek terei Jégbüfében. Amennyiben kiszorítanának minket, mindannyiszor szivárogjunk vissza a Ferenciek terei 7-es buszmegállókba (jöhetünk metróval is egy megállót)! Ott teljesen törvényesen várakozhatunk, okozhatunk tumultust, majd ha ismét elegen vagyunk, kell legyen egy bátor kezdeményező, aki elindul ismét az út közepe felé, s néhányan már meg tudják állítani a forgalmat. Ideális esetben az Erzsébet híd közepe felé vonulunk, de nehezebb helyzetekben a gyülekező mindig a Ferenciek tere. Barikád építését most nem támogatjuk, a vérmesebbeket pedig kifejezetten meg kell fékezni, menjenek máshova balhézni! Mentőket kéretik átengedni. Öltözzünk vastagon, legyen hosszú, vízálló kabátunk.A Duna fölött mindig mozgó levegőn könnyen elszáll a könnygáz, de legyen munkáskesztyűnk, hogy bedobhassuk a gránátokat. Hozzunk továbbá "szurkoló" felszereléseket, pl. autósboltokban 1500 forintért kapható, sűrített levegős dudát.

Ki fogja koordinálni a hídon a lépéseket, "csapatmozgásokat" és hogyan?

Nincs szükség különösebb „haditervre”, és ne is akarjon senki a hídon parancsokat osztogatni! Az eddigi tüntetések általában épp azért haltak el, mert céltalanul bolyongtunk a városban. Most előre leszögeztük: nem tágítunk. Lesznek bátrak és portálunkról is közismert, elismert arcok, akiket lehet követni, ha mégis kell, de ez is inkább csak a kezdeti felálláskor szükséges, legfeljebb még az esetleges oszlatások utáni ismétlésekkor. A Kuruc.info-n pedig közzé tesszük az esetleges újabb lépéseket, de csak órákkal később, ha pl. elég sokan gyűlünk össze a híd alatti rakpartok lezárására. Reggel senki se üljön a monitor elé, mert nem tudósítunk, mindenkinek a hídon a helye, mégpedig legkésőbb 8 órára!
Egy autó megáll a belvárosi templommal egy vonalban. A vezetője kiszáll, és eljátssza, hogy fogalma sincs miért fulladt le az autója. Megtapsolják. A 7-es busz utasait arra szólítják fel, hogy szálljanak le és tartsanak velük. Azok inkább mobiltelefonnal készítenek felvételeket. Újságírók egymás között: „Már megint így találkozunk? Igen, már elvonási tüneteim vannak. Nem kaptam meg a heti könnygáz-adagom!” Gonda László feláll a korlátra, azt kiáltja: Aki magyar velem tart! Majd úgy tesz mintha ugrana. Élénk derültség. Rövid szónoklás: „Itt állunk a szakadék szélén. Itt áll Magyarország, még egy lépés és lezuhanunk!” A kezében még mindig ott a Gyurcsány tavalyi bevételéről készült Blikk szám. Kicsit már viseltes, 22-én és 23-án is esett az eső. Aztán a rendőrség leszedi a korlátról és elviszi, hasonlóan jár a 4-5 méteres legyező pecabotra szerelt Árpád-sávos zászló tulajdonosa is. A lobogó lehajlásakor a tömeg zúgolódni kezd.
Páran felnevetnek: hogy fog a rúd beférni a rendőrautóba? Lassan kiürítik a hidat. Egy szintén a hídfőnél álló piros Škodát feltrélereznek és elviszik.

Az eddig elszórtan a híd két oldalán állókat egy helyre terelik, a Március 15-tér a hídtól délre, a Mátyás pince felé eső részére. Elállnak a rendőrautók a vízágyú elöl. Tartani lehet, hogy bevetik. A demonstrálók visszahúzódnak. Visszatérő és nagy tetszést arató show-elem a rendőrség felszólítása, hogy hagyja el a területet, illetve fejezze be a jogsértő magatartást. Faltól falig álló rendőrsorfal indul meg a Duna utcában. Az utca végéről eltűntek a rendőrök. Szabad az út a Ferenciek terére, sőt ekkora tömeg csak az út közepére tud menni. Ki is használják az ölükbe pottyant alkalmat. Hangosan röhögve és ujjongva lezárják az utcát. Felhangzik a meccsekről ismert „Hülye rendőr hol van a lovad?” Ami nem sikerült a hídon az – a rendőrség hathatós segítségével – sikerült a Kossuth Lajos utcában. A REBISZ egységei lassan felfejlődnek, és elindulnak az Astoria felé.

A Magyarok Házának erkélyéről turullal ékesített Árpád-sávos zászlót lógatnak ki. Kávéznak, cigarettáznak és üdvözlik a tömeget. Többen visszaintegetnek. Rácz Sándor is kint áll. A Rákóczi út és „Kiskörút” sarkán megállítanak egy buszt és leeresztik a kerekeit. A fotósok és tévések azonnal rárepülnek a témára. Az eltakart arcú fiatalkorúak agresszívan lépnek fel velük szemben: „Rendőr vagy bazmeg? Akkor minek kamerázol?” A Forgalom terelő táblákat is keresztbe fektetik. A környéken zárnak be a boltok. A hangulat feldobott és izgatott: „Hülye rendőrök nélkül nem sikerült volna. A hídon már azt hittem vége, de ez el fog tartani egész nap is!” A rendőrsorfal még mindig a Ferenciek terénél áll. Egy kordonokat szállító teherautót megpróbálnak feltartóztatni de sikertelenül.

Megindul a fekete sereg. A Károly körútról is oldalba kapják a tüntetőket. Nem felfejlődve jönnek, hanem kisebb csoportok futnak előre és kergetik az embereket. Futok a Rókus kórház felé, telefonon beszélek közben a szerkesztőséggel. Egy sisakos árnyalak alkarjához szorított tonfával lök fel a járdára. Nincs baj, csak koszos lettem, értettem az üzenetet: tovább kell szaladni. Pár embert elkapnak mögöttem. Mire visszanézek már a földön vannak, és körbeveszik őket. Nem tudom mi történt, mi történik. A Nagy Diófa utcánál lehet lassítani a tempón. A Blaha Lujza téren látni kisebb csoportot tüntetőkből, megfogyatkozott a számuk. Visszafelé nézve talán tíz fős rendőr falanxok cirkálnak és vadásznak tüntetőkre. Egy turistákkal teli panoráma busz indul el a Rákóczi úton rendőrök felé, lehet ezért a szolgáltatásért felárat számolnak fel.

A Blaha Lujza téren megállítottak egy Combino villamost. Pont keresztbe, kevesen vannak már. A 4-6-os utazóközönsége öklét rázva és köpködve küldi melegebb éghajlatra az erősen felmorzsolódott tüntetőket. Vezéralak már nincsen köztük, tanácstalanok. Jelenleg a peronon állók tűnnek szervezettebbnek. És veszélyesebbnek is. Páran rendet követelnek, és kifejezik reményüket afelől hogy a tüntetők kapnak majd a dutyiban. Páran azt morogják, hogy közéjük kéne lövetni „mint régen”. A válasz szórványos komcsizás. Rendőrautók érkeznek villogva az Erzsébet körútról. KI merre lát arra fut. A rohamrendőrök kisebb csoportokban igazoltatják az embereket már a Keleti pályaudvar felé is. A vízágyú és a könnygázgránátos UAZ valamint néhány csapatszállító elvonul a Stadionok felé. A Combino újraindul. Már csak a metró nem áll meg a Blaha Lujza téren és az Astoriánál. A Demszky jobban megbénította a várost.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását