2023. március 28. - Gedeon, Johanna

Összecsapások voltak az ünnep előestéjén

Hétfőn este kilenc óra tájban a rendőrök kiszorították a tüntetők egy részét a budapesti operaház környékéről, ahol eközben tartott az október 23-ai ünnepi megemlékezés, s beszédet mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
2007. október 23. kedd 06:30 - HírextraA mintegy kétezer tüntető este fél nyolc tájban indult a Magyar Önvédelmi Mozgalom Szabadság téri demonstrációjáról az operaház felé. A menetet a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György a "miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra" szavakkal szólította fel a Szabadság téren arra, hogy vonuljanak az operaházhoz.

A rendőrség már korábban lezárta az operaház környékét. Az Andrássy út a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Oktogonig zárva volt, csakúgy, mint az oda vezető mellékutcák.

A Nagymező utcánál a rendőrök könnygázgránátot vetettek be a demonstrálók ellen, akik viszont Molotov-koktélt dobtak az ugyancsak ott lévő vízágyúra. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatók többsége arcát kendővel és sállal eltakarta, miközben sörös üvegekkel dobálták útközben az autókat, illetve a házak falait.

A tömeg hosszasan skandálta, hogy "Mocskos zsidók", Gyurcsány, takarodj", és "Fegyverbe", miközben arra biztatták az őket ablakból néző embereket, hogy csatlakozzanak a menethez.
A Zichy Jenő utcában a tüntetők parkoló autókkal zárták el az utat. A demonstrálók egy rendőrt megdobtak Molotov-koktéllal, akinek védőruhája meggyulladt. Társai oltották el a lángoló ruhát. A Molotov-koktélokkal dobálták a vízágyúkat is, és az egyik vízágyú ki is gyulladt.

A tüntetők tömege egy idő után kettévált, s egy részük a Nyugati tér irányába, másik részük pedig a Hold utca irányába vonult.

A tüntetők egy részét a Nyugati térre szorították a rendőrök, a demonstrálók egy kis csoportja a Széna tér felé indult, többen az Oktogon irányába hagyták el a helyszínt.

A Margit híd pesti hídfője és a Nyugati tér között egy időre leállt a villamosközlekedés is. A rendőrök helikopterről is figyelték a tüntetőket.

Az ATV és a Hírt TV tudósítása szerint a rendőrök Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét elfogták és megbilincselték. Később a BRFK szóvivője, Tafferner Éva megerősítette Toroczkai elfogását. A HírTV információja szerint Toroczkain kívül még két embert vettek őrizetbe a rendőrök.

Az harcok közben megsérült a Reuters brit hírügynökség fotósa, akihez mentőt hívtak. A Reuters fotósát üvegpalackkal dobták fejbe a tüntetők, a sebét össze kellett kapcsolni. A Népszabadság és a Népszava fotóriporterét is megsebesítették a tüntetők üvegekkel.

A rendőrség tájékoztatása szerint a tömegoszlatásnál gumilövedéket nem, csak vízágyút és könnygázgránátot alkalmazott.

A HírTV azt jelentette, hogy egy fiatalembert lábon lőttek, egy szemtanú szerint "a rendőrök irányából" érkezett a lövés. A HírTV szerint a fiatalember sok vért vesztett, a helyszínen egy orvos ellátta a sebét, majd a MÁV-kórházba szállították. A rendőrség cáfolta, hohy lőfegyvert használtak volna.

Éjjel egy kisebb csoport még gyülekezett a Nyugati térnél, de nagyjából 22:30-ra kiürültek az utcák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását