2024. május 15. - Zsófia, Szonja

E.T után kutatnak

Az eddigi legnagyobb kutatást kezdték meg Észak-Kaliforniában földönkivüli élet után. A tudósok abban bíznak, hogy 2025-re értelmes lények nyomára bukkannak.
2007. október 12. péntek 10:45 - Hírextra
Csütörtöktől 42 rádióteleszkóppal gyűjtenek tudományos adatokat az univerzum távoli pontjairól Hat Creek-en, San Franciscótól 432 kilométerre északra. Az Allen nevű program (Allen Telescope Array, vagyis ATA) keretében 350-re növelnék a teleszkópok számát - áll a Földönkívüli Intelligenciát Kutató Intézet /Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) Institute és a kaliforniai Berkeley Egyetem közös közleményében.

A projekt a milliárdos Paul Allen-ről, a Microsoft társalapítójáról kapta nevét, aki
25 millió dollárt adományozott az 50 milliós vállalkozáshoz.

A SETI egyik csillagásza, Seth Shostak elmondta: a program technikai kapacitása kiterjeszti az intelligens jelek utáni kutatás határait. A világon ezek az első teleszkópok, amelyeket kifejezetten földönkívüli intelligencia keresésére fejlesztettek ki.

Shostak emlékeztetett a 97-es hollywoodi filmre, a Kapcsolatra (Contact). Ebben Jodie Foster tudóst alakít, aki távoli civilizációk jeleit próbálja megfejteni egy megfigyelő-állomáson. Az ATA olyan, mintha 200 millió Jodie Foster-t állítanánk munkába - vélte a csillagász. Hozzátette: földönkívüliek keresése a Tejúton olyan, mintha egy tűt kutatnánk a szénakazalban. "Nem tudjuk, hány tű van az uiniverzum galaktikus szénakazaljában, de úgy gondolom, 2025-re találunk nyomokat" - bizakodott Shostak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását