2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kutatás egy éjszakán át

A Kutatók Éjszakája program látogatói megismerhetik a Közép-Európa legnagyobb növénynevelő klímakamra-rendszerében folyó kísérleteket, kromoszóma-preparátumot készíthetnek, s "öko-ételeket" kóstolhatnak pénteken Martonvásáron.
2007. szeptember 25. kedd 08:31 - Hírextra

Az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete csatlakozott az Európai Bizottság által támogatott, Európa 29 országának 150 városában tartandó szórakoztató-ismeretterjesztő rendezvénysorozathoz - mondta a program martonvásári szervezője az MTI-nek.

Győrffy Béláné tájékoztatása szerint a látogatók - a regisztrációt követően - 14 órától vehetnek részt a programokban.

Az 50 klímakamrából álló fitotronban egyebek között megnézhetik, miként viselik el a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat a mínusz 25 foktól a plusz 45 fokos hőmérsékletig programozható egységekben nevelt növények, amelyeknek a hideg-és aszálytűrő képességét vizsgálják a kutatók.
A Növényi Sejtbiológiai Osztályon a növényi szexszel kapcsolatos kísérletekről kapnak tájékoztatást, megtudhatják, miért különleges a virágos növények, köztük a búza ivaros szaporodása. A kutatók bemutatják, hogyan történik a búza petesejtjeinek izolálása, és mesterséges megtermékenyítése.
Korszerű kísérleti technikákat, valamint kromoszóma-azonosítási módszereket is bemutatnak. A kukoricanemesítők, kutatók a növény fajtáit ismertetik.

A látogatók bekapcsolódhatnak a hagyományos kukoricaételek készítésébe, s apró ajándéktárgyakat készíthetnek kukoricából. Megtekinthetik a búza őrlését, megtudhatják, hogyan készül a jó kenyér, s kőkorszaki "öko-ételek" készítésénél is közreműködhetnek.

A program keretében a kutatóintézet munkatársainak rajzaiból, fotóiból kiállítás nyílik, muzsikáló kutatók részvételével Beethoven-koncert lesz, továbbá hagyományőrző néptáncokat tanulhatnak a látogatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását