2024. április 26. - Ervin

Magyar ember addig iszik... 2. kör

Duhaj nép a magyar, és ehhez már kora gyermekkorban megfelelő alapozásban részesítik magukat egyedei, hogy mire felnőnek, elérjék a szükséges edzettségi állapot. A toxikológián Dr. Zacher Gábor, a Fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvos
2007. szeptember 29. szombat 09:00 - Hírextra
Doktor úr, milyen gyakran érkeznek az osztályára részeg fiatalok, netán gyermekek?

A gyermekkorúakkal viszonylag ritkán találkozunk, hiszen a 14 év alattiakat a Heim Pál Kórház látja el. Persze, van egy hallgatólagos megegyezésünk, hogy a kábítószer miatt bekerült 12 évesek nálunk csapódnak le, hiszen a 12 éves már „nagyfiú” meg „nagylány”, ezért az itteni körülmények között jobban el tudjuk látni őket, mint a gyermekgyógyászati osztályon, az ötödik emeleten. A 14 és 18 év közötti korosztály pedig nem a két budapesti detoxikáló állomásra kerül, hanem egy másik megegyezés alapján nálunk kezdik, illetve fejezik be a pályafutásukat. A paletta elég széles, hiszen érkezik ide az „éppen csak berúgtam” állapotú fiataltól kezdve az alkohol-mérgezettig mindenki, aki akár gépi lélegeztetést, akár dialíziskezelést is igényel. Hétvégén mindig érkezik legalább három-négy ilyen fiatal, hétköznap napi eggyel lehet számolni, ami úgy tíz beteget jelent egy átlagos héten, aki valamilyen akut alkoholfogyasztási probléma miatt kerül be. Persze nyaranta, szalagavató idején, érettségi szünetben, ünnepek alkalmával megemelkedik ez a szám. Azt is pontosan látjuk, hogy milyen szórakozóhelyek nyitnak-zárnak, mivel vannak fő „beszállítóink”, ahonnan ennek a korosztálynak a 70 százaléka bekerül hozzánk.

Fiúk vagy lányok érkeznek többen?

Nagyjából azonos arányban, ebben az életkorban még kiegyenlítődnek a nemi különbségek. Ne felejtsük el, hogy a szervezet ekkor még nem szokott hozzá az alkoholhoz, tehát ami egy rutinos alkoholistának a napi bemelegítő köre, az egy 15 éves fiatalnak elegendő ahhoz, hogy nálunk kössön ki.



Milyen típusú italokat és milyen mennyiségben fogyasztanak a tizenévesek?


Sok függ attól, hogy az illetőnek mennyi pénz csörög a zsebében. A jómódú lányoknál a Tequila-pezsgő kombináció játszik, míg a fiúk nagyzolásból whiskyt próbálnak inni, de a többségük elakad az ír autós bombánál, ami azt jelenti, hogy egy literes korsó sörbe beletesznek egy deci ír whiskyt, és az egészet egy lendülettel isszák meg. Persze az sem ritka, hogy bizonyos féllegális vodkaféleségekkel próbálnak maguknak ártani. A különféle italok keverése trendi mostanság. Ha például a vörösbort kólával keverik, az nagyon becsapós lehet. A kóla szánsavtartalma miatt sokkal könnyebben felszívódik, a gyomornyálkahártyában relatív vérbőséget okoz, aminek hatására a három ilyet elfogyasztó illető amikor feláll az asztaltól, érezni fogja, hogy eltolódtak az egyensúlyi állapotok, émelyegni kezd a gyomra, és könnyen előugrik a rókabőr is. Aztán ahogy az anyagi lehetőségek szűkülnek, a közérti gondolákon egyre lejjebb vándorolnak a tekintetek, hiszen a tablettás, műanyagpalackos borok alul helyezkednek el. Azok nem sok valódi szőlőt láttak, és igen ártalmasak. Ha már valaki iszik, legalább valamilyen minőségi terméket fogyasszon, mert abban sokkal kevesebb a mérgező anyag az etanolon kívül.

Amikor egy fiatalember jó beiszik szombat este, akkor körülbelül hány százezer vagy millió agysejtje pusztul el azzal a lendülettel?

Nemcsak az agysejtek számítanak, sokkal inkább a májsejtek, igaz, ez utóbbiak képesek regenerálódni; erre nincsenek vizsgálatok. Ám ha azt nézzük, hogy egy érett májműködésű felnőtt – és a gyerek az nem kis méretű felnőtt, zsenge korban a májban lévő, lebontást végző enzimek aktivitása még kezdetlegesebb – , szóval egy felnőtt ember mája napi 3 deciliter vörösbornak megfelelő alkoholmennyiséget képes lebontani úgy, hogy annak bármilyen kóros következménye lenne. Magyarán, ha valaki csak napi 3 deci jobb minőségű vörösbort iszik meg, akár rendszeresen is, az még nem alkoholista, nem alakul ki nála májcirrózis. Sőt, az említett mennyiség vörösborból még védőhatású is lehet az érelmeszesedéssel szemben. Persze, a gyerekeknek még nem szükséges így védeni magukat az érelmeszesedéstől.

Jellemző, hogy valamilyen kábítószerrel keverik az alkoholt?

Az egyik leggyakoribb keverék, amikor valamilyen magas koffeintartalmú energiaitallal ütik föl az alkoholfogyasztást. Tudni kell, hogy ezeknek az energiatartalmú italoknak egy doboza körülbelül háromszor annyi koffeint tartalmaz, mint egy átlag kávé. Aki viszont nem akar ezzel vesződni, az lenyel egy biodrog tablettát, amelyik még háromszor annyi, tehát kilencszeres kávémennyiségnek megfelelő koffeint tartalmaz, ami már eléggé megpörgetheti a dolgot. Gyakoriak az alkohollal kapcsolatos visszaélések is, amikor a gyanútlan lány poharába a fiúk belecsempésznek valamilyen drogot, majd a passzív euforikus állapotba került áldozatot megerőszakolják. Amfetamin-származékot, extasyt szoktak még rádobni az alkoholra, és jellemző, hogy a hétvégi közös marihuána-fogyasztás mellé sört és/vagy bort isznak. Nyolc-tíz év rendszeres alkoholfogyasztás után mondhatjuk valakire, hogy függő.

Megszokott kép a szórakozóhelyek sötét zugaiban fekvő atomrészeg fiatalok látványa, mégsem kerülnek be mindannyian a toxikológiára.

A vendéglátóipari intézményekből a legritkább esetben hoznak be fiatalokat, hiszen ha odahívnák a mentőt, valakinek szöget üthetne a fejében, hogy a rossebbe tudott itt berúgni ez a 16 éves gyerek. Általában eltávolítják az illetőt a helyszínről, kihúzzák az italcsarnokból, és csak azt követően hívnak mentőt, mondván, arra járt, és véletlenül épp ott lett rosszul. Fontos tudni, hogy az alkoholfogyasztás következményeként gyerekeknél nagyon leesik a vércukorszint, a cukorhiány pedig zabálja az agyat, úgyhogy egy egyszeri nagy berúgást követően két-három órán keresztül fennálló alacsony vércukorszint bizony visszafordíthatatlan agykárosodáshoz vezethet. Vidéken sokkal ritkábban hívnak mentőt a részeg fiatalokhoz, talicskába rakják, aztán hazaviszik. Budapest ebből a szempontból is egy arctalan város.

Beléptünk abba a helyiségbe, ahová a beszállított betegek érkeznek. Mi történik itt velük?

A helyiség felszereltsége rengeteg mindenre alkalmas. Van itt lélegeztetőgép, monitor, defibrillátor, különböző életmentő gyógyszerek, miegymás. Először elvégezzük a betegek felvételét, számítógépen rögzítjük az adatokat, majd az illető állapotától függően elkezdjük a kezelést. Azokat, akiknél a gyomormosás indokolt, és még jó tudatállapotban vannak, beültetjük ebbe a gyomormosószékbe...

… elég borzasztóan néz ki, engem a szíjak miatt a villamosszékre emlékeztet.

Valóban arra hasonlít. A gyomormosás elég kellemetlen beavatkozás, hiszen egy másfél ujjnyi vastagságú gumicsövet dugunk le a beteg torkán, aminek segítségével próbáljuk eltávolítani a gyomortartalmát. Hozzá kell tennem, hogy a toxikológia sokat változott az elmúlt 20 évben. Régebben a betegek csaknem felének kimostuk a gyomrát, ma ez nem több 3-4 százaléknál.

Milyen esetben indokolt ez a 3-4 százalék?

Csak akkor mossuk ki valakinek a gyomrát, ha egy bizonyos időn belül életveszélyes méreg került bele. Másfél óra eltelte után egy tabletta formájában bevitt anyag már nem mosható ki a gyomorból, mivel passzálódik, viszi tovább a gyomor mozgása. Folyadéknál, alkoholnál még kisebb ez az idő. Azt pedig nem vehetjük figyelembe, hogy némely szülő azt kéri tőlünk, mossuk ki a gyerek gyomrát, hadd tanulja meg a büdös kölök, mivel jár a berúgás. Ráadásul a gyomormosásnak lehetnek szövődményei, például nyelőcső – és gyomornyálkahártya-sérülések, az erőlködéstől bevérezhetnek a szem erei. A toxikológia nagyon nem egyenlő a gyomormosással.

Mi lesz azokkal, akik eszméletlen állapotban kerülnek ide?

Először légutat kell tisztítani, esetleg lélegeztetni is kell, katétert kaphat, infúziót adunk neki, vitamin- és cukorpótlást kap.

Az említett beavatkozások után mi történik a betegekkel?

Sokszor már itt várakoznak a szülők, akik többnyire hazaviszik a jobb állapotban lévő gyereket. Súlyosabb esetekben átkerül az intenzívre, ahol adott esetben folytatjuk a lélegeztetését. Enyhébb esetben bekerül egy átlagos kórterembe, ahol kijózanodik egy kis infúzió segítségével. Miután 18 éven aluliakról van szó, reggel megvárjuk a szülőt, gondviselőt, akik hazaviszik. Ebben az életkorban ritkán alakulnak ki szövődmények, persze az is előfordulhat. Például kialakulhat tüdőgyulladás, mikor a gyomortartalmat beleheli az illető a tüdejébe, de ez ritka. Az itt éjszakázó beteg elhelyezésénél figyelembe vesszük, milyen az exteriőrje. Egy rühes, tetves, 15 éves hajléktalan pácienst elkülönítünk a többiektől. A ráébredés pillanata aztán reggel következik be, amikor a gyerek visszakapja a ruháit, amin ott a rókabőr, a pisi, a kakinyom, és ez elég bizarrá teszi az ébredést. Előfordul a lelkifurdalás, de főleg a szülők reakciójától való félelem erős, amin igyekszünk enyhíteni.

Hogyan?

Azt gondolom, hogy egy-egy lerészegedés mindenkivel előfordulhat. Én is voltam építőtáborban, 16 éves koromban fogadásból megittam 2 deci Kevertet, nagyon berúgtam tőle. Következő évben Sopronban voltunk osztálykiránduláson, ahol a „Gyógygödör” nevű fogadóba lefelé menet csak 12 lépcsőt számoltam, fölfelé viszont már 60-nak hatott... Aztán anatómia szigorlat után is fölöntöttünk a fiúkkal a garatra. Ez nem jelenti azt, hogy az ilyen eseteknek törvényszerűen alkoholizmusba, májbetegségbe, májcirrózisos halálba kell torkollniuk.



Mivel lehetne befolyásolni a gyerekek, fiatalok alkoholfogyasztási szokásait? Hogyan lehetne elejét venni ennek a problémának?

Meg kell tanítani a gyerekeket nemet mondani. Ha ez sikerül, akkor 13-14 éves korában nem fogadja el a nagyfiútól a bekínált vodkát, mer nemet mondani, és ha ezért leköcsögözik, akkor nem fogja magát kisebbnek, gyengébbnek, prosztóbbnak érezni, sőt, jobbnak, erősebbnek. Aztán hogy ezt hogyan érjük el, hogyan tanítjuk meg erre a gyerekeket, az egyénileg más és más módszereket kíván. Ez rendkívül nehéz, ám ha sikerül, akkor 25 év múlva egészen máshogy fog állni az alkoholbetegség Magyarországon, mint jelenleg.

Az absztinenstől az alkoholbetegig
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete az alkoholfogyasztókat szociális minta alapján a következő csoportokba sorolja: az absztinensek, akik soha nem fogyasztanak alkoholt; a szociális ivók, akik elsősorban társaságban isznak, az ivás célja ilyenkor nem a részegség, bár időnként az is előfordul. A nagyivók rendszeresen és sokat isznak, gyakran lerészegednek. Közéjük tartoznak a "problémaivók, akik ugyan nem rendszeresen, de önkontroll nélkül isznak, ha úgy érzik, gondjaik vannak. Közülük sokan válnak idővel alkoholbetegekké. Végül az alkoholbetegek, akiknek tevékenysége, gondolatai az alkohol megszerzése körül forog, kezelésük esetén elvonási tünetek alakulnak ki, ami mindenképpen orvosi ellátást igényel.

A család

Az alkoholizmus kialakulásában jelentős szerepe van a genetikai tényezőknek, de nem szabad elhanyagolni a környezeti hatásokat sem. Bizonyított tény például, hogy az örökbefogadott gyermekek is 3-4-szer gyakrabban lesznek alkoholisták, mint azok, akiknek szülei nem isznak. Az alkoholista szülői mintát látó gyermek maga is könnyebben fog az otthon látott "problémamegoldó" módszerhez folyamodni, azaz a pohár után nyúlni. Ha alkoholista van a családban, a többi családtag is akaratlanul a függőség alá rendeli az életét, szerepet vállal egy játszmában, melyből külső, szakember által nyújtott segítség nélkül nehezen található a kiút.

Periférián

Az alkoholbetegek gyakran ki is lépnek a családi kötelékekből (vagy a család türelme fogy el velük szemben), menekülnek a felelősségre vonás elől, és olyan csoportokhoz csatlakoznak, ahol az ivási szokások elfogadottak. Gyakran álokokat keresve másokra, a körülményekre hárítják a felelősséget, eközben nem tudnak megfelelni a munkahelyi elvárásoknak, gyakran válnak munkanélkülivé.

Fizikai hatások

A pszichés függőségen túl, a hosszan tartó ivás fizikai függőséget is okoz, és az út végén ott vannak a súlyos egészségügyi problémák. A mértéktelen alkoholfogyasztás szinte az egész szervezetet károsítja. A máj kezdetben elzsírosodik, később zsugorodni kezd ez már visszafordíthatatlan károsodást jelent amikor pedig teljesen felmondja a szolgálatot, bekövetkezik a májkóma, mely halálhoz vezethet. Könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő a hasnyálmirigy károsodása, valamint gyakran alakul ki magas vérnyomás, felléphetnek szívritmuszavarok, szívelégtelenség is. Az idegrendszer elváltozásai is gyakoriak, jellemző tünet a kézremegés, a végtagokon jelentkező érzészavarok és az elbutulás. A delírium tremens már nagyon súlyos állapot, ahonnan ritkán van visszaút, jellemző rá a tudatzavar, az érzékcsalódások. Ilyenkor látják a betegek a bogarakat és azokat a bizonyos fehér egereket. Ezeket ne várjuk meg!

2006. 09. 06.

Forrás: www.vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását