2024. május 7. - Gizella

Nem elég radikális a Fidesz?

Lapunk kérdésére Fricz Tamás politológus beszélt a Benes-dekrétumok ügyében "béna kacsaként" viselkedő EU-ról, a Kurucinfó körüli feszültségekről, a Jobbik és az MDF esélyeiről, a Fidesz hiányzó határozottságáról, a megosztott MSZP-ről s a "hiteltelen" mi
2007. szeptember 28. péntek 07:00 - Horvát

Többen próbálkoztak már ezzel az elit- és korrupcióellenes retorikával. A Centrum párton kívül például különféle zöld pártok is. Mégsem sikerült valódi bázisra szert tenniük. Miért van ez?

Egy új politikai erő megjelenéséghez legalább tiz dolog kell. Például gazdasági-pénzügyi háttér, komoly médiatámogatottság, professzionális politikai szervezettség, egy karizmatikus vezető stb. Ezek hiányoznak. A két nagy párt meg elszívja a levegőt. Nagyon nehéz betörni, például a Jobbik is küszködik...

Van esélye, hogy bekerüljön 2010-ben az Országgyűlésbe?

Igen, van esélye. Egyetértek Stumpf Istvánnal, hogy a nemzeti radikális bázis tíz százalék körüli. Erre lehet építeni.

De ennek a nemzeti radikális, vagy szélsőjobboldali bázisnak a jelentős részét épp a Fidesz birtokolja...

Igen.

De akkor talán szükség lenne változásra a Fidesz politikájában, hogy leválhassanak róla ezek a rétegek.

Már kezdenek is leválni róla. Kérdés: miért nem tud a Fidesz még markánsabban vezetni? Mikor eszelős korrupció van, gazdasági csőd van, meg őszödi beszéd van. Ha ezeket összeadjuk, nagyon kéne vezetnie! Nem meggyőző a Fidesz ellenzéki tevékenysége sem ..

A túlzottan konfrontatív politikájukra gondol?

Nem, nem! Ellenkezőleg! A rettenetesen gyenge kormányzati teljesítménnyel szemben egy határozottabb politikai megjelenés hiányzik. Másutt Európában markánsabban követelik a kormány lemondását, ha az ezer sebből vérzik. Minden eszközt megragadnak ehhez.

Milyen eszközökre gondol? Minden nap kivonul a Fidesz a parlamentből, egymást érik a sajtótájékoztatók, a tüntetések. Lemondásra szólítják fel Gyurcsány Ferencet. Mindezt nagyon kemény hangon...

Én komolyabb dolgokra gondolok. Ezek komolytalanok.

Fricz Tamás fontosabb publikációi
Talán mégsem következmények nélküli ország; Kairosz Kiadó, 2006
Az árok két oldalán. A magyar demokrácia természetrajza; Közép- és Kelet-Európai Történeti Társaság, 2006
A magyar demokrácia erkölcsi válsága; Kairosz Kiadó, 2004
Pártrendszerek. Nyugat-Európa, Kelet-Európa, Magyarország; Századvég Kiadó, 2001
Egy következmények nélküli ország; Századvég Kiadó, 1998
A népi-urbánus ellentét a politikában — tegnap és ma; Napvilág Kiadó, 1990
Állam, közvetítés, civil társadalom; Akadémiai Kiadó, 1990
Mi lenne komolyabb dolog? Egy alternatív kormányprogram benyújtására gondol,
amit sokan hiányolnak a Fidesz részéről?

Az egészségügyben és más területeken is programszerű elemekkel kellene előállniuk. Emellett olyan ügyekben pedig, melyek vérlázítóak, mint például a Zuschlag-ügy, Gyurcsány gyanúba keveredése, vissza egészen a Kulcsár-ügyig és egyéb ügyekig. Követelniük kellene a következmények megszületését (Gyurcsány és az adott miniszterek lemondását), sokkal egyértelműbben, határozottan. Ha parlamenti eszközökkel a helyzettel a Fidesz nem tud mit kezdeni, s tragikusnak tartja, akkor adott esetben megfontolhatná radikálisabb eszközök igénybevételét is.

Milyen radikálisabb eszközökre gondol?

Ő általa szervezett tüntetésekre például. Azt értem én, hogy nem akar csatlakozni ahhoz a pár száz emberhez, akik a Kossuth-téren vannak. De átvehetné a kezdeményezést. Ők szervezhetnének tömegtüntetéseket, melyen masszívan követelnék a kormány lemondását. Nem kéne mindig elhatárolódni ettől-attól, mert a végén már azt sem fogják tudni, hogy kivel értenek egyet. Hanem meg kéne fogalmazni egy saját vonalvezetést, és megjeleníteni. Az a baj, hogy nem elég határozott a Fidesz. Ami persze konfrontativitás végső fokon, csak nem értelmetlen konfrontativitás, hanem a demokrácia szelleméből adódik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását