2024. május 6. - Ivett, Frida

Nem elég radikális a Fidesz?

Lapunk kérdésére Fricz Tamás politológus beszélt a Benes-dekrétumok ügyében "béna kacsaként" viselkedő EU-ról, a Kurucinfó körüli feszültségekről, a Jobbik és az MDF esélyeiről, a Fidesz hiányzó határozottságáról, a megosztott MSZP-ről s a "hiteltelen" mi
2007. szeptember 28. péntek 07:00 - Horvát

Hogy látja az újabb közvélemény-kutatások eredményeit? Lehetséges, hogy bezárulóban van az olló: azaz tartósan csökkenni fog a különbség a két nagy párt támogatottsága között?

Van azért a Fidesznek egy előnye. Azt hiszem, két probléma van. Van egy általánosan lesújtó vélemény a politikai elitről...

Soha nem volt ilyen alacsony apolitikusok népszerűsége.

Pontosan! Az őszödi beszéd után kialakult válságállapot óta van ez...

A népszerűségvesztés korábban kezdődött.

Igen, már nyáron elkezdődött, ez tény, de aztán úgymond stabilizálódott. Esetleg javulhatott volna az MSZP népszerűsége a reformok és a „pozitív jövőkép” bejelentése miatt, de nem. Fontos hangsúlyozni: mindkét oldalon egy törzsi jellegű választói bázis van. Az MSZP népszerűsége azért nem csökkent lejjebb, mert van egy komoly szavazói háttere.

Másfél-milliós?

Igen, ahogy mondja. Ők, ha esik, ha fúj, ha cigánygyerekek potyognak az égből, akkor is elmennek szavazni.

Ahogy a Fidesznek is van egy ilyen, kétmilliósra tehető elkötelezett bázisa.

Igen. A változást az ingadozó szavazók okozhatnak. Ők átmentek a Fideszhez, kisebbik részük pedig az MSZP-hez.

A Magyar Demokrata Fórum a két nagy párt között nem gyűjthetne be az eddigieknél radikálisan több szavazatot? Ahogy a parlamenten kívüli Centrum párt fél év alatt 4 és fél százalékot szerzett a 2002-es parlamenti választásokon, úgy szerezhetne-e a parlamenti MDF 2010-re akár 10 százalékot is?

Bonyolult kérdés. Szerezhetne elméletben. De baj van itt: az MDF-et nem tartja a magyar közvélemény egy középen álló pártnak. Sok jel arra mutat, hogy a párt váltott: a koalícióhoz húz. Nem meggyőző az MDF középen állása! Jobboldali szavazók a fórumot a baloldal mellett állónak érzik.

Érezni éppenséggel érezhetik, de a kutatások szerint az MDF szavazóinak nagy része a Fidesz és/vagy Orbán Viktor politikájában csalódott jobboldali szavazókból áll. Róluk semmiképp nem állíthatjuk, hogy titokban baloldali szimpatizánsok volnának.

Nem mondom, hogy baloldaliak alkotják a fórum bázisát. A csalódott szavazókat innen is, onnan is gyűjtik, de hát csak 2-3 százalékon állnak. Áttörés nem várható, mert nem eléggé hiteles a középen állás politikája. De van még egy oka: az pedig az, hogy nagyon durván kétpólusúvá vált a magyar politika. Mindenki olyan pártra akar szavazni, amely erős kormányt tud alakítani.

Más párt benyomulhat ebbe a vákuumba, középre?

Erre óriási esélye van egy új pártnak.

Akár egy parlamenten kívüli kis pártnak is lehet esélye?

Igen. A politikai elittel kapcsolatban komolyak a kritikák, ezért egy parlamenten kívüli pártnak, leginkább a meglévő lapok újrakeverésével, van esélye. Gondolok itt arra, hogy ha mondjuk kiválna valaki az MSZP-ből. Talán ha egy Juhász Ferenc-szárny kiszakadna... de nem, annak nem lenne sok esélye. Bár ha Szili Katalin alakítana pártot, annak még valamilyen esélyt jósolnék...

Úgy látja, van egy ilyen pártszakadási esély a vezető kormánypártban?

Nem biztos, hogy így látom. Itt elméleti konstrukciók vannak, hogy ki lenne jó, mi lenne jó a politikában. Nyilván jobb lenne, ha az MSZP-ből kiválna valamely csoport, nem csak a Gyurcsány által képviselt egydimenziós, lebutított, letompított politika érvényesülhetne. Mert az MSZP minden, csak nem szociáldemokrata párt. Jöhetne egy új erő. Jöhetnének „a tiszták”, akik ezt a velejéig romlott konstrukciót megpróbálnák megváltoztatni. Megpróbálnának a korrupciós tengerből kiemelkedni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását