2024. április 27. - Zita

Nekünk kínai

A kínaiak már a spájzban vannak. Hosszú évek óta radikális ütemben terjeszkedik a kínai gazdaság. Aggódnak az európai országok, féltik saját piacukat az olcsó kínai termékektől. De a kommunista Kínát már nem lehet kikerülni.
2007. szeptember 4. kedd 19:00 - Horvát
Sem a nagyoknak, sem a kicsiknek. A XX. századot Amerika évszázadának szokták nevezni, a XXI. század pedig, minden jel szerint, a Kína és India vezette Ázsia évszázada lesz. Az elhúzódó jelentős gazdasági növekedés, a bővülő katonai képességek és a nagy népességszám következtében (India mellett) Kína gazdasági és katonai hatalomként gyors üzemben fog megerősödni. Ráadásul Kína az év eleje óta a világ legnagyobb fogyasztójának számít. A trónról legnagyobb riválisát, az Egyesült Államokat taszította le. Ennek ellenére demokráciáról, jólétról, társadalmi biztonságról szó sincs: a szabadságjogok csak részben érvényesülhetnek, az ország egy főre vetített fogyasztása pedig még mindig tört része a nyugati világénak.

Kína
Terület: 9,596,960 km2
Lakosság: 1,298,847,624
Legmagasabb pont: Mount Everest 8,850 m
Legalacsonyabb pont: Turpan Pendi -154 m
Főváros: Peking
Fizetőeszköz: jüan
Nyelv: kínai dialektusok
Internetkód: .cn
Közutak hossza: 1,402,698 km
Vasutak hossza: 70,058 km
De nem mindig voltak a spájzban. A 20. század első felében Kínában még káosz uralkodott, a hatalomért különböző erők versengtek. Gyakoriak voltak ekkor a politikai zavargások, melyek lezárásaként a második világháborút követő polgárháborúban Mao Ce Tung fegyveres csapatai ragadták magukhoz a hatalmat. 1949. október 1-jén Mao Ce Tung bejelentette a Kínai Népköztársaság megalapítását, amelyet követően a kommunisták, szovjet mintára, diktatórikus egypártrendszert és szocialista tervgazdaságot alakítottak ki. Aztán a "nyitás és reform" politikájának 1978-as bevezetését követően a kínai gazdaság jelentősen átalakult és gyors fejlődésen ment keresztül. 1991 és 1995 között a GDP éves növekedése 12%-os, 1996 és 2000 között pedig 8%-os volt. Az egy főre eső GDP az elmúlt 20 évben a hétszeresére emelkedett, ami jelentős eredmény a világ legnépesebb országa esetében.

2005 júniusban az Európai Bizottság és Kína között megállapodás született a kínai textil és ruházati exporttal kapcsolatos vitában. A Peter Mandelson, EU kereskedelmi főbiztos és Bo Xilai, kínai kereskedelmi miniszter által aláírt egyetértési nyilatkozat tíz termékkategóriában állapított meg mennyiségi határokat az EU-ba irányuló kínai exportra. A három évre szóló megállapodás termékcsoporttól függően a kínai szállítások évi 8-12,5 százalékos növekedését teszi lehetővé. Az érintett árukör: pólóing, blúz, pulóver, férfi nadrág, női ruha, melltartó, ágynemű, konyhai- és asztalnemű, lenfonal, pamutszövet. A létrejött megállapodás a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium akkori véleménye szerint a magyar elvárásokat kielégítette. Megszületése tárgyalásos rendezés eredménye volt, bírta a kínai fél egyetértését, így nem minősült egyoldalúan bevezetett korlátozásnak. Előnyének tartották, hogy a gazdaság szereplői: a termelők, a kereskedők és a felhasználók számára három évre teremt előrelátható, stabil viszonyokat. Végül, ami magyar szempontból talán legfontosabb, hogy az egyezség az összes olyan, elsősorban felsőruházati cikkre kiterjed, ahol számottevő a hazai gyártás.

Adatok a kínai gazdaságról
A kínai gazdaság teljes GDP-je 9 milliárd jüan volt 2001-ben (ez átszámítva 1080 milliárd USD-nak felel meg), amely 7,3%-os növekedést jelent 2000-hez képest. Vásárlóerő-paritá son számítva a gazdaság teljesítménye 5560 milliárd USD, ennek alapján a kínai a világ második legnagyobb gazdasága az Egyesült Államok után. Az egy főre eső GDP ugyanakkor 4300 USD/fő, ami az ukrán egy főre eső GDP-vel van egy szinten. A nemzeti össztermék legnagyobb része az ipari teljesítményből származott (49,3%), a szolgáltatások a GDP egyharmadát, a mezőgazdaság pedig a 17,7%-át adták a GDP-nek 2000-ben.

Kína hatalmas területű, és jelentős különbségek vannak mind a gazdasági fejlettség, mindpedig a lakosság jövedelme tekintetében az egyes területek között. Nagy eltérések figyelhetők meg a városi és a vidéki területek között, gyakran pedig az egyes nagyvárosokon belül is. Az egy főre eső GDP tekintetében első tíz helyen álló önkormányzat, melyben a lakosság 35,87%-a él, az ország GDP-jéből 64,89%-ban részesedik.

A munkanélküliségi ráta magas Kínában, a városokban mintegy 10%-os, míg a vidéki területekre az ennél is jelentősebb munkanélküliség és az alulfoglalkoztatottság jellemző. A foglalkoztatottak száma 706 millió főre tehető, a munkások fele a mezőgazdaságban dolgozik, 27%-uk az iparban, 23%-uk pedig a szolgáltató szektorban. Az inflációs ráta 0,8%-os volt 2001-ben.

Kína külkereskedelmi mérlegének egyenlege 25,9 mrd USD-os pozitívumot mutatott 2001-ben. Az export mértéke 262,1 mrd USD volt, a legfontosabb kiviteli partnerek az Egyesült Államok (21%), Hongkong (18%) és Japán (17%) voltak. Az import volumene 236,2 mrd USD volt ugyanakkor, a behozatal legnagyobb része Japánból (18%), Tajvanról (11%), valamint Dél-Koreából és az Egyesült Államokból (10-10%) származott. (Magyar Turizmus Rt. Kutatási Igazgatósága)

Hazánk is próbál jól lavírozni: több jelentős üzletről szóló megállapodást írtak alá szeptember 3-án Kínában, Gyurcsány Ferenc jelenlétében. Véglegesítették a (vicces nevű) Kínai Márkás Áruk Központjának (angol rövidítéssel: CBTC, China Brand Trade Center) budapesti létrehozásáról szóló egyezményt. Többek között elektronikai cikkek gyártói, gépalkatrész-beszállítók találhatnak utat az unióba.

Szintén tegnap kötötték meg egy tejipari szerződést is (az Eximbank kétmillió dolláros hitelének segítségével) a kínai és a magyar partnerek. Bodnár Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója szerint ez az első alkalom, hogy kínai projektet finanszíroznak. Az EU-Milk Technologies Kft. egy új tejfeldolgozót fog létrehozni. Elsőként egyik kedvencünket, a sokak szerint hungarikumnak tekinthető Túró Rudi gyártását kezdi meg, a későbbiekben pedig más tejtermékek is piacra dob majd.

Egy másik megállapodás szerint Senjangban ipari parkot építenek magyar közreműködéssel. Kovácsics Iván, a Magyar Realestate Development vezérigazgatója szerint az ipari park 25 hektáros területen, Kína legújabb különleges övezetében lesz, s jelentős állami és önkormányzati kedvezményeket élveznek majd az itt letelepülő társaságok. Elsősorban élelmiszer-ipari vállalkozások jelentkezését várják. A magyar cégeknek könnyebbséget jelent, hogy ottani megjelenésüket a terepet jól ismerő szakemberek segítik.

Az Organica mesterséges ökoszisztémán alapuló víztisztítási technológiájával szeretne megjelenni a kínai piacon - erről is tegnap írtak alá előszerződést. Kenyeres István vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy közös vállalatot hoznak létre a távol-keleti országban, ennek a feladata lesz az újfajta technológia elterjesztése. A Masterplast építőanyag-gyártó és -forgalmazó cég leányvállalatot indít Kínában. A két stratégiai partnerrel kötött együttműködési szerződés értelmében közös gyártási tevékenységet indítanak.

Gyurcsány Ferenc találkozott Ceng Csing-hung alelnökkel és Ven Csia-pao miniszterelnökkel is. Majd a hétfői programsorozatot értékelve elmondta: a magyar delegáció minden egyes tárgyaláson igyekezett tudatosítani, hogy Magyarország hídfőállás lehet Kína számára az európai megjelenéshez. Ezt a magyar infrastruktúra "kiemelkedő minőségével" és a várható "hatalmas fejlesztésekkel" próbálta alátámasztani. Értékelése szerint az is vonzó lehet, hogy a GDP egy egységének előállításához hazánkban a legalacsonyabb a munkaerő költsége. A miniszterelnök hangsúlyozta a gazdasági szerződések jelentőségét is, külön kiemelve a márkaközpont megalakulását, mivel ezzel szerinte a kínai csúcstechnológia jelenhet meg Magyarországon.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter mindehhez azt is hozzátette: találkoztak olyan távközlési és technológiai cégekkel, amelyek nemcsak piacot látnak hazánkban, hanem befektetési helyszínt is. Ennek kapcsán is tárgyaltak arról, hogy létrehoznának Kínával egy közös kockázatitőke-alapot, amely segítené a vállalatok megjelenését mindkét országban. A kínai és a magyar fejlesztési bank akár több millió dollárt is befektethetne az alapba. Kínának már van közös kockázati tőke alapja Svájccal és Ausztriával, és azt szeretnénk, ha a kelet-közép-európai országok közül elsőként Magyarországgal jönne létre ilyen alap - mondta a politikus. Kóka szeretné, ha a téma már szerepelne a következő gazdasági vegyesbizottsági ülésen.

Elsőre a kormány részéről mindez csupán sikerpropagandának tűnik. Hisz hogy mi lesz a magyar iparral, az nekünk még kínai. Nem lehet tudni, hogy Gyurcsány Ferenc pontosan mire alapozza azon kijelentését, hogy az infrastruktúra nálunk a legjobb. A "Magyarország mint hídfőállás" (jelentsen ez bármit) is megmosolyogtatóan nagy ambíciókról tanúskodik. Reméljük, a hatalmas Kína jót akar. Nem csak játszik velünk. Az optimizmus szép dolog, de azért ne higgyük, hogy mi játszhatunk egy óriással.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását