2024. április 28. - Valéria

Tudóspalánta sikere Spanyolországban

Első díjat nyert egy magyar középiskolás az EU Fiatal Tudósok Versenyén Valenciában, egy másik különdíjban részesült. Az EU Fiatal Tudósok Versenyének 19. nemzetközi döntőjét 2007. szeptember 14. és 19. között rendezték meg Valenciában.
2007. szeptember 18. kedd 15:33 - Hírextra

A 30 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 124 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2006/2007. évben megrendezett 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázója képviselte.Az európai ifjú tudósok versenye négy lépcsős. Az első két fordulót a résztvevő országok bonyolítják, és az itt kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság előzetesen egy legfeljebb 10 oldalas angol nyelvű leírást kap.

Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.Az idei európai döntőre, a negyedik fordulóra, 33 országból 81 pályázat készítőit hívták meg. A valenciai döntőn Spohn Márton (18 éves) − a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója − a három I. díj egyikét nyerte el, valamint részt vehet az idei Nobel-díj átadási ünnepségen, Stockholmban.A másik magyar fiatal, Buza Dániel István (dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium 15 éves tanulója) "Mozgásminta felismerése számítógép segítségével" c. pályamukájával az Európai Szabadalmi Hivatal legnagyobb elismerését kapta meg különdíjként.

A díjátadó ünnepségen részt vett többek között José Manuel Silva Rodríguez., az EU K+F igazgatója is. Az első díjat nyert Spohn Márton a "Növények kártevőkkel szembeni önvédelmének vizsgálata" c. pályamunkájával érte el a rendkívüli és kimagasló sikert.A növények egy nagy csoportja, de különösen az ajakosvirágúak családjának tagjai képesek bizonyos vegyületek kibocsátásával kártevőiket elriasztani. A díjnyertes kutatómunka kísérletek segítségével mutatta ki ezen jelenség kémiai hátterét. A pályázó az önvédelmi funkciót ellátó vegyületcsalád, a furanolabdánok, lehetséges reakcióútjainak vizsgálata céljából kísérleteket végzett, melyek magában foglalták növényi kivonatok kromatográfiás és spektroszkópiai módszerekkel történő vizsgálatát, számítógépes modellszámításokat, valamint szövettani mikroszkópos vizsgálatokat.

A számítógépes modellszámítások alapján javaslatokat állított fel az átalakulás különböző közegekben lehetséges reakcióútjaira. Ezeket a kísérleti eredményekkel összevetve, egy új elméletet dolgozott ki a furanolabdánok növény általi felszabadításának módjára.A pályázó által megalkotott elmélet magyarázatot ad arra, hogyan tudja a növény időben koncentráltan felszabadítani önvédelmi vegyületeit, azok lassú termelődése ellenére. A kutatás eredményeinek lehetséges alkalmazási területe a nem környezetterhelő növényvédő szerek fejlesztése.A következő, 2007/2008. évi, 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt november elején hirdeti meg a Magyar Innovációs Szövetség az Oktatási Minisztériummal közösen.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását