2024. május 2. - Zsigmond

Sárospataki örökség

A Kulturális Örökség Napjainak rendezvényei a korabeli épületek, építészeti remekek látogatásával nemcsak a múltba vezetnek vissza, hanem ráirányítják a figyelmet a jövőre: mi az, amit még ezen a területen tenni kell, hogy értékeink állapotát megőrizzük -
2007. szeptember 14. péntek 16:19 - Hírextra

A református kollégium imatermében tartott ünnepségen elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy a megnyitónak a zempléni város ad otthont, hiszen Sárospatak ma is a magyar szellemi élet egyik központja. Kevés olyan, megújulásra képes település van a történelemben, mint Patak - fűzte hozzá Mezős Tamás.
Kitért arra, hogy a város kiemelkedő építészeti örökséggel rendelkezik, a történelmi műemlékek mellett példaként említette az 1983-ban átadott, Makovecz Imre tervezte Művelődés Házát, amely nemzetközi szinteken ismert és elismert épület.
Hörcsik Richárd, a város polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Sárospatak az épített és szellemi örökség együttesének jó példája, az a település, amelyet nem lehet két-három óra alatt bejárni. Mint mondta, mindent megtesznek azért, hogy ezeket az értékeket megőrizzék az utókornak.
Hozzátette: ezt a munkát ismerte el tavaly az ország, amikor Sárospatak elnyerte A Kultúra Magyar Városa címet.


A Kulturális Örökség Napjainak története 1984-re vezet vissza, amikor Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel indult útjára kezdeményezés. A cél az volt, hogy azok a kiemelkedő műemlék épületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt vagy csak szigorú szabályok szerint látogathatók, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják az érdeklődőket.
Az eltelt időszak alatt a rendezvényt a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 48 országban ünneplik minden szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is. Magyarországon minden évben ugyanabban az időpontban, szeptember harmadik hétvégéjén rendezik meg az eseménysorozatot.

 
A Kulturális Örökség Napjai keretében szombaton és vasárnap 260 magyarországi településen mintegy 650 helyszínen rendeznek programokat. Az eseménysorozathoz idén kultúrházak és templomok is csatlakoztak.
A hétvégi országos fesztivál részeként olyan épületek kapui nyílnak meg a közönség előtt, amelyek egyébként egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan látogathatók. Az idén a Haza és haladás címet viselő programsorozat középpontjában a reformkor és a klasszicizmus építészete áll. Az érdeklődők vezetéses sétákon, koncerteken, beszélgetéseken és vetélkedőkön vehetnek részt.
Borsod-Abaúj-Zemplénben idén 37 település jelezte részvételét, több mint százféle változatos programmal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását