2024. április 26. - Ervin

Megszűnhet a fegyvertartási tilalom Washingtonban?

Fontos győzelmet arattak a fegyvertartást pártolók az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban: egy szövetségi fellebbviteli bíróság döntése értelmében a kézi lőfegyverek tartására magánszemélyeknek is joguk van - számolt be a CNN hírtelevízió hétfőn.
2007. március 13. kedd 00:29 - Hírextra
A washingtoni szövetségi kerületi fellebbviteli bíróság felülbírálta egy fővárosi bíróság korábbi döntését, amely megtiltotta hat magánszemély részére a fegyvertartást. A 2004-es döntés úgy hangzott, hogy Washington lakóinak nincs alkotmányos joguk fegyvert tartani, jóllehet a felperesek önvédelmi célra kértek fegyvertartási engedélyt egy magas bűnözési arányú negyedben.

A fellebbviteli bíróság döntése szerint viszont a tilalom sérti az alkotmány úgynevezett második kiegészítését, amely szerint az Egyesült Államokban mindenkinek joga van fegyvert tartani és magánál hordani. A felsőbb fokú bírák 2-1 arányban elutasították azt a korábbi döntést megalapozó érvelést - amely egyébként a fegyvertartásról szóló régi vitában az azt ellenzők egyik fő érve -, hogy az alkotmányos fegyvertartási jog csak fegyveres szervezetek tagjaira, például rendőrökre vonatkozik.

A fellebbviteli bíróság megállapította: a második kiegészítésben szereplő jog nem korlátozódik a fegyveres testületekre, és annak gyakorlása nem függ attól, hogy valaki ilyen testület tagja-e vagy sem. A szövetségi bíróság a korábbi alsóbb fokú döntés azon részét is alkotmányba ütközőnek ítélte, amely elrendelte, hogy a lőfegyverek csak töltetlen, szétszerelt állapotában tárolhatók.

A republikánus Bush-kormány támogatja az egyéni fegyvertartási jogot. Az amerikai legfelsőbb bíróság évtizedek óta nem foglalt állást a kérdésben: ha az ügy elé kerül, csaknem 70 év óta első ízben kell majd döntenie az alkotmány második kiegészítésének értelmezéséről.

A CNN értékelése szerint a fellebbviteli bíróság döntése a fegyvertartást pártolók "döntő győzelmét" jelenti.

Adrian Fenty washingtoni polgármester kijelentette, csalódott, sőt, fel van háborodva. Máris közölte: a főváros mindent megtesz, ami hatalmában van, annak érdekében, hogy a döntést megmásítsák; ha kell, elmennek a legfelsőbb bíróságig. Egy fegyvertartást ellenző csoport a legrosszabb értelmű bírói működésnek nevezte a döntést.

Az Egyesült Államokban csak két nagyvárosban van érvényben fegyvertartási tilalom, Washingtonon kívül Chicagóban.

A liberális hangvételű The Washington Post véleményoldalán Robert Levy, a konzervatív Cato Intézet alkotmányjogásza megjegyezte: bár az utolsó szót valószínűleg a legfelsőbb bíróság mondja majd ki, a jelenlegi fázisban úgy tűnik, megszűnt Washingtonban az 1976 óta érvényben levő fegyvertartási tilalom.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását