2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tévedésből megöltek nyolc rendőrt

Az Irakot megszállva tartó amerikai erők légitámadásban tévedésből megöltek pénteken nyolc kurd rendőrt az ország északi részén és megsebesítettek további hatot - közölték kurd tisztségviselők.
2007. február 9. péntek 19:17 - Hírextra
Az amerikai erők közlésük szerint feltételezett al-Kaida-tagokat üldöztek Moszul városában, miután szárazföldi erőiket kézifegyverekből tűz alá vették egy erődítményből. A bunker melletti épület ellen hajtottak végre légi csapást, és ebben - az ő adataik szerint - öt fegyveres vesztette életét. Mint közölték, előtte arabul és kurdul felszólították a fegyvereseket, hogy adják meg magukat. Haláluk után derült ki számukra, hogy kurd rendőrök voltak - közölték az amerikaiak közleményben.

Dzsalal Talabani iraki elnök, aki kurd nemzetiségű, kérte az amerikaiakat, hogy szolgáljanak több információval az incidensről.

Az amerikai erők és a kurdok különösen jó kapcsolatokat ápolnak Irakban, a 2003-as megszállás elején együtt harcoltak Szaddám Huszein volt elnök hadserege ellen. Most, a már folyó nagyszabású bagdadi biztonsági hadműveletben kurd katonák is részt fognak venni.

Kabir Goran, az államfőt is adó Kurdisztáni Hazafias Szövetség párt helyettes vezetője elmondta, hogy amerikai helikopterek egy pesmerga (kurd harcos) őrtorony ellen intéztek támadást Moszulban. Azt állította, hogy a toronyban lévő rendőrök nem lőttek amerikaiakra, és az amerikai csapás előtt nem kaptak tőlük figyelmeztetést. Az őrtornyot három év óta használják - tette hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását