2024. április 30. - Katalin, Kitti

7000 éves DNS az M6-os alól

Először vesznek ki és vizsgálnak őskori DNS-t Magyarországon. Az M6-os autópálya nyomvonalán végzett régészeti feltáráson, Bátaszéknél 7 ezer éves újkőkori települést és temetőt találtak a szakemberek.
2007. március 7. szerda 00:59 - Hírextra
A területen csaknem 300 sírt tártak fel, amelyekben szinte teljesen épen feküdtek a csontvázak. Ezért lehetséges, hogy azokból DNS-mintát vegyenek, a vizsgálatok eredményei pedig segíthetnek megállapítani az akkori emberek életkörülményeit.

A halottakat magzati pozícióban tették a sírokba. Melléjük edényeket helyeztek, amelyekben ételt és italt tettek az elhunytnak a túlvilági életre. Ezeket a csontvázakat most kiemelik a régészek. A csontokból pedig DNS mintát vesznek majd egy budapesti laboratóriumban. Magyarországon még sosem vettek DNS-mintát őskori leletből. Osztás Anett régész a Független Hírügynökségnek elmondta: a mintákat a combcsontokból veszik majd ki. Kifűrészelnek egy körülbelül 10 centiméter hosszú darabot, abban keresik meg az épen maradt DNS láncokat. A combcsontokból kivett DNS mintákból a telepen élők rokoni kapcsolataira, az elhunytak nemére és életkorára lehet majd következtetni - tette hozzá a régész.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását