2024. június 11. - Barnabás

"Nem Gyurcsány tette be a fészekbe a Kóka-tojást"

Az SZDSZ leköszönő elnöke szerint szó sincs arról, hogy Kóka János Gyurcsány Ferenc jobbkezeként át akarná venni a kisebbik koalíciós pártot, ellenben a gazdasági miniszter képes 10 százalékra felhozni a közvélemény-kutatások szerint ismét az 5 százalékos
2007. február 21. szerda 09:11 - Hírextra

Kóka-kérdés

„Nekem most kell visszavonulnom, kellő időt hagyva az utódomnak. A tagságot nekik kell maguk mellé állítaniuk, utána pedig a szavazók következnek. Kóka János nem jobb- vagy balkeze Gyurcsány Ferencnek, hanem az SZDSZ politikusa, aki régóta ismert volt előttünk, hiszen a párt a meghatározó vállalkozói körökkel is rendszeresen kapcsolatot tartott és egyeztetett. Ezeken a találkozókon a ’90-es évek óta részt vett Kóka János, így ismertük őt is. Amikor a gazdasági tárca élén esedékessé vált a csere, bekerült a neve a kalapba. Gyurcsány Ferenc olyannyira ismerte Kóka Jánost, hogy ő is beszélt vele, amikor ez felvetődött”, fejtette ki Kuncze nézeteit a párt általa támogatott elnökjelöltjéről Fiala János reggeli műsorában.

„Nem Gyurcsány Ferenc tette be az SZDSZ-be a Kóka-tojást, ami aztán kikel és kilöki a többieket a fészekből. Nem is egy vállalkozó további karrierépítéséről van szó. Kóka János a párt politikusa, aki úgy gondolta, hogy elindul az elnökjelöltségért. Ami a habitusát illeti, már a gazdasági tárca élén is megmutatkozott, hogy Kóka politikus alkat. Elődje, Csillag István inkább egy tudós ember, aki nagyon jó volt a gazdaságban, de kevésbé tudott mozogni a politikában. Kóka János esetében ez pont fordítva van.”

A pártelnök kifejtette: szeretné, ha a tavaszi elnökválasztáson Kóka Jánost választanák meg az ő posztjára. Kuncze szerint Kóka képes arra, hogy – a hagyományos értékeket megtartva – új társadalmi csoportok felé nyisson, és elérhesse azt a célt, amelyben mindkét elnökjelölt egyetért: az SZDSZ-t képessé tenni arra, hogy a választásokon 10 százalékot érjen el.

A zokogás elmarad

Saját pályáját illetően a leköszönő elnök közölte: nem szokása elvonulni és zokogni egy sötét szobában élete be nem következett eseményei miatt. „Az SZDSZ-nek 1990-ben és 1994-ben volt esélye arra, hogy választást nyerjen. Akkor valós alternatívát jelentettünk az MDF-fel, majd később az utódpártnak tekintett MSZP-vel szemben. Azóta erre reális sanszunk nem volt, ezért nem is kellett játszanom hasonló gondolatokkal”, válaszolta Kuncze Fiala János azon felvetésére, hogy habár mindvégig a magyar politikai élet meghatározó személyisége volt, országos szinten sosem került a csúcsra, noha miniszterelnök-jelöltnek is állították.

„Amikor azt nyilatkoztam, hogy elszállt alattam az idő, arra utaltam, hogy ez már egy más világ, mint amikor 1990-ben először bementem a parlament épületébe. Akkor nagyon büszke voltam arra, hogy tagja vagyok a rendszerváltó Országgyűlésnek. Miközben a politika színpadán nagyon kemény viták voltak közöttünk, a színpadon kívül szót tudtunk érteni az ellentétes oldal képviselőivel is. Példának okáért a kisgazdák rendszeresen meghívtak engem a Nagy István-napokra, és Torgyán József is volt SZDSZ-küldöttgyűlésen, mert mi is meghívtuk. Mára az egész politika kezd jelszavak és szlogenek sorozatává válni, és az egyre felületesebbé váló média ezt el is fogadja. Nem kritikus a sajtó, és néha felkészületlen is.”

Ígéretek

A kisebbik koalíciós párt elnöke kifejtette: a szabad demokraták nem felelősek a többi párt választási ígéreteiért, így azokért sem, melyek az adócsökkentésről szólnak. „Valóban kormányon voltunk 2002 és 2006 között, de képzeljük el: ha az SZDSZ nem szavazza meg a száznapos programot, akkor az 90 százalékkal ment volna át. Tökmindegy volt, mit csinálunk, hiszen az MSZP és a Fidesz igennel szavaztak. Ahhoz, hogy adót lehessen csökkenteni, nagyon szigorú költségvetési politikára van szükség 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban. Lehet csökkenteni az adókat sokkal keményebb költségvetési politika esetén, de ez az embereket nagyon érzékenyen érinti. Nyugodtan vissza lehet keresni a nyilatkozataimban: én sosem mondtam, hogy azonnal adót csökkentünk. Ez az első három év az egyensúlyteremtés időszaka”, közölte Kuncze.

A koalíciós szerződés esetleges újratárgyalásáról Kuncze először a sajtóban hallott, majd annak cáfolatát is olvasta, egyébként pedig logikátlannak tartaná a lépést. Cáfolta azt is, hogy a párton belül napirenden lenne a tárcák újraosztása, szerinte semmi nem indokolja sem az egészségügyi, sem a környezetvédelmi miniszter cseréjét.



„Az Orbán”

„Amikor Orbán Viktor 2002-ben meghirdette a polgári kör mozgalmat, már akkor elhangzott, hogy amikor mozdulni kell, akkor mozdulnak majd. Orbán Viktor beszédei, interjúi mind-mind arról szólnak, hogy nem fogadja el a jelenlegi helyzetet és ki akarja fordítani a sarkából a világot, már ami a magyar demokráciát illeti. Márpedig nem az a megoldás, hogy az utcán megdöntjük a kormányt. Nem ez persze a reális, de vannak, akik erről vizionálnak, mint például Orbán Viktor. Nem mondja ki ezeket a szavakat, de sokan ezt hallják ki a beszédeiből. Elemezni kell az elmúlt 15 évet és benne Orbán Viktor mozgását ahhoz, hogy az ember tudja, mire kell felkészülnie. A tavalyi események sokak számára azt mutatják, hogy ez így nem folytatódhat. Orbán viszont a Fidesz egy szakrális vezetőjévé vált mára, és ezzel egyetlen potenciális utódja sem tud versenyezni”, elemezte a legnagyobb ellenzéki párt magatartása és az erőszakos utcai események közötti esetleges kapcsolatot Kuncze, aki nem tartja jó ötletnek, hogy a Fidesz március 15-én az utcára viszi az embereket.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását